maandag 26 augustus 2019

Activity Tracker

Activity Tracker
Kort geleden liet ik mij verleiden tot het kopen van een stappenteller. Ik had nog een stapeltje bonnen van bol.com en besloot maar eens dat het misschien grappig was te kijken hoeveel ik dagelijks beweeg. 

In principe is dat niet heel logisch voor mij. Regelmatig heb ik, al dan niet gedwongen door het gevoel dat je een geschenk niet zomaar in een la kan leggen, polsdecoraties om mijn arm gehad. Het duurde nooit lang voordat de armbanden, horloges of vergelijkbare versiersels netjes alsnog in een la terecht kwamen. 

Natuurlijk weer eens niet één van de duurdere, strak gestylede Amerikaanse modellen, maar een goedkoper, minder strak ogend Chinees model. Want in China zouden ze toch ook wel kunnen tellen?

Maar onder het motto 'meten is weten' vind ik het altijd leuk om zaken bij te houden en het aantal stappen of mijn hartslag meten kon best eens interessant zijn. Dus ik surfte wat op het internet, vergeleek hier en daar eens wat, kwam erachter dat ik geen smartwatch maar een activity tracker zocht en bestelde. Natuurlijk weer eens niet één van de duurdere, strak gestylede Amerikaanse modellen, maar een goedkoper, minder strak ogend Chinees model (Klik). Want in China zouden ze toch ook wel kunnen tellen?

Jep, ik ben zo'n type die met zijn nieuwe horloge om zijn pols rondjes door het huis loopt en moppert dat de teller niet goed telt. En hij telde niet goed. Of sterker: Soms telde hij gewoon simpelweg niet. En natuurlijk ben ik tevens het type dat daarna druk gaat Googlen hoe dat toch mogelijk is. 

Mocht u van plan zijn om de komende weken een apparaat met stappenteller aan te schaffen. Internet verklapt dat er op 10.000 stappen er per apparaat wel een verschil kan zitten van 500 tot 1000 stappen. Lekker dan als je had verwacht dat je op de voetstap nauwkeurig te weten zou krijgen hoeveel stappen je die dag had gezet.

Toch ben ik er blij mee. Want, zo vertellen meerdere websites, je moet je niet focussen op het aantal stappen. Maar op de patronen? Hoe vaak en wanneer sta je op per dag? Op welke dag tel je veel meer stappen als op andere dagen? En in welke maanden pak je vaker je hardloopschoenen uit de la of de fiets uit de schuur?

In mijn herinnering was Ajax tegen Tottenham spannend en de grafieken van mijn hartslag zijn daar een bewijs van. Verder sluiten we dit onderwerp snel weer af. 

Mijn stappendoel staat op 10.000 stappen. Die haal ik op werkdagen eigenlijk nooit. Zelfs niet met een tussen-de-middag-wandeling met collega's en een avondwandeling als ik weer thuis ben. Er zijn dagen bij dat de 2000 al een kunst is. Dat geeft weer hoe weinig kantoorpikkies als ik eigenlijk bewegen.

De patronen zijn wel interessant. Zo ligt het aantal stappen vele malen hoger op de dagen dat ik de kinderen naar school breng of haal. Ook in de weekenden ligt het aantal stappen een stuk hoger en tikt het de 10.000 aan. 

Vooruit, nog een paar leuke anekdotes voor stappentellerfetisjisten. Tijdens mijn werkzaamheden voor Nationaal Kamp Hattem lagen de stappen dagelijks tussen 13.000 en 25.000. Dat is in sommige gevallen dus tien keer zoveel als op een another ordinary day at the office. Toen ik de auto ging inpakken voor de vakantie zat ik alleen tijdens het inpakken al op 7500 stappen die dag. Al zegt dat waarschijnlijk meer over mijn efficiëntie tijdens het inpakken dan over de intensiteit van inpakken in het algemeen.

En dan nog mijn hartslag. Die is over het algemeen vrij stabiel getuige mijn stappenteller die dus ook hartslag meet, maar er is één uitzondering geweest (afgezien van de momenten dat ik aan het sporten was natuurlijk). Die lag op 8 mei van dit jaar tussen 22:40 uur en 22:50 uur. De oplettende voetbalfan hoef ik niks te zeggen, maar ik zal het toelichten. Het waren de slotminuten van de halve finale Champions League waarin Ajax tegen Tottenham Hotspur speelde. Het was in mijn herinnering spannend en de grafieken van mijn hartslag zijn daar een bewijs van. Verder sluiten we dit onderwerp snel weer af. 

Kort samengevat ben ik blij met mijn stappenteller.

Maar goed, ik zit alweer veel te lang en het wordt tijd dat ik weer wat ga bewegen. Eens even een blik op mijn activity tracker werpen om te zien hoeveel stappen ik vandaag al heb gez... Huh? Waar heb ik hem eigenlijk?

Dat laatste was natuurlijk een grapje. Ik lig (bijna) op schema vandaag.


Geen opmerkingen: