zaterdag 8 februari 2014

Duimen voor Goud: Leve de meest perfecte spelen ooit!

Na ellenlange discussies over mensenrechten en al dan niet afgebouwde hotelkamers gaat het nu eindelijk een klein beetje over hetgeen waar het tijdens de spelen over hoort te gaan. Het gaat nu dan toch eens over sport. We praten nu tenminste eens over rondetijden en over gouden medailles. De kranten schrijven gaan nu los over slaloms en afdalingen.  Het Olympische vuur brandt in Sochi en éindelijk mogen de sporters gaan doen waar ze vier jaar naar toegeleefd hebben: Sporten!

En dat nog wel op de ‘perfecte’ Olympische Spelen, althans zo beloofden de Russen voorafgaand aan de opening. Tevens ook met afstand de duurste Olympische Spelen ooit. Naar verluidt zelfs duurder als alle Olympische Winterspelen ooit bij elkaar opgeteld. Rusland trekt de knip voor het feestje. Dat was ook te zien tijdens de opening. Overigens een opening waarbij men de perfectie direct al in twijfel mag trekken. Het was de bedoeling dat vijf sneeuwvlokjes tijdens de opening gingen veranderen in het Olympische logo, de welbekende vijf ringen. Een van de vijf sneeuwvlokjes besloot eigenwijs te zijn en weigerde zichzelf tot ring te laten promoten. Niemand maalde er waarschijnlijk om, maar het Olympisch logo werd nooit compleet.
In Rusland zelf hebben ze dit echter blijkbaar nooit meegekregen. Verschillende media meldde vanochtend dat de Russische televisie niet kozen voor de beelden waar het fout ging, maar koos voor beelden van de generale repetitie, waarin wel alle vijf de sneeuwvlokjes keurig transformeerden in het Olympische Logo. Zo wisten de Russen al tijdens de opening een geheel eigen stempel op hun Spelen te drukken. Wat je niet ziet, dat is er tenslotte niet.

"Het heeft even geduurd, maar bijna vier jaar na dato is Gerard Kemkers dus eindelijk vrijgepleit…."


En zo vingen de Spelen aan en het eerste goud ging naar ene meneer Kotsenburg.Een Amerikaanse snowboarder die zegevierde op de discipline Slopestyle. Een Amerikaanse zege op Russisch grondgebied! Het Witte Huis zal hebben geglunderd van trots. En ook Nederland ging van start. De vijf kilometer bij het schaatsen. Het eerste doel voor onze held Sven Kramer. De NOS bouwt de spanning op. We aanschouwen de twee grote villa’s van de Russische kanshebber van vandaag Ivan Skobrev. Ongetwijfeld zal Sven Kramer er ook warmpjes bijzitten na al zijn successen, maar het wordt al snel duidelijk dat je als Russische schaatser zeker geen zorgen hoeft te hebben over wat je na het schaatsen eventueel zou moeten doen. De NOS brengt nog meer concurrenten voor onze jongens in kaart. Erben Wennemars wordt erop uit gestuurd voor een interview met de Zuid-Koreaan Lee Seung Hoon. Inderdaad, de Zuid-Koreaan die tijdens de spelen in 2010 na de foute wissel van Kramer zich liet omhangen met een gouden medaille in Vancouver. Deze komt nog met een bijzondere onthulling: ‘Een gouden medaille wordt je door God gegeven.’ Het heeft even geduurd, maar bijna vier jaar na dato is Gerard Kemkers dus eindelijk vrijgepleit….

En dan is het de beurt voor de Nederlandse equipe op de vijf kilometer van deze editie van de Spelen. En we kunnen maar één conclusie trekken: Het was weer Sventastic! Nederland maakt de favorietenrollen volledig waar. Sven Kramer rijdt een Olympisch record, Jan Blokhuijsen laat zich als nummer twee kronen en op de derde plaats vinden we Jorrit Bergsma terug. Voor het eerst sinds 1986 komt het voor dat bij het schaatsen een podium volledig door één land bezet wordt. Toen waren het de Noren, nu zijn het onze jongens van Oranje! Sven Kramer is de eerste schaatser ooit die drie opeenvolgende Olympics op deze afstand het podium mag betreden. Het dwarrelt records en unicums als sneeuw op een extreme winterdag. Winterminnend Nederland is uitzinnig van vreugde. Wat een start! We delen met Noorwegen zelfs een eerste plaats op de algehele medaillespiegel. Het is zelfs nog sterker: Infostrada meldt dat we op basis van alfabet gewoon de onbetwiste nummer één zijn op deze lijst! Sochi is heel even van Oranje! We’re off!


Maar zoals al gezegd: Wat je niet ziet, dat is er niet. En dus zal het mij benieuwen hoeveel Russen vanavond met een bord Pelmeni op schoot voor de televisie zitten, een heerlijke slok wodka nemen en even trots als tevreden aanschouwen hoe Ivan Skobrev de gouden medaille op de vijf kilometer schaatsen in de wacht sleept. Leve de meest perfecte winterspelen ooit! Vashe Zdorovie!

Geen opmerkingen: