maandag 7 mei 2018

12 punten over de geschiedenis van het Songfestival #127

Het is Songfestivalweek. Aanstaande zaterdag (12 mei) vindt het spektakel plaats in de Altice Arena in Lissabon. Een uitgelezen kans om een week te vullen met alleen maar Songfestival. Het magische getal rondom het Songfestival is twaalf. Elke dag twaalf weetjes. We beginnen met 12 weetjes rondom de geschiedenis van het evenement.


Logo van het allereerste Songfestival

  • Eurovisie is een netwerk van omroepen die zijn aangesloten bij de European Broadcasting Union (ook bekend als EBU). Een netwerk dat sinds de jaren '50 beelden uitwisselt van onder meer cultuur, sport en nieuwsprogramma's
  • Een zekere Marcel Baison bedacht het festival. De Fransman baseerde het idee op het succes van het Italiaanse San Remofestival en zag hierin een idee om het te kopiëren voor Europa. Achterliggende gedachte was ook om meer verbondenheid tussen de landen te realiseren. Geen slecht idee natuurlijk voor het na-oorlogse Europa.
  • Het allereerste Songfestival werd georganiseerd in 1956, kende zeven deelnemers en werd georganiseerd in Zwitserland. De Zwitsers waren tevens de winnaar van het eerste Songfestival.
  • Het allereerste liedje dat gezongen werd op het Songfestival was een inzending van Nederland. U kent haar vast niet meer. Ik ook niet. Maar Jetty Paerl zong De Vogels van Holland.
  • De grote vijf van het Eurovisie Songfestival bestaat uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Italië. Deze hoeven zich niet te plaatsen via de halve finale. Dit hebben zij te danken aan de financiële steun die het verleent aan de organisatie
  • De halve finale is er overigens sinds 2004. Dit kwam doordat er opeens wel erg veel deelnemers waren. Landen als Oekraïne, Letland, Andorra. Wit-Rusland traden toe en sindsdien werd besloten dat er middels een voorronde een eerste schifting zou komen voor de finale. 
  • Ierland won het festival liefst zeven keer en is daarmee koploper. De Ieren worden op de voet gevolgd door de Zweden die zes keer wonnen. Nederland neemt op deze ranglijst met vier overwinningen een keurige zesde plaats in, al stamt de laatste overwinning wel van 1975. Het wordt dus wel weer tijd.
  • Meest succesvolle artiest is Johnny Logan. De Ier, ook bekend als Mister Eurovision, won tweemaal als deelnemer (met de klassiekers What's another year en Hold me now) en was ook nog een keer succesvol als schrijver van een lied. Linda Martin won in 1992 met het door Logan geschreven Why me?
  • In 2005 werd in Kopenhagen de ultieme Songfestivalhit Waterloo van Abba gekozen tot mooiste songfestivallied ooit.
  • Lange tijd was het verplicht om in je eigen taal te zingen. Pas in 1999 werd deze barrière opgeheven. Consequentie is wel dat vrijwel elk land in het Engels zingt. Terwijl ik die laatste zin type realiseer ik mij de gewaagde keuze van Sieneke tijdens Sjalalie, Sjalala.
  • Het vaste orkest is sinds 1998 geschrapt. Tot spijt van velen. Het live orkest gaf zeker cachet aan het Eurovisie Songfestival, maar eerlijk is eerlijk: Euphoria, het nummer waarmee de Zweedse Laureen in 2012 wist te winnen was vermoedelijk nooit ten berde gebracht met een verplicht orkest.
  • De openingstune van het Eurovisiesongfestival stamt al vanuit de 17e eeuw en is een prelude van het door de Franse componist Marc-Antoine Charpentier gecomponeerde Te Deum.

Geen opmerkingen: