maandag 24 juni 2019

Het 62e Nationaal Kamp: Dames en heren...

Het is een terugkerend fenomeen. Elk jaar treft u op dit platform een relaas aan die het afgelopen Nationaal Kampjaar in het zonnetje zet. Elk jaar weer terecht. Ook dit jaar schieten superlatieven weer tekort.


Circusdirecteur Zankrekev en Ans Klokskaja
Dit jaar was het thema: Sores in het Circus
Het Russische Circus Zankrekev had hulp nodig

Maar weinig leuke dingen zijn echter moeilijker uit te leggen dan dit fenomeen. Je moet het ervaren, dan snap je het blijkbaar pas. Een paar dagen voor het festijn los ging probeerde ik mijn kapster uit te leggen wat Nationaal Kamp Hattem precies inhoudt. Een vurig betoog, waarin ik vertel dat we in de organisatie van een geweldig schoolkamp zitten voor een kleine 300 kinderen uit heel Nederland, verder zei ze: 'Altijd leuk toch. Schoolkampjes...'

Ze vroegen het netjes en toen ik toestemming gaf kwam er een microfoon gemaakt van een stokje en een dennenappel tevoorschijn.

En logisch ook. Hoe leg je iemand uit dat één van de hoogtepunten was dat tijdens het dagelijkse toneelspel de running gag 'Dames en heren, jongens en meisjes, hooggeëerd publiek' telkens terugkomt alvorens iets simpels als een goed idee wordt aangekondigd. Al snel werd het niet alleen in het toneelspel gebruikt, maar ook door alle kinderen, in de organisatie en geloof het of niet, ook bij ons thuis als ik de aandacht van mijn vrouw en kinderen wil. Zij die niet in Hattem waren de afgelopen week kijken nu hoofdschuddend naar hun scherm. Zij die er wel waren veren op en gaan beslist verder leven. Dat bedoel ik dus. Wie snapt dat zonder erbij geweest te zijn?

Vorig jaar probeerde ik het op dit blog een week lang onder woorden te brengen. Toen ik het dit jaar terug las vond ik het niet tegenvallen. 

Zelfs Dieuwertje Blok, de speciale gast die dit jaar het 62e (!) Kamp kwam openen en toch niet de minste, leek met stomheid geslagen. Simpelweg door het feit dat dit schoolkamp, zelf noemen we het liever een unieke schoolwerkweek, al 62 keer georganiseerd is en nog niet bij haar bekend was. Met ongeloof stond ze af en toe te kijken hoe een dergelijke organisatie gedragen kan worden door louter vrijwilligers. Andersom waren wij evengoed trots dat Dieuwertje Blok met haar Circusjournaal ons Kamp wilde openen.

Dochterlief, inmiddels vier jaar oud en voor het eerst een volledige Kampweek aan onze hand mee (voor de duidelijkheid: Het Kamp zelf is voor groep 7 en 8 basisschool) is ervan overtuigd dat ze liever terug gaat naar het bos in Hattem dan naar onze eerstvolgende vakantiebestemming: Een mooi huisje in de zon met strand een zwembad en 1001 andere leuke dingen om te doen. Veelzeggend. Wij snappen het.

Groen interviewWat ik zelf mooi vond is dat ik opeens een groepje kinderen voor mij trof die mij wilde 'interviewen'. Ze vroegen het netjes en toen ik toestemming gaf kwam er een microfoon gemaakt van een stokje en een dennenappel tevoorschijn. En dat was niet alles. Er was voor de geluidsman een ware boom gemaakt en er was ook een cameraman. Een groepje kinderen had een complete cameraploeg gemaakt van takken en dennenappels. Mooi. Met de juiste fantasie is alles mogelijk. Zelfs buiten. Juist buiten!

Met de juiste fantasie is alles mogelijk. Zelfs buiten. Juist buiten!

Een week met opnieuw speurtochten, tokkelbanen, klimmuren, meeslepend toneelspel, mooi weer, hoosbuien, Kampvuur, gezelligheid, saamhorigheid, veel lachen, maar ook onvermijdelijke tranen, creativiteit, sportiviteit, vreugde, handelsspelen, sportdag en een altijd weer zwaar afscheid aan het eind van de week als de kinderen weer het bos verlaten. Het zat er allemaal weer in en het was geweldig. We waren er weer bij! Veel lezers van dit platform waren erbij of zijn er ooit bij geweest en zij die dit niet waren gun ik het ooit nog eens van harte.

En dus nog één keer. Uit volle borst: Dames en heren, jongens en meisjes, hooggeëerd publiek... Bedankt voor het 62e Nationaal Kamp Hattem. Bedankt voor de unieke Schoolwerkweek! Het was geweldig! Op naar het 63e!

Geen opmerkingen: