zaterdag 11 juli 2015

Tour de France 2015: Het Rode lampje van Mollema

Als het op verstand van wielrennen ben ik een absolute leek. Natuurlijk offer ik mijzelf op als quizmaster van de Tourpoule, maar dat vind ik eigenlijk gewoon leuk. Op dat gebied zal ik mijzelf ook niet al te veel overschatten. Althans, dat probeer ik. Maar leek of niet, ik ben wel een liefhebber van de Tour de France.


Tour de France logo 2015

En als leek die ook nog lief heeft vallen er gewoon een aantal dingen op. Dingen waarvan je zeker weet dat de rest het zich niet af vraagt. Ik zag bijvoorbeeld een rood lampje onder de zadels van de wielerploeg Trek. Zelf dacht ik dat de Bauke Mollema zijn Amerikaanse bazen verteld had over de stiptheidsacties die het Nederlandse Politiekorps aangekondigd had. 


Het spandoek heeft geen TV-kijker gezien. Niemand trouwens, op misschien een binnenvaartschipper of verdwaalde politieboot die onder de brug door kwam na.

Ooit ging ik per fiets en per trein naar mijn werk. Aangezien mijn fietsen meestal niet voorzien waren van de juiste verlichting heeft dat geregeld naast een boete ook het missen van de treinverbinding gekost. Niemand hoeft mij dus uit te leggen dat een beetje wielrenner op weg naar een gele trui niet gelukkig is met een íets te fanatieke agent met een íets te langzame pen.

Natuurlijk vond ik het ook wel vreemd dat de ploegleiding van Trek bang was dat de renners pas in het donker zouden arriveren en daarom de renners voorzag van een goed werkend achterlampje. Maar Mollema moet ze toch hebben kunnen overtuigen van de noodzaak. Veilig Verkeer Nederland kan trots op hem zijn. En daarnaast, hij en zijn ploegmaten zouden niet aangehouden worden omdat de verlichting niet in orde was. Uitgaande dat de rest van de tijdrijders wel kort justitieel oponthoud zouden krijgen was de eerste etappewinst voor Trek binnen.

Maar onze blauwe vrienden hadden totaal geen tijd om de zwoegende wielrenners te controleren op deugende verlichting. Ons korps was druk om een geweldige actie op touw te zetten ten behoeven van de eigen CAO. Een spandoek aan de Erasmusbrug. Dat zou mooi in beeld komen. Dachten ze.


Waar er (behalve op dit blog) niemand meer praat over de politieactie van 4 juli is er nog lang gepraat over het rode lampje van Mollema

En dus fietsten zowel de rood verlichte Mollema en Cancellara als alle andere rijders zonder oponthoud naar de finish in Utrecht. Geen agent te zien dus. Want die zouden tenslotte de volgende dag in volle ornaat in beeld komen en daar hun succesje boeken.

De Tourkaravaan verliet een dag later Utrecht om via Rotterdam en dus de Erasmusbrug naar Zeeland te fietsen. Het spandoek heeft geen TV-kijker gezien. Niemand trouwens, op misschien een binnenvaartschipper of verdwaalde politieboot die onder de brug door kwam na. Hoewel het nobel is van het Korps om de Tour de France te ontzien is de actie ook wel volledig mislukt.

Wat wel volledig slaagde was de reclame-actie van Trek Racing. Waar er (behalve op dit blog) niemand meer praat over de politieactie van 4 juli is er nog lang gepraat over het rode lampje van Mollema. Het lampje dat van 2000 meter nog te zien is heeft de volle aandacht gekregen. Volgend jaar gewoon een blauw lampje onder het zadel van één van de renners, meneer agent?

Lees ook:
10 alleraardigste tweets over De Grand Depart
De Tourpoule gaat van start
Het ware verhaal van de spijkergooier


Geen opmerkingen: