woensdag 7 maart 2018

Ajax (2) #66

Ajax LogoDe contouren van een totaal mislukt jaar tekenen zich al wekenlang af, maar sinds een dag of drie weten we het zeker. Ajax stevent af op de meest mislukte jaargang sinds tijden. 

Een paar jaar geleden liep het water de gemiddelde Ajacied in de mond. Het Bayern M├╝nchenmodel. Succes verzekerd. Namen als Marc Overmars, Edwin Van der Sar, Dennis Bergkamp en Wim Jonk kregen het voor het zeggen in de Amsterdam Arena en op De Toekomst. Gedaan met de omhoog gevallen bobo's. Clubmannen aan het roer. 

Inmiddels weten we hoe het gegaan is. Na een grandioos slagveld die al enkele jaren voortduurt zijn er nog twee echte clubmannen over. Als men door het optrekken van de kruitdampen heenkijkt zien we alleen Marc Overmars en Edwin van der Sar nog.

Een paar weken terug schreef ik het al. Een beleid wordt alleen omarmd als het succesvol is. Ajax maakte dit seizoen een paar kapitale fouten. Eerst stelde het de verkeerde trainer aan (overigens wel de sympathiekste, maar daar win je geen prijzen mee) om deze vervolgens te ontslaan. Dit nadat hij na een uiterst woelige periode met veel menselijk drama en sportieve tegenvallers de boel een beetje op de rit leek te krijgen. 

En toen werd Erik ten Hag aangesteld. Toen Peter Bosz vorig seizoen wegging en Ten Hag werd genoemd in de wandelgangen vond ik dat een logische keuze. Ten Hag moet dan ook pas volgend seizoen beoordeeld worden. Dit seizoen komt volledig op het konto van de beleidsmakers. 

Want ik vind dat Keizer nooit aangesteld had moeten worden en ik vind dat Ten Hag een betere trainer is voor Ajax dan Keizer. Maar Keizer had alles bij elkaar opgeteld het seizoen gewoon moeten afmaken. De resultaten die nu op de mat worden gelegd, bevestigen dat alleen maar. 

Maar goed, we hebben wel clubmannen aan het roer.

Geen opmerkingen: