vrijdag 12 oktober 2018

10 x Nederland tegen Duitsland #285

Nederland - Duitsland Nations League

Nederland en Duitsland spelen pas morgen tegen elkaar, maar aangezien morgen Zaterdag Gastblogdag is treft u op dit blog vandaag al het traditionele 10x vooraf aan een interland aan. Nederland tegen Duitsland toch. Tsjonge. Daar kun je een blog op zichzelf over beginnen. Toch heb ik er tien punten uitgepikt.

 • Natuurlijk is het pijnlijk, maar ook weer geen verrassing. De balans voor Nederland tegen de Duitsers is negatief. Van de 40 ontmoetingen werden de Duitsers tien keer verslagen tegenover 15 nederlagen. Eveneens werd het vijftien keer een gelijkspel.
 • In 1910 vond de eerste ontmoeting plaats in stadion Klarenbeek. Het wordt 4-2 voor Nederland in een vriendschappelijk duel. Voor de Nederlanders speelt onder meer Bok de Korver en scoren Guus Lutjens en tweemaal Jan Thomée. Ook maken de Duitsers een eigen doelpunt.
 • Dat is gelijk ook de grootste overwinning ooit van Nederland tegen Duitsland. De grootste nederlaag praten we niet graag over. In 1959 eindigde een vriendschappelijk duel in 7-0.
 • Pas na negentien interlands volgde met interland nummer twintig de eerste officiele. En ook niet de minste. De eerste WK-finale van Oranje ooit. In Duitsland en tegen Duitsland. Ik hoef u de afloop niet te vertellen.
 • Naast voornoemd duel is ook met name de wedstrijd op het EK 1988 (2-1 zege in de halve finale, opnieuw in Duitsland) en de nederlaag tijdens het WK1990 (uitgeschakeld in de achtste finale) legendarisch. In het eerste duel veegde huidig oranjebondscoach zijn kont denkbeeldig af met het shirt van Duitsland international Olaf Thon en Rudi Völler en Frank Rijkaard kenmerkten het tweede genoemde duel met het alom bekende spuugincident.
 • De speler die het vaakst namens Duitsland tegen oranje is niet bepaald onze favoriet: Lothar Matthaus. Liefst acht keer. 
 • Ronald Koeman zou vandaag meerdere Nederlanders kunnen laten debuteren. Arnaut Damjuna Groeneveld (Club Brugge), Steven Bergwijn, Pablo Rosario en Denzel Dumfries (allen PSV) zijn wellicht morgen in het bezit van het welbekende haasje. 
 • Ook voor de Duitsers een mogelijke debutant. Mark Uth kennen we in Nederland nog van Heracles Almelo en SC Heerenveen. Inmiddels is Uth bij Schalke 04 belandt en dus voor het eerst ook bij Die Mannschaft.
 • De UEFA heeft gekozen voor een ervaren scheidsrechter. Cuneyt Cakir heeft de leiding zaterdagavond. Cakir floot vijf keer eerder het Nederlands elftal, waaronder het laatste duel van Oranje die er toedeed: De halve finale van het WK 2014 tegen Argentinie. 
 • Rondom het duel wordt er ook afscheid genomen van de voormalige internationals Dirk Kuijt (reeds gestopt) en Rafael van der Vaart (feitelijk ook gestopt, al blijft hij hardnekkig ontkennen). Geen zorgen, het duo zal geen speelminuten krijgen.
 • Nederland gaat vandaag een overwinning boeken waarvan we achteraf zullen zeggen dat het een markeerpunt was van een geweldige opmars. Nederland wint vandaag dan ook met 3-0.

Geen opmerkingen: