woensdag 17 april 2013

De oplossing voor de kredietcrisis ligt in Japan


Elke ochtend is het eigenlijk iedere keer weer hetzelfde ritueel. Eenmaal in de auto zap ik even snel langs de verschillende radiozenders. Radio 538 met Edwin Evers, 3FM met Giel Beelen, Mattie en Wietze op Q-Music en ga zo nog maar even door brengen een dagelijkse dosis humor en muziek waarmee de dag prima begonnen kan worden. Ook BNR Nieuwsradio, een nieuwszender met wat minder hoog entertainmentgehalte, gaat niet aan mij voorbij. Ooit door mij ontdekt als zender die elk kwartier de fileberichten bracht, maar al snel gepromoveerd tot manier om ’s ochtends razendsnel het laatste nieuws tot mij te nemen. 

Het nieuws heeft ook anno 2013 nog geen positief karakter. Aanslagen in Boston, pijnlijke kinderdrama’s in de Bijlmer en vallende colleges in Meerssen zijn zomaar wat pijnlijke voorbeelden die ons dagelijks leven teisteren. Een scheiding van Nederlands sterrenkoppel Rafael en Sylvie wordt bekroond tot een ware nationale soap, maar is als we het iets serieuzer bekijken natuurlijk te triest voor woorden. Ook de politiek blijft iedere dag weer hete nieuwsitems produceren. Sociale akkoorden, staatssecretarissen onder vuur en wat al niet meer komt ’s ochtends op de nog nuchtere maag bij me binnen en verdwijnt als het even kan snel weer naar buiten.

En dan hebben we de economische situatie nog buiten beschouwing gelaten. De economie is eigenlijk hetgeen waar het, zeker bij BNR, maar ook in vele andere nieuwsbulletins om draait. En die is slecht, wordt alleen maar slechter en zal pas over hele lange tijd weer beter kunnen worden. Althans, dat is kort gezegd de strekking van wat het gros van de media graag naar buiten brengt. Slecht nieuws verkoopt blijkbaar ook als men het liever niet hoort. Gelukkig leek er afgelopen week een oplossing. Ik citeer letterlijk de woorden van onze premier Mark Rutte: ‘Laten we wel die auto kopen, laten we wel dat huis kopen. We moeten een beetje risico nemen en vertrouwen hebben’, aldus onze premier die ook nog toevoegde dat er ‘teveel gesomberd wordt’. Rutte is dus van mening dat we ons uit de crisis moeten consumeren.

"Ook de beurs gaat als een tierelier. Door de maatregelen stegen de aandelen al met maar liefst 30%. Je hoeft geen econoom te zijn om vast te stellen dat 'Abenomics' een succes is"

We maken een reuzensprong vanaf Den Haag, waar Mark Rutte en minister van FinanciĆ«n Jeroen Dijsselbloem dus volop steun proberen te krijgen voor hun pakket met bezuinigingen, naar Tokio. In de Japanse hoofdstad huist de Japanse premier Shinzo Abe en deze introduceerde het ‘Abenomics’. De Japanse economie moet weer aan de praat. Koste wat het kost. De geldpers draait op volle toeren en de ene stimuleringsregel naar de andere wordt de Japanse samenleving in geslingerd. En het moet gezegd: met resultaat. Want de Japanner trekt weer de portemonnee en het schijnt storm te lopen bij de Japanse Ferraridealers. Ook de beurs gaat als een tierelier. Door de maatregelen stegen de aandelen al met maar liefst 30%. Je hoeft geen econoom te zijn om vast te stellen dat ‘Abenomics’ een succes is.

Opmerkelijke factor en bijdrager in deze is de Japanse meidengroep Machikado. Waar de gemiddelde meidengroep zingt over jongens en liefde, zingen deze dames over de economie. Zo ver gaan de Japanners dus. Alsof Jan Smit (bij gebrek aan Nederlandse meidengroepen) plotseling de Klapper van de Week is met ‘Als de Euro is gekomen’ of dat Jeroen van der Boom opeens de Top 40 in dendert met de lekkere meezinger "Jij spaart zo". De Japanse dames gaan zelfs nog een stukje verder. Afhankelijk van de stand van de Nikkei kiezen de dames de lengte van hun rokjes. Dat wil dus zeggen: Hoe hoger de beurskoers, hoe korter het rokje. En als klap op de vuurpijl deden ze zelfs nog de belofte dat ze, indien de Nikkei de grens van 15.000 punten passeert, gratis cake gaan uitdelen.

"De Japanse dames gaan zelfs nog een stukje verder. Afhankelijk van de stand van de Nikkei kiezen de dames de lengte van hun rokjes"

Beste meneer Rutte, beste meneer Dijsselbloem. Laat het CDA toch lekker als ze niet mee willen met jullie snode bezuinigingsplannen. Wat maakt het uit als de SP commentaar heeft en roept dat jullie de problematiek niet serieus nemen. Al moet het van duizenden kilometers verderop komen, de oplossing is eindelijk aangereikt. Reken maar dat de euro’s van de belastingbetaler snel  weer zullen rollen, heren. En ga er ook maar van uit dat het gesomber voorbij is en wat zal er dan weer een risico genomen worden. vertrouwen? Ach, daarmee zit het vast ook snel weer snor.

Heren Rutte en Dijsselbloem, geen dank voor het aanreiken van de oplossing van de kredietcrisis die Nederland in zijn greep houdt. Bedank liever de Japanners, die weten tenminste wel hoe je het volk achter je krijgt. Cake eten met prachtige dames in ultrakorte rokjes. Ik hoor nog wel waar ik mijn spaargeld moet beleggen.


Geen opmerkingen: