woensdag 14 mei 2014

Antwoord vraag 16: Het dansje van Ravelli

De WK-historie kent vele kleurrijke spelers uit verschillende landen op alle denkbare posities. Uiterlijk voorkomen, gedrag op het veld of de manier van voetballen kunnen spelers soms promoveren tot een genot om naar te kijken. Ook verschillende keepers weten de schijnwerpers op zich te zetten zonder dat de bal er per se voor hoeft te rollen. Onderstaand drie stuks in willekeurige volgorde gebaseerd op persoonlijke smaak.

Jose Luis Chilavert (Paraguay, actief op het WK 1998 en 2002)
De absolute smaakmaker van de Paraguyaanse selectie was doelman Chilavert. Baarde vooral veel opzien door het willen nemen van alle vrije trappen en strafschoppen. Scoorde in zijn actieve loopbaan liefst 62 keer, maar helaas voor hem niet tijdens een WK. De aanvoerder stond ook bekend vanwege zijn grote mond. In aanloop na het WK 1998 stelde hij onomwonden dat hij ‘The best goalkeeper of the world’ was en in 2002 miste hij de eerste groepswedstrijd omdat hij tijdens een kwalificatieduel de Braziliaan Roberto Carlos had gespuugd. Inmiddels is Chilavert een gepensioneerd doelman met de ambitie om president van Paraguay te worden.

Jorge Campos (Mexico, actief op het WK 1994 en 1998)
De Mexicaanse doelman Jorge Campos zorgde alleen al met zijn felgekleurde shirts voor de nodige kleur op de internationale velden. Ook Campos was een veelscorende doelman, maar ook hij wist dit nooit op het WK-podium te doen. Campos werd zelfs regelmatig in de spits geplaatst als stormram als het niet liep bij zijn club of het nationale elftal van Mexico. Opmerkelijk gezien zijn lengte van 1,75 meter. Campos speelde 130 interlands voor Mexico. Na zijn loopbaan als keeper werd hij assistent-coach van Mexico, onder meer tijdens het WK 2006. Zo ambitieus als zijn collega uit Paraguay is hij niet: Campos is tegenwoordig eigenaar van een Fastfoodrestaurant.

Rene Higuita (Colombia, actief op het WK 1990)
Met afstand de doelman waar een boek over valt te schrijven. Rene Higuita, de man achter de Scorpion Kick, was de doelman van Colombia tijdens het WK van 1990. Hij ontving lof in de groepsfase door zijn meevoetballende manier van keepen, maar stond aan de basis van de uitschakeling in de achtste finale. In de wedstrijd tegen Kameroen verloor hij halverwege zijn eigen helft (!) de bal aan Roger Milla wat een tegendoelpunt inleidde. Higuita miste vervolgens het WK 1994 omdat hij tijdens de voorbereiding een zeven maanden lange gevangenisstraf uitzat (wegens betrokkenheid bij een ontvoering). El Scorpion kwam nog vaak in het nieuws. Onder meer wegens cocaïnegebruik, een vriendschap met drugsbaron Pablo Escobar en gelukkig ook zijn doelpunten en acrobatische kunsten op het veld.


Op de vraag: Welke doelman deed tijdens de halve finale van een WK een dansje terwijl hij in de camera keek, nadat hij een bal rakelings naast zijn doel zag gaan? Was het goede antwoord: Thomas Ravelli.

De vraag is goed beantwoord door:  Floris de Jonge
Geen opmerkingen: