vrijdag 23 maart 2018

10 feiten over Nederland - Engeland #82

Vanavond kruisen Nederland en Engeland de degens met elkaar. De Amsterdam Arena vormt het decor van een vriendschappelijk duel. 10 feiten op een rijtje.
  • Nederland speelde in totaal twintig keer tegen Engeland. De balans is redelijk eerlijk verdeeld. Zes keer won oranje en vijf keer de Engelsen. De overige keren werd er gelijk gespeeld. 
  • Nederland wist nog nooit van Engeland te winnen met een grotere marge dan twee. Liefst drie keer werd er met 2-0 gewonnen. Eén keer stond er 3-1 op het scorebord naar negentig minuten.
  • De Engelsen daarentegen wisten Nederland ooit met 8-2 te kloppen. Al moeten we daarvoor wel terug naar 1946.
  • Ronald Koeman debuteert vanavond als bondscoach. Hij lost Dick Advocaat af en dat is de bondscoach die de Engelsen het vaakst als tegenstander trof. In drie duels speelde Advocaat tweemaal gelijk en won hij ook nog een keer.
  • Het laatste duel tussen Engeland en Nederland werd door Nederland op Wembley met 1-2 gewonnen. Jamie Vardy scoorde voor de Engelsen, Vincent Janssen en Luciano Narsingh troffen doel voor Oranje. Het was het duel waarin er naar 14 minuten een luid applaus was voor Johan Cruijff die een paar dagen eerder was overleden.
  • Vandaag wordt er vriendschappelijk gespeeld en dat was in de meeste gevallen zo als Nederland de Engelsen trof. Toch werd er vijf keer serieus gespeeld. In 1993 werd er twee keer gespeeld voor de kwalificatie van het WK 1994 (Met een gelijkspel en een keer winst voor het Nederlands elftal) en de twee ploegen troffen elkaar drie keer op een eindronde. Heroïsche duels. In 1988 op het EK won Nederland met 3-1 van de Engelsen met dank aan een hattrick van Marco van Basten. Op het WK 1990 werd er in de poulefase 0-0 gespeeld en in 1996 kreeg Nederland met 1-4 klop. Een late goal van Patrick Kluivert zorgde dat Nederland toch nog de kwartfinales bereikte.
  • Jan Wouters en Frank Rijkaard zijn de internationals die het vaakst tegenover de Engelsen stonden (vijf keer). Een aantal waarbij voorlopig nog niemand in de buurt gaat komen. 
  • Marco van Basten scoorde drie keer tegen de Engelsen en is daarmee de meestscorende speler tegen deze tegenstander. Er moet heel wat gebeuren om hem te overtreffen, geen van de geselecteerde spelers in de huidige selectie scoorden ooit tegen Engeland.
  • Piet Kraak kreeg ooit acht treffers om de oren (u weet in welke wedstrijd). Jeroen Zoet is de enige doelman in de huidige selectie die een keer moest vissen tegen de Engelsen. Slechts één keer. Laten we hopen dat Kraak zijn 'record' nog eventjes blijft staan.
  • Op woensdag 23 maart 1988 speelde Engeland tegen Nederland 2-2 gelijk in een vriendschappelijk duel. Arsenal-speler Tony Adams zal dit duel misschien nog lang heugen, want Adams scoorde in dit duel eerst een eigen doelpunt (1-1) om later ook nog in het goede doel de eindstand op het bord te zetten (2-2)

Geen opmerkingen: