zondag 25 maart 2018

Autonoom rijden #84

Autonoom Rijden
Jaren geleden ging ik met de trein naar het werk. Je kon niet altijd zitten, het was soms koud, er was regelmatig vertraging en vooral was het balen als je net je overstap niet wist te halen. Dan was je zo een half uur langer kwijt. 

Toch was ik echt fan van de trein. Je kan namelijk onderweg lezen, muziek luisteren, je telefoon checken, slapen, naar buiten kijken, de handstand doen, een rubiks puzzel oplossen of gewoon doorwerken op je laptop. Dat kan in de auto zelfs in de langste file niet (Hè, dat heb ik toch eerder gelezen?)

Uiteindelijk koos ik voor de auto. Zonder file binnen een uur van deur tot deur. Trein: zonder vertraging een kleine twee uur van deur tot deur. Plus nog wat andere voordelen.

Iemand van Daimler (een grote speler als het om autonoom rijden gaat heb ik mij laten vertellen) heeft volgens een trendwatcher gezegd dat in 2020 of 2022 de wereld volledig autonoom rijdt. Dat lijkt mij snel, maar ik probeer mij er iets bij voor te stellen.

De in mijn ogen wildste ideeën komen voorbij. Het zou bijvoorbeeld zo zijn dat er 's ochtends een auto dus zonder bestuurder bij mij thuis voorrijdt. Onderweg naar mijn werk in Nieuwegein haalt hij ook nog even andere forenzen op die een traject op dezelfde route moeten afleggen.

Ondertussen kan ik met mijn medereizigers kletsen en natuurlijk onderweg lezen, muziek luisteren, mijn telefoon checken, slapen, naar buiten kijken, een rubiks puzzel oplossen of gewoon doorwerken op mijn laptop. De handstand doen lijkt mij onmogelijk (ik daag Daimler uit).


Zelf geloof ik nooit dat we in 2022 (notabene over vier jaar) al zo ver zijn, maar het zal ongetwijfeld op kleinere schaal al geïntroduceerd gaan worden.

Langzaam maar zeker gaat dit de wereld enorm veranderen. Ik kan mij er nog geen voorstelling van maken.

Geen opmerkingen: