zaterdag 11 januari 2020

Wie is de Mol 2020

Wie is de Mol 2020Wie is de Mol? begint dit weekend weer. Zij die het leuk vinden zullen weer gekluisterd aan de buis zitten en zich wekenlang elke zaterdag bedienen van de vraag die alle andere vragen overbodig maakt: Wie Is De Mol? 

Zelf kijk ik ook sinds enkele jaren met plezier. Wat ik vooral leuk vindt zijn bijvoorbeeld de mooie beelden van de plek waar het gehouden wordt. Twee jaar geleden overwogen we bijna om met de vriendengroep naar Georgië te gaan. Daarnaast vind ik de activiteiten altijd bijzonder goed bedacht en ze zitten goed in elkaar. Fascinerend om te zien.

Ook de deelnemers wekken altijd mijn interesse. Je leert nieuwslezers, sporters, presentatoren, zangers, cabaratiers en al die andere BN'ers op een andere manier kennen. Een van de toppers vond ik Jochem van Gelder. Bleef volledig zichzelf en klungelde zich naar een finaleplaats. Ook Pieter Derks werd een legende. Hij deed maar één ronde mee en begon de test met de woorden: 'Ik heb negen verdachten en ik vertrouw mijzelf ook niet helemaal'. Ik verdenk hem ervan dat hij de test volledig heeft ingevuld met als idee dat hij zelf de Mol was. Een paar uur later zat hij thuis.

Het heeft vele deelnemers nog geen windeieren gelegd. Zo hielden Taeke Taekema er Airen Mylene er zelfs een relatie aan over en, ondanks dat ik geen verstand heb van mediacarriéres vermoed ik dat de carrières van Rik van de Westelaken en Merel Westrik een vlucht namen, nadat zij opvallende verschijningen waren in Wie is de Mol? Dit jaar ben ik ook weer benieuwd naar de deelnemers. Natuurlijk heb ik al een favoriet. Nathan 'Die jongens doen het ook niet expres, hè?' Rutjes. Zonder twijfel.

Kritische kanttekeningen mogen natuurlijk ook, want de afgelopen jaren verslapte mijn aandacht soms ook wel een beetje. Ik sluit zelfs niet uit dat dit weleens het laatste jaar is dat ik nog zin heb om te kijken. Ik schreef er al eerder over en ik ben nog steeds niet van mening veranderd. Er klopt namelijk iets niet in het hele Wie is de Mol concept en dat vind ik ook een gemiste kans.

De Mol heeft namelijk wel een onwaarschijnlijk vrijblijvende rol in het geheel. Saboteren kan, maar hoeft eigenlijk niet. Er zou veel meer druk op de Mol moeten worden gezet. Hoe? Denk maar mee. Een groot geldbedrag? Een eeuwige ranglijst om status te creëren? Zeg het maar. Maar nu kun je zelfs niks doen als Mol en dan wordt je inderdaad een Mol die nauwelijks opvalt. Vind ik nog altijd een grote bug in het hele concept. Vorig jaar vond Merel Westrik het prima dat er even wat geld werd verdiend, want dan viel zij minder op. Dat was alles zeggend. Kort gezegd moeten de programmamakers een manier gaan bedenken dat de Mol zwaar onder druk komt te staan bij elke extra euro die er verdiend wordt.

Verder vind ik het een gemiste kans dat het bijna niet meer te doen is om als kijker te ontrafelen wie de mol is. In de laatste aflevering krijg je een keer te zien wat er allemaal voor mollenstreken zijn uitgehaald. Leuk en aardig, maar voor de kijker is het vaak nauwelijks te zien. Waarschijnlijk heb ik daar echt te weinig verstand van en ik snap dat niet alles prijs gegeven kan worden, maar zoals ik ooit ergens las: Als in een film aan het eind een schot gelost wordt, moet aan het begin een pistool in beeld zijn geweest. Kortom, ik mis aan het eind, als de Mol bekend wordt gemaakt, altijd een beetje het gevoel van: Verrek, dat had ik kunnen weten. 

Maar los van dat alles: Geniet weer van een mooi seizoen Wie is de Mol!