vrijdag 17 januari 2020

8 podcasts over voetbal om de Eredivisie mee te hervatten

Dagelijks rijd ik een uur heen naar mijn werk en natuurlijk ook een uur terug. Last van rijschaamte heb ik in ieder geval niet. Zoveel reistijd heeft veel nadelen, maar ook voordelen. Bellen met mensen die je te weinig spreekt en muziek luisteren. En natuurlijk de podcastjes. Vandaag begint de Eredivisie weer. Om wekelijks op de hoogte te blijven van verschillende voetbalactualiteit is de keuze van de podcasts reuze. Een paar zet ik er op een rij.


AD Podcast (Klik)
Heel origineel is het niet om te beginnen met een podcast van het Algemeen Dagblad. Zeker als gebruikelijk ook nog eens de gevestigde namen acte de presence geven. Toch is het helemaal niet vervelend om één keer per week te luisteren naar journalisten als Sjoerd Mossou, Maarten Wijffels, Mikos Gouka en Freek Jansen. Het concept is vaak simpel. Aan de hand van een handvol stellingen nemen de heren de voetbalactualiteiten door. 

Telegraaf Podcast (Klik)
Als we dan toch begonnen zijn met de gevestigde orde dan kunnen we net zo goed doorpakken en gelijk De Telegraaf noemen. Afkijken is een kunst, want ook de podcast van De Telegraaf bedient zich van een presentator die door middel van stellingen het gesprek op gang probeert te brengen. Van de twee mannen aan tafel, Valentijn Driessen en Mike Verweij, moet je een beetje fan zijn en dat is lang niet iedereen. Prettig voor de podcast: Ze zijn niet bang om hun mening te geven. Ondanks dat de andere ploegen echt niet onbenoemd blijven lijken de heren wel een voorkeur te hebben om over Ajax te praten. Al lijkt dit misschien ook wel zo.

FC Afkicken Podcast (Klik)
Voor mij de nummer 1 podcast als het over voetbal gaat. De podcast, waarvan Neal Petersen doorgaans de host is, verschijnt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. De gasten wisselen met een zekere regelmaat. Van bekende presentatoren van Fox Sports en de NOS tot mensen uit de kring van FC Afkicken zelf. Uiteraard wordt vooral de actualiteit besproken en wordt er lekker vlot geswitcht van onderwerp tot onderwerp. Zelf denk ik dat dit de podcast interessant maakt, het verveelt niet echt.

De Derde Helft Podcast (Klik)
De Derde Helft Podcast heeft één groot pluspunt ten opzichte van de andere podcasts. Ze nemen op zondagavond op. In tegenstelling tot alle andere podcasts die er toe doen. Als je maandagochtend dus in de auto stapt kun je dankzij deze groep mannen, waarvan er eentje Snijboon heet en ik verder geen flauw idee heb wie ze zijn en waarom hun voetbalmening er toe doet, lekker naar slap gebabbel over voetbal luisteren. Ze timmeren wel lekker aan de weg, want de heren in december zelfs een succesvolle liveshow op.


Neutrale Kijkers (Klik)
De Neutrale Kijkers, een podcast van Peter Buurman en Yordi Amhali, onderscheidt zich wel aardig van de andere podcasts. Ze kijken namelijk op een andere manier naar voetbal. Namelijk neutraal. Ooit begonnen tijdens het WK van 2018 en voortgezet het jaar daarop, waarin de meest obscure duels uit verre uithoeken van de wereld beoordeeld werden. Ook de Afrika Cup kreeg veel aandacht. Het vierde seizoen, waarin de heren inmiddels al zitten, lijkt de vraag: Waarom kijken we voetbal? centraal te staan. Leuk, maar een kritische kanttekening mag best geplaatst worden. De afleveringen missen erg vaak snelheid waardoor het soms begint te vervelen. Best lastig als de afleveringen ook nog eens vaak tussen de anderhalf en twee uur duren. Maar toch, voor de voetbalfans: Zeker eens proberen, want terwijl ik dit typ constateer ik toch dat ik er met plezier naar luister.

De Staantribune 
(Klik)
Dan een podcast voor de wat dieper gewortelde voetballiefhebber. Het gelijknamige blad vind ik op dit moment het voetbalblad der voetbalbladen en ook de podcast spreekt aan. Het afgelopen jaar ging het bijvoorbeeld over de ondergang van de Engelse voetbalclub Bury of over de man achter het befaamde Twitteraccount van Telstar. Tweede kerstdag volgde er een special over Boxing Day. De presentatie is doorgaans in handen van Edwin Muis en aan tafel vrijwel altijd op z'n minst Joris van der Wier en Jim Holterhues, tevens steunpilaren onder het voetbalblad. In mijn afspeellijst 'Podcasts to remember' staat er ook één van Staantribune: Groundhopping. 

Voetbalpraat (Klik)
Fox Sports zou veel meer moeten doen met podcasts, maar Voetbalpraat is een mooi begin. Het concept van Voetbalpraat is heel simpel. Een presentator en drie experts aan tafel. Eigenlijk gewoon het programma dat u kent van Fox Sports elke doordeweekse avond (Op bekeravonden en Europa League avonden na). Slim om daar een podcast van te maken. En lekker om elke ochtend te luisteren in de file. Drie kwartier lang, precies goed. 

De Wereld van Vice Sports (Klik)
Een van de betere en misschien wel de beste. Vrijwel elke aflevering is de moeite waard. Presentator Sam van Raalte duikt de diepte in van bekende en minder bekende voetbalverhalen. Over nepvoetballer Enzo Verhagen bijvoorbeeld. Of hooligan Wesley, die ooit in de Amsterdam Arena een keeper van AZ aanviel. Mocht je binnenkort een lange autorit op de planning hebben dan zou ik deze gaan bingeluisteren.


Zoals te zien is zijn deze podcasts in principe neutraal. De clubgerelateerde podcasts komen later aan bod. Natuurlijk is deze lijst in willekeurige volgorde en verre van compleet. Welke podcast had volgens jou absoluut in deze lijst niet mogen ontbreken?

2 opmerkingen:

Unknown zei

Tof artikel! (Grotendeels) zelfde smaak, alleen Telegraaf begin ik (nog) niet aan inderdaad, en daarnaast vind ik juist het trage format van Neutrale Kijkers wel mooi, al is het in seizoen 4 wel afhankelijk van de gast. Staantribune trekt me minder, maar moet ik misschien eens aan beginnen.

Unknown zei

Op je laatste vraag, ik mis twee podcasts in deze lijst die ik wel sterk vind:
- De VI-podcast - meeste variatie in inhoud (leuke, verschillende onderwerpen waar dieper op ingegaan wordt)
- NOS Voetbalpodcast - Wordt maandagochtend opgenomen en ook vrij snel live (rond middaguur). Met de bekende voetbalcommentatoren van de NOS, die uitgesproken zijn en flinke discussies met elkaar aangaan.