vrijdag 31 januari 2020

Hoe laat begint Anderlecht - Ajax?

BeneLiga

Het moet een van mijn allereerste VI's ooit zijn geweest. Ik sloeg hem open en ergens in het blad ging het over een competitie met Nederlandse en Belgische voetbalclubs. Als een zesjarig jochie deze week de VI open zou slaan zou hij over dezelfde plannen lezen.

Overigens gaan de plannen blijkbaar veel verder terug. In een archief van een willekeurige krant toets ik termen in als Beneluxcompetitie en voor je het weet zit je in 1967. Toen al sneuvelden er blijkbaar plannen voor een competitie waarin zowel Nederlandse en Belgische voetbalploegen actief zijn.

De afgelopen jaren kwamen er regelmatig allerlei onderzoeken en interviews voorbij waarin er uitgebreid gepleit werd voor een dergelijke competitie. Soms zo vurig dat ik er bijna in ging geloven. Dat ik bijna dacht: Toch wel leuk een duel tussen Ajax en Club Brugge. En natuurlijk een mooie bijvangst dat we weer bij de hogere Europese kringen kunnen aanhaken.

Maar los van alle commerciële belangen en los van het gegeven dat we een sterkere competitie kunnen maken met betere spelers heb ik mijn standpunt ingenomen: Blijf van onze Eredivisie af. Ik kom er iedere keer weer achter. Als ik de Premier League kijk bijvoorbeeld. Manchester City tegen Burnley is echt niet leuker dan Ajax tegen Groningen. Spannender is ook niet. Liverpool heeft inmiddels zo'n grote voorsprong dat zelfs Max Verstappen een inhaalrace zou gaan opgeven.

Daarnaast wordt een competitie natuurlijk altijd uiteindelijk gewoon een competitie met toppers, subtoppers, middenmoters en de groep die onderaan bungelt. Ook als je het deelnemersveld ogenschijnlijk sterker maakt. Is Club Brugge straks gewoon een subtopper in de Beneliga? Acteert Feyenoord in de grijze middenmoot? Lekker dan. Gaat het geld dan alles goed maken? In de media kwamen bedragen waarvan ik nog niet ondersteboven was. Zeker niet voor zo'n ingrijpende beslissing, waarbij je het zorgvuldig opgebouwde merk Eredivisie behoorlijk over boord kiept.

Al zie ik in dit hele epistel natuurlijk één ding over het hoofd. Ik noem het wel eens de Arenaregel. Bij ingrijpende veranderingen zijn er altijd sentimenten. Sentimenten die ik nu heb als ze aan de Eredivisie zitten. Zoals bij de Amsterdam Arena. Ooit een gedrocht, maar door de nieuwe generatie inmiddels omarmd. Er zijn in de historie behoorlijk wat revolutionaire beslissingen geweest in de voetbalwereld. Zo stuitte ik op het verzet rondom de invoering van profvoetbal. Om maar wat te noemen. Of de overgang van de Europa Cup 1 naar de Champions League. Begin jaren '90. Ook voor de nachtmerrie van elke voetbalromanticus, de nieuw te bouwen Kuip, gaat die regel ongetwijfeld op. 

Het zesjarige jongetje in de inleiding van dit verhaal dat bij het openslaan van zijn eerste VI leest over het fenomeen BeneLiga hoort mij over een jaar of tien op een zondagmiddag om half 3 orakelen over borden op schoot, de derde ster van Ajax, over hoe Dirk Kuijt de Coolsingel liet ontploffen in 2017 of hoe PSV in 2007 vanuit onmogelijke positie op één doelpunt landskampioen werd. 

Volgens de Arenaregel zal het jongetje van toen dus vooral denken: 'Ja ja, maar hoe laat begint Anderlecht tegen Ajax?' 


Geen opmerkingen: