vrijdag 10 augustus 2012

Duimen voor Goud: Het zwarte gat nadert

Na de grote evenementen als het Europees Voetbalkampioenschap, Wimbledon en de Tour de France zijn we aanbeland bij de Olympische Spelen. Voor velen de grote afsluiter van een mooie sportzomer, maar tevens ook de kans voor Nederland op eerherstel, want voorgenoemde evenementen werden niet met het gewenste succes tot een einde gebracht. En dus gaan we ervoor in Londen. En duimen we met z'n allen voor goud. 

Wat begon op 8 juni in Warschau, eindigt zondag op 12 augustus in Londen. Dan nemen we afscheid van Londen en automatisch van deze prachtige sportzomer. Prachtig misschien niet altijd voor Nederland, maar we hebben veel mooie sportmomenten mogen zien tijdens de verschillende evenementen deze zomer. Daarnaast, zoals al vaak beschreven op dit blog, maakt het Olympisch team deze Spelen veel goed. Epke Zonderland droeg er een steentje aan bij. Het duimen blijft helpen. Na de gouden prestaties van Marianne Vos, Ranomi Kromowidjojo en Dorian van Rijsselberge pakte dinsdag ook Epke het goud na een weerzinwekkende sessie op de rekstok. Ik heb geen verstand van turnen, maar het was gewoon voelbaar dat 'Gouden Epke' een uitzonderlijke prestatie leverde.

"In plaats van de 100 meter sprint met Ursain Bolt kijken we naar Louis van Gaal, die nu al zit te bedenken hoe hij gaat roepen van welke onontdekte plekken op aarde we allemaal wel niet 'de beste zijn'"

Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Het zilver van het Nederlandse paardensportteams en de paardensporters Schroder en Cornelissen blinkt niet minder mooi. Hetzelfde geldt voor het brons van fietser Teun Mulder, BMX'er Laura Smulders, wederom de paardensporters en de zeilsters. Geen goud, maar niet minder knappe prestaties. Als ik mij niet vergis maken we nog kans op enkele medailles. De hockeydames (bezig aan de finale tijdens het schrijven van dit verhaal, wordt dus vervolgd) en de hockeyheren halen minimaal zilver. De 4x100 meter estafetteheren kunnen een medaille pakken, maar dan moet alles kloppen en misschien zelfs wel meer dan dat. En er is ook nog een mountainbiker actief op de laatste dag van de Spelen. Wie weet of deze nog voor verrassingen kan zorgen. We gaan dus nog een paar dagen duimen.

En ja, wat dan? Na ruim twee maanden onophoudelijk topsport, gespreksstof zonder einde, schelden bij verlies, juichen bij winst, knokken voor de afstandbediening, redenen om legaal bier te drinken voor de televisie en motivatie om zelf eens wat aan sport te gaan doen duiken maken we vanaf maandag kennis met het zwarte gat. Geen Tour de France, EK of Olympische Spelen als ik van mijn werk kom, maar gewoon weer De Wereld Draait Door of Lingo. En het voetbalseizoen begint weer. En hoe! Maandag de interland BelgiĆ« - Nederland. In plaats van de 100 meter sprint met Ursain Bolt kijken we naar Louis van Gaal, die nu al zit te bedenken hoe hij gaat roepen van welke onontdekte plekken op aarde we allemaal wel niet 'de beste zijn'. In plaats van Epke aan de rekstok of Ranomi in het zwembad kijken we vanaf volgende week weer naar blunderende keepers in de Eredivisie, die hun tegenstander op voorsprong helpen komen. Gelukkig weten we zeker dat aan de andere kant al snel een verdediger de bal gaat inleveren, zodat het snel weer gelijk staat. Daar gaan we de komende maanden weer van genieten. 

En dat zal ook best wel lukken. Als we eenmaal afgekickt zijn van die overdosis topsport. Maar eerst nog een dag genieten van sport op het hoogste podium ter wereld. Kom maar op met die laatste medailles! We hebben ze nodig in dat zwarte gat!

**In de Herinnering**
Morgen treden de Nederlandse Hockeymannen aan tegen Duitsland om Olympisch Goud binnen te slepen. In 2000 speelde Nederland in Sydney een matig toernooi. Op doelsaldo weet het zich echter toch de poulefase door te worstelen. Als na strafballen in de halve finale afgerekend wordt met Australiƫ is alles mogelijk. Zuid-Korea weet echter een zekere overwinning, Nederland staat 10 minuten voor tijd met 3-1 voor, om te buigen naar 2-2. En dus weer strafballen. Als Stephan Veen voor de winnende gaat, laat hij deze kans niet liggen en pusht hij Nederland naar Olympisch goud. Hopelijk krijgen we morgen hetzelfde resultaat, met een minder spannend scenario.

P.S. Beloofd is beloofd. Als ik de laatste letters op papier zet, zie ik de hockeydames juichen op het 'smurfturf' in Londen. Een eerste plaats voor het meest oogstrelende elftal van de Olympische Spelen. Weer een gouden plak. Duimen voor Goud... Wie verzon het ook alweer?


Geen opmerkingen: