vrijdag 14 februari 2020

Adieu Ziyech

Het is zover. Het nieuws dat al enkele transferperiodes in de lucht hangt werd op een stormachtige februarimiddag opeens werkelijkheid. Hakim Ziyech gaat Ajax en de Eredivisie verlaten. 

Het is de zomer van 2016 als tien Russen van FK Rostov het bezoekende Ajax met 4-1 verslaan en zo de weg naar het miljoenenbal versperren. De kritiek daarna is niet mals. 

Persoonlijk ben ik niet snel onder de indruk van een naderende aankoop. Dus gold dat ook voor al die last-minute namen die genoemd werden op dat moment. Ziyech? Ach ja, dat moet je ook nog maar zien. We hebben Klaassen toch al? En El Ghazi op rechts? Nu kun je twijfelen aan mijn verstand van voetbal. Zo was ik de laatste op de wereld die de topkwaliteiten van Frenkie de Jong in twijfel trok (ja, ik moest soms rennen voor mijn leven. Zelf vertel ik op verjaardagen tegenwoordig dat Frenkie de Jong juist is gaan werken is aan de door mij aangedragen verbeterpunten en dat de rest nu geschiedenis is).

Toch was daar ergens in de laatste dagen van augustus opeens de paniekaankoop die wie niet nodig hadden bij Ajax. Het werd Hakim Ziyech. Met de kennis van nu de allerbeste paniekaankoop ooit.

Het werd Hakim Ziyech. Met de kennis van nu de allerbeste paniekaankoop ooit.

Want met Ziyech bereikten we eindelijk weer hoge pieken. Een zegetocht in de Europa League die eindigde in Stockholm net voordat de beker ten hemel getild mocht worden. En natuurlijk het heroïsche Champions League jaar van afgelopen seizoen. Over de afloop hebben we het niet graag meer, maar over de inhoud wel. Een inhoud die mede ingekleurd is door Ziyech.

Natuurlijk waren er ook de diepe dalen. Met name in het seizoen 2017/2018. Over dit seizoen is al veel gezegd en geschreven, maar vergeet niet dat we Ziyech bijna de tent uitgejaagd hadden. Kun je het nog voorstellen dat Ziyech uitgefloten is in de Amsterdam Arena? Dat hij zelfs een handgemeen had met een supporter? Dat vertrekken via de achterdeur een zekerheidje leek te zijn? Nee hè? Het kan verkeren.

In de zomer van 2018 was ik er 99% van overtuigd dat Ziyech ging en in 2019 durfde ik daar wel 100% van maken. Ergens tussendoor was zijn rugnummer zelfs al weggegeven (wat ik weer handig oploste, door van 22 het nieuwe 10 te maken). Maar in de zomer van 2020 is er geen twijfel meer, want gisteren bevestigde Ajax dat het eruit was met Chelsea. Na deze zomer moeten we afstemmen op de Premier League om The Wizard of Amsterdam in actie te zien.

Zelf vertel ik op verjaardagen tegenwoordig dat Frenkie de Jong juist is gaan werken is aan de door mij aangedragen verbeterpunten en dat de rest nu geschiedenis is

Maar tot die tijd hebben we nog een titelrace, een Europa League campagne en een bekerspektakel in het verschiet. Hakim Ziyech kwam, hoe tegenstrijdig, op de dag dat hij zijn vertrek bekend maakte weer terug in het veld bij Ajax. Een half jaar voor een mooie afscheidstournee op de Nederlandse velden. En dan vertrekken met een handvol zilverwerk door de voordeur. 

En daarna zult u zien: Na een moeizame start komt het goed tussen Ziyech en Chelsea. De Londenaren worden de knuffelclub van Europa (het kan verkeren) en winnen de Champions League. Met Ziyech als nummer 22.

Geen opmerkingen: