vrijdag 27 april 2018

Koningsdagtag #117


Het zou te makkelijk zijn om er veel gebruik van te maken. Maar af en toe is een tag ideaal. Voor Koningsdag bijvoorbeeld. Ik liet mij taggen door Irma. Daar gaan we.

Wat is je allerleukste herinnering aan Koningsdag?
Als kind kan ik mij niet herinneren dat we veel aan Koningsdag, of destijds Koninginnedag deden. Al herinner ik mij wel oranjetaartjes en de Koningin op televisie. Op school deden we er volgens mij ook lang niet zoveel aan als dat nu gebeurt. Mijn leukste Koninginnendag herinner beschreef ik gisteren in dit artikeltje.

Wat vind je zo leuk aan Koningsdag?
Een lekker dagje vrij en ik maak graag in de stad een biertje drinken. Zeker als de zon schijnt. Dat geluk hebben we dit jaar niet, maar we gaan er zeker wat gezelligs van maken.

Kleed jij jezelf of je kinderen in het Oranje of Rood-Wit-Blauw met Koningsdag?
Ja. De kinderen zeker en zelf doen we vaak ook al 'iets' aan wat oranje is. Een pet, een shirt of wat het dan ook mag zijn. Net als bij voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal hoort het er ook bij tijdens Koningsdag.

Doet je school of opvang van de kinderen mee aan de Koningsspelen?
Ja, de opvang van onze kinderen hebben meegedaan aan de Koningsspelen. Als ik dit schrijf weet ik nog niet wat ze hebben gedaan, want ze liggen lekker in bed. De grote verhalen komen nog wel.

Kopen of verkopen op de vrijmarkt?
Nou, ik ben geen type die 's ochtends vroeg met een kleedje 'oude rommel' in een winkelstraat gaat zitten. Dus verkopen valt af. Kopen is nog weleens voorgekomen. Boeken met name. Maar de vrijmarkt is voor mij geen plek waar ik geweest moet zijn op Koningsdag.

Oranjebitter of Oranje Tompouce?
Absoluut de Tompouce. Wat alcohol betreft houdt ik het doorgaans bij bier. De Oranje Tompouce is een jaarlijks en niet meer weg te denken ritueel bij ons tijdens Koningsdag.

Hoe vul je Koningsdag in als het regent?
Dat is altijd minder en natuurlijk laat je jezelf niet een dag lang nat regenen. Dan maar wat eten of drinken bij een horecagelegenheid ergens binnen en weet je? Het regent maar zelden een hele dag, dus er zal toch wel een moment komen dat je toch de gezelligheid buiten voort kunt zetten?

Het leukste oud-Hollandse spelletje?
Pffff... Sjoelen. Niet dat ik dat dagelijks doe, maar ik denk dat ik voor sjoelen ga.

Koop jij een staatslot voor Koningsdag?
Nee. Dat wil zeggen dat ik al twee weken van te voren roep dat ik nog een lot voor de Koningsdagtrekking moet halen en dat ik na de trekking moet constateren dat ik het weer vergeten ben. Dat ritueel herhaalt zich meestal met oud en nieuw.

Wat zou je doen als je voor 1 dag Koning zou zijn?
Overal heel hard roepen dat 'slapende garnalen naar de kloten gaan'

(-:


Geen opmerkingen: