zaterdag 18 november 2017

Waar staat het Applemuseum?

'Jongens, het Applemuseum staat in New York ofzo. Echt niet hier. Het is gewoon een museum over de geschiedenis van de appel. Past veel beter bij de omgeving.'
"Ja, dat wel. Maar in het boekje staat echt Apple"
'Doe toch niet zo gek. En hoe lang bestaat Apple nu eigenlijk?Veel te kort om er een museum voor in te richten'
"We zien het wel dan"

Het Applemuseum in OrvelteEen paar kilometer wandelen verder vervolgen we de conversatie.
'Maar dat is wel het Apple-logo, toch? Met dat hapje eruit. Krijg nou wat! Wat moet het Apple Museum nu hier?'

Maar we kwamen er al wel redelijk snel achter dat het geen museum betrof over de geschiedenis van het ontstaan van de appel.

Dat was een goede vraag. Want stelt u zich het volgende eens voor. Wijlen Steve Jobs, enkele jaren geleden, zit op zijn werkplek uit zijn i-mok aan een kop koffie te lurken als iemand het idee oppert om een Apple Museum in Nederland te openen. Steve Jobs vindt het een goed plan.

'But where? That's the question Mr. Jobs. I think the capital, Amsterdam, will be okay.'
"No"
'Then Rotterdam will be a nice alternative. Isn't it?'
"You're right. It's not"
'The Hague maybe. Where the Dutch Goverment has his lodgement'
"Oh hell, no"
'What's you're idea, mr. Jobs?'
"In Russia we have our museum in Moskva. In Czech it's in Prague. In Holland, we go to.... Orvelte. 
'Orvelte?'
"..."

Zo is het niet helemaal gegaan. Weten wij nu (en u straks ook als u verder leest). Maar we kwamen er al wel redelijk snel achter dat het geen museum betrof over de geschiedenis van het ontstaan van de appel. Hier in the middle of nowhere, in het pittoreske Orvelte bevondt zich daadwerkelijk het Applemuseum. Een museum die u begeleidt van de eerste Applecomputer tot de nieuwste tablets.

Eenmaal binnen werden we begeleid door een meneer die naar eigen zeggen wel twee uur kon kletsen over het onderwerp Apple. Al snel kwamen we erachter dat dit gelogen was. Hij kon wel 24 uur kletsen over dit onderwerp namelijk. 

Het verleden interesseert ze niet. Het heden niet. Enkel de toekomst.

En zo waren we een uurtje verder buitengewoon goed geïnformeerd over het reilen en zeilen binnen enkele decennia Apple. Mocht u een eigen bedrijf in verval hebben, houdt dan vooral goede moed, want Apple ging liefst drie keer bijna failliet. Inmiddels weten we hoe het de electronicagigant vergaat.  Ik zal het gras verder niet voor de voeten van de bevlogen gids weg willen maaien, maar ik beloof u dat het de moeite waard is. Want waar komt het Apple logo vandaan? En waar komt de naam van het bedrijf eigenlijk vandaan? En wist u dat zowel Wifi als Bluetooth in Nederland zijn uitgevonden? Ga er dus vooral even heen.

Dit is toch echt het ApplelogoAan het eind van de rondleiding, waarin de Applemeneer praktisch computer voor computer hele verhalen vertelt over de techniek en de historie, rest ons natuurlijk nog één vraag. Inderdaad, de vraag die we aan het begin van dit verhaaltje ook al tegenkomen. Waarom het Applemuseum, hier in Orvelte, tussen de monumentale boerderijen en de klinkerstraatjes? Puur toeval. Omdat er daar in de omgeving wat liefhebbers waren die de moeite namen een museum op te richten. 

Wist Steve Jobs of iemand anders binnen Apple dan echt helemaal niks van een dergelijk museum? 'Ze zijn op de hoogte gesteld, maar hebben niks laten horen. Het interesseert ze ook helemaal niks. Het verleden interesseert ze niet. Het heden niet. Enkel de toekomst.'

En dat terwijl het verleden toch razend interessant blijkt te zijn....

Voor de website van het Applemuseum, klik hier (niet gesponsord)


Geen opmerkingen: