zaterdag 9 december 2017

Trump & 30 Seconds

Ooit speelden wij, toen we nog jong en wild waren, met een groep vrienden het populaire spel 30 Seconds. Voor wie het niet kent: Een spelletje waarbij je op een kaartje vijf begrippen krijgt die je onder bepaalde restricties moet omschrijven voor je teamgenoot, die het vervolgens moet raden binnen 30 seconden.


Trump & 30 Seconds
Niet iedereen heeft natuurlijk zijn algemene kennis up-to-date en paraat, waardoor er soms hilarische antwoorden komen. Een anekdote die elk jaar terugkomt is de volgende. De ene vriend omschrijft: 'Hoofdstad van Flevoland'. Andere vriend antwoordt: "Almere", Dit blijkt goed te zijn. Vrienden eromheen protesteren. 'Fout, want Lelystad is de hoofdstad van Flevoland.' Maar wat blijkt. Het te omschrijven begrip was Almere en dat is ook geraden. 

U snapt wat er gebeurd is. De omschrijving was verkeerd en het begrip wat geraden werd was vervolgens ook fout, maar omdat beide heren dachten dat Almere de hoofdstad van Flevoland was leverde het toch een punt op. Komisch natuurlijk. Er werd volop gegniffeld, gediscussieerd over de spelregels en er werd maar weer een nieuw potje bier open getrokken.

Trump, de man die ik er van  verdenk dat hij ooit het spelletje wat hij denkt te spelen beu is en als hij dan de Playstation uit wilt zetten blijkt dat niet te kunnen

Hier moest ik van de week even aan denken toen Trump weer eens in het nieuws was. Trump, de man die ik er van  verdenk dat hij ooit het spelletje wat hij denkt te spelen beu is en als hij dan de Playstation uit wilt zetten blijkt dat niet te kunnen. En dat hij dan pas beseft dat zijn keuzes toch wat consequenties blijken te hebben.

Hoewel ik het politieke nieuws heus wel een beetje volg heb ik er weinig verstand van en bij gebrek aan onderbouwing zal ik mijn mening dan ook maar zelden op dit blog ventileren. Natuurlijk weet ik dat het Midden-Oosten een hot politiek item is, zeker ook rondom Israel. Maar ook al begreep ik dat het al minimaal sinds Bill Clinton al een punt van aandacht is heb ik heel recent weinig nieuwsberichten gezien die gingen over het erkennen van Jeruzalem als hoofdstad van Israel. Tot deze week dus.

30 Seconds dan? Ja hoor, de gemiddelde politici laat graag zien hoe groot zijn kennis wel niet is.

Het kan dus ook niet anders dan dat het zo gegaan is: Een paar politieke leiders vervelen zich en besluiten de spelletjeskast open te trekken. Mens-Erger-Je-Niet werd het niet, want dat doen ze al genoeg. Monopoly en politiek bleek ook niet samen te gaan. Potje pesten met kaarten? Politiek misschien ook niet de beste keus. 30 Seconds dan? Ja hoor, de gemiddelde politici laat graag zien hoe groot zijn kennis wel niet is.

Het ging voor de meesten best aardig. Natuurlijk gingen de usual suspects fout. Vladimir Poetin kon het begrip doping niet heel duidelijk omschrijven, Mark Rutte struikelde over het begrip verkiezingsbelofte, Theresa May had wat moeite met Europa en Marianjo Rajoy kon geen Spaanse voetbalclub over zijn lippen krijgen waar Johan Cruijff ooit speelde. Maar verder ging het relatief vlekkeloos. Totdat de aan elkaar gekoppelde Netanyahu en Donald Trump begonnen. Netanyahu omschreef één van de begrippen op zijn kaartje als: 'Wat is de hoofdstad van Israël'?

Trump keek even omhoog, dacht diep na en gaf toen het antwoord: 'Oh yeah, it's great. It must be Jeruzalem'.

Als ik op verjaardagen mijn anekdote over de hoofdstad van Flevoland ten beste geef dan ontstaat er altijd een lange discussie over wat daadwerkelijk de hoofdstad van Flevoland is. In het geval van Trump en zijn potje 30 Seconds met zijn politieke vrienden zullen we nooit weten of er gegniffeld is en ook nooit weten wat er echt op het kaartje stond en laten we over het discussiëren over spelregels maar zwijgen, maar wat we inmiddels weten is dat er volop gediscussieerd wordt over wat nu daadwerkelijk de hoofdstad van Israël is.

Geen opmerkingen: