vrijdag 9 mei 2014

Antwoord Vraag 13: Mislukte Salto

Boudewijn Zenden is een oud-speler van onder meer PSV, Barcelona en Chelsea. Tevens mocht de speler voor de linkerflank 56 keer opdraven voor het Nederlands elftal en daarin 7 treffers maken. Zenden was actief op het WK in 1998 en het EK in 2000. Een verdienstelijke speler dus uit de vaderlandse voetbalhistorie.
 
Zenden was als speler gezegend met de gelukkige gave wel eens in scoringspositie te komen en hoewel hij meer een speler was van de assist schoot hij zelf ook nog weleens het leer tegen de netten. De één loopt na een treffer met een hand de lucht in juichend weg, een ander schreeuwt in de camera, de volgende verklaart openbaar de liefde aan zijn vriendin en sommige doen ook een plassend hondje na. Ook Zenden had zichzelf een speciale manier van juichen toegekend. Hij besloot een salto te maken om een gemaakte treffer te vieren.
 
Juichen is altijd fijn, maar het liefst wil een speler juichen op het allerhoogste podium. Het is niet iedereen gegeven, maar Zenden mag meedoen op het hoogste niveau. Op het WK in 1998. In de groepsronde laat bondscoach Guus Hiddink hem invallen tegen België (0-0) en Zuid-Korea (5-0 winst). In de halve finale mag hij tegen Brazilië zelfs starten. Vurig hoopt hij natuurlijk het verschil te maken, maar in deze drie wedstrijden lukt hem dat niet. Nadat Brazilië te sterk was in de halve finale rest nog de troostfinale tegen Kroatië.
Zenden mag meedoen aan het slotakkoord. De wedstrijd begint slecht voor Nederland met een 1-0 achterstand (doelpunt Prosenecki). Maar dan draait Zenden weg bij zijn directe tegenstander Jarni. Met een vlammend afstandsschot treft hij doel en maakt de 1-1. Juichen op een WK. Dat is toch waar iedereen van droomt. Tuurlijk, het is maar een troostfinale, maar het is wel een krachtmeting met één van de vier sterkste landen van Europa. Zodoende zet Zenden aan en maakt zich op voor zijn ultieme manier van juichen. Een salto die hij bij een treffer voor zijn club PSV zo vaak foutloos heeft uitgevoerd.
 
Twee tellen later ligt Zenden op de grond. Als een vogel die net kan vliegen had de doelpuntenmaker door de lucht gesparteld. Zijn salto was genadeloos mislukt. De vreugde van het scoren op een WK was er echter niet minder om. Wel jammer is dat we menig Oranje-international aan het einde van de wedstrijd een traantje zien wegpinken. Davor Suker besliste het duel al in de eerste helft door de 2-1 op te tekenen. Dit werd ook de eindstand. Nederland werd vierde op het WK van 1998.
Op de vraag: Welke Nederlandse international wilde op een WK na het maken van een doelpunt in salto maken, maar mislukte hier volledig in? Was het goede antwoord: Boudewijn Zenden.
De vraag is goed beantwoord door: Patrick van Riel


Geen opmerkingen: