maandag 26 maart 2018

10 feiten over Nederland - Portugal #85

Na de 0-1 nederlaag in het duel met Engeland waarin Ronald Koeman zijn debuut maakte volgt vandaag de tweede testcase voor het 'nieuwe Oranje'. Portugal is de tegenstander en het duel wordt afgewerkt in Geneve. Tien feiten op een rijtje.  • De Portugezen zijn bepaald geen prettige tegenstander voor het Nederlands Elftal. In 15 duels trok Oranje slechts 1 keer aan het langste eind. Zeven keer stapten de Portugezen als winnaar van het veld en vier maal bleef het onbeslist.
  • Die ene overwinning werd behaald in de EK-kwalificatie in aanloop naar het EK 1992 in Zweden. In De Kuip hielp Richard Witschge Nederland aan een 1-0 overwinning. Oranje wist zich te plaatsen voor dit EK. De Portugezen niet.
  • In dat duel speelde huidig bondscoach Ronald Koeman zijn 51e interland. Zijn trackrecord tegen de Portugezen bleef helaas niet positief, want als aanvoerder verloor Koeman een paar maanden later met 2-0 van de Portugezen. Hopelijk weet Koeman als bondscoach deze statistiek weer positief in zijn voordeel te keren.
  • Ondanks de goede cijfers die de Portugezen kunnen overleggen in duels met oranje zijn beide ploegen vaak aan elkaar gewaagd geweest. De marge waarmee de Portugezen van Oranje wonnen was op twee keer na nooit groter dan één doelpunt. In 2000 won Portugal in een voor Oranje pijnlijk kwalificatieduel met 0-2. In een vriendschappelijk thuisduel in 1992 was dit ook al gelukt.
  • Nederland heeft wat eindtoernooien betreft slechte herinneringen aan Portugal. In 2006 werd Nederland op het WK in de achtste finale uitgeschakeld met 1-0 in een duel dat de voetbalgeschiedenisboeken in zou gaan als de Slag om Nürnberg. Het duel dankt deze naam aan het feit dat er naast 9 gele kaarten (6 voor Portugal en 3 voor Nederland) ook nog vier rode kaarten vielen. Costinha en Deco mochten inrukken namens Portugal (beide 2 maal geel), terwijl Khalid Boulahrouz en Giovanni van Bronckhorst (ook beide tweemaal geel) namens Nederland het eindsignaal niet binnen de lijnen zouden meemaken. Tussen al dit geweld door bleek een treffer van Maniche in de 23e minuut voldoende om Nederland te elimineren.
  • Twee jaar eerder was Portugal voor Oranje ook al het eindstation op het EK dat in Portugal werd gehouden. In de halve finale kwam Nederland op een 2-0 achterstand door doelpunten van ster-in-wording Cristiano Ronaldo en Maniche (jep, toen ook al hij). Hoop was er toen in de tweede helft Jorge Andrade ongelukkig een eigen doelpunt maakte, maar Portugal hield stand en Nederland liep de finale mis.
  • Ook in 2012 was Portugal een doorn in het oog van Oranje. In een desastreus verlopen poulefase verloor Nederland van Denemarken en Duitsland. Een houdinitruc tegen Portugal had Nederland nog een ronde verder kunnen brengen. Een bliksemstart zorgde dat Nederland na 11 minuten op 1-0 kwam door Rafael van der Vaart. Echter wist Cristiano Ronaldo (toen de status ster-in-wording al lang en breed voorbij) de utslag om te buigen in 1-2. Schrale troost was dat de andere uitslagen in de poule al snel duidelijk maakten dat Nederland de kwartfinale nooit bereikt zouden hebben.
  • Patrick Kluivert scoorde tweemaal tegen Portugal en is daarmee de meest scorende Nederlands international tegen deze tegenstander. Het aantal is echter niet indrukwekkend en zou op een goede dag zelfs in één duel overtroffen kunnen worden. Kevin Strootman heeft hiervoor de beste papieren. Hij is de enige nog actieve international die ooit een doelpunt maakte tegen Portugal. U begrijpt dat dit er slechts één is.
  • Het laatste duel tussen Nederland en Portugal werd afgewerkt in het Estadio Algarve. In de eerste helft wist Strootman (daar is ie dus) de 0-1 op het scorebord te zetten. Nederland leek lang op een overwinning af te stevenen, maar niemand minder dan Cristiano Ronaldo maakte Strootman's treffer in de 87e minuut ongedaan. Hiermee zijn alle doelpunten van Ronaldo tegen Oranje nu genoemd. Hiermee is hij ook gelijk de meest scorende Portugees ooit tegen Nederland met dus vier treffers.
  • Vanavond zouden Justin Kluivert, Guus Til en Marco Bizot hun debuut kunnen maken in Oranje. Afgelopen vrijdag tegen de Engelsen maakte Koeman al gebruik van debutanten Hans Hateboer en Wout Weghorst.

Geen opmerkingen: