zondag 23 juli 2017

Froome is een groot sportman

Nee. Echt spannend was het niet deze Tour. Even was er een hoopje dat Aru een goede uitdager was. Toen Uran. Of Bardet. Misschien zelfs heel even ploeggenoot Landa. Maar al snel verdween de ijdele hoop. Christopher Froome is weer de beste. En een groot sportman.

Chris Froome, TDF 2015, étape 13, Montgiscard
Wat bij mij elk jaar weer tot grote verbazing leidt is grote mate van impopulariteit die Froome blijkbaar met zich meedraagt. Vorig jaar werd dat dat nog gesymboliseerd door een beker urine die over hem heen gegooid werd, dit jaar werd hij weer veelvuldig uitgejoeld door het Franse publiek. Tenenkrommend.

Ik stoor mij altijd vreselijk aan het uitjoelen van (sport)mensen. In Nederland kunnen we (in willekeurige volgorde) daar ook al een behoorlijk aantal voorbeelden van geven.

Groot voorbeeld is natuurlijk Clarence Seedorf. Won vier keer de Champions League en speelde 87 interlands voor het Nederlands elftal. Inmiddels is hij geloof ik weer in genade genomen, maar voorheen was het zo dat wanneer hij voet op Nederlandse bodem had gezet de fluitconcerten niet van de lucht waren.

Natuurlijk zijn er best sporters die (tijdelijk) op de spreekwoordelijke pijnbank mogen

Kenneth Vermeer. Prima keeper. International. Vier landstitels met Ajax. Ging bij gebrek aan goede vooruitzichten bij Ajax naar Feyenoord. Ja, er is wat rivaliteit tussen beide clubs. We hoeven er niet al te veel woorden aan vuil te maken, maar de supporters van Ajax maakten hem in woord en gebaar duidelijk dat ze hem in elk geval liever bungelend aan een strop zagen dan in een shirt van Feyenoord.

Andres Iniesta. Beroofde Oranje op volledig legale wijze in de laatste minuten van een WK-finale van de wereldbeker. Eenmaal in Nederland moest hij dat bezuren met een fluitconcert. De Nederlandse pers sprak er schande van. Persoonlijk zag ik het meer als een plaagstoot (we zijn jou nog niet vergeten, Iniesta) als een frontale aanval. 

Natuurlijk zijn er best sporters die (tijdelijk) op de spreekwoordelijke pijnbank mogen. Dopingzondaars, matchfixers of een voetballer die niet een schwalbe heeft gemaakt. Maar juist dat maakt het uitfluiten van Froome zo apart.

Romain Bardet en zijn teamgenoten rijden toch ook niet voor een reiskostenvergoeding en een gratis lunch?

Noem een sporter die superieur is in zijn tak van sport. Atleet Usain Bolt? Wordt overal binnengehaald als een held. Toptennisser Roger Federer? Een groot voorbeeld voor velen. Superieure topschaatser Sven Kramer dan? De mensen staan op de banken. Waarom dan niet voor Froome?

Gaat de massa er massaal van uit dat hij niet zonder 'snoepgoed' zulke prestaties kan leveren? Dat zou dan toch ook moeten gelden voor zijn concurrenten die hem op een paar seconden na bij kunnen houden. Misschien de kapitalistische uitstraling van zijn Team Sky? Misschien, het grote geld is nooit populair onder het publiek, maar kom op zeg. Romain Bardet en zijn teamgenoten rijden toch ook niet voor een reiskostenvergoeding en een gratis lunch?

En buiten dat: Je mag dan een sterk team hebben, maar zal een willekeurige toprenner als bijvoorbeeld Bauke Mollema of voor mijn part Nairo Quintana als kopman van Team Sky automatisch de Tour winnen. De vraag stellen is hem denk ik beantwoorden. Je moet nog wel even die bergen op, de tijdrit door en de waaiers overleven.

Hoewel ik zelf ook andere persoonlijke favorieten heb kunnen we er toch écht niet omheen. Christopher Froome is een grote sportman in het kwadraat. Tot het tegendeel bewezen is. Stoppen met uitfluiten dus. 

S'il vous plaît.

Geen opmerkingen: