zaterdag 6 mei 2017

Feyenoord is de terechte kampioen

Om te voorspellen dat Dirk Kuijt deze zondag de van Jerzy Dudek gekregen gouden kampioensschaal ten hemel zal tillen hoef je inmiddels geen Viktor Mids meer te heten. Feyenoord wordt kampioen, dat is allang geen illusie meer.

Feyenoord wordt kampioen en ontvangt deze Kampioensschaal
Natuurlijk is dat terecht. De afgelopen weken werd heel hard geroepen dat mijn favoriete club Ajax het misschien toch meer zou verdienen. Dat is wel heel kortzichtig. Natuurlijk is april een buitengewoon prettige maand voor de Ajacieden geweest, maar laten we niet de dramaduels in augustus 2016 vergeten, alsmede het bepalende puntverlies tegen Twente en PSV in december, om nog maar te zwijgen van de debacles tegen FC Groningen en Excelsior in de tweede seizoenshelft.

Het kan niet anders of het wordt waanzinnig. De Schaal van Rigter zal overuren draaien.

Of het Europese succes daar een excuus voor is? Ja hoor. Maar aan het eind van de rit kun je alle excuses vaak tegen elkaar wegstrepen. Feit is dat Feyenoord straks met vier punten meer dan Ajax kampioen is van Nederland. En laten we het simpel houden: Heb je over 34 duels de meeste punten vergaard, dan lijkt het mij dat je de terechte kampioen bent.

Terug naar de feestvarkens van dit weekend dus. In 2011 was ik in Amsterdam toen Ajax na zeven titelloze seizoenen de landstitel greep. Dat was mooi. Op het moment dat Ajax tegen Twente op 3-1 kwam schoot een spreekwoordelijke kurk van de champagnefles en werd het een waar feest.

De champagne die vrij gaat komen in Rotterdam zit al 18 jaar vruchteloos onder de kurk. Het bruist en het bubbelt en het moet eruit. Al jaren. Het gaat er ook uit. Als scheidsrechter Kevin Blom zondag rond de klok van kwart over vier 's middags voor het laatst op zijn fluitje blaast kolkt Woudesteijn, ontploft de Kuip en viert Rotterdam feest. Het kan niet anders of het wordt waanzinnig. De Schaal van Rigter zal overuren draaien.

En laten we het simpel houden: Heb je over 34 duels de meeste punten vergaard, dan lijkt het mij dat je de terechte kampioen bent.

Waanzinnig is het natuurlijk ook voor al die Feyenoordiconen. Dirk Kuijt wordt natuurlijk terecht genoemd. Ook trainer Giovanni van Bronckhorst en topscorer Nicolai Jörgensen zijn al even terecht voor elk medium de vaders van het succes. Technisch directeur Martin van Geel hoor je wat minder. Toch zou hij toch ook wat credits moeten krijgen. Want wie haalde Jörgensen naar De Kuip? En wie liet Van Bronckhorst vorig jaar zitten na een desastreuze serie nederlagen? Ik lees natuurlijk niet alle bladen, maar de naam Van Geel zie je maar erg weinig. Terwijl je die naam wel steeds zag bij een miskoop of een wanprestatie. Hopelijk lezen de Johan Derksens van deze wereld dit verhaaltje en stippen ze het bij de eerstvolgende gelegenheid even aan.

Volgend jaar zal de competitie hoe dan ook anders zijn. En ook dat is goed en mooi voor het Nederlands voetbal. Jarenlang hoefden de fans van Ajax en PSV alleen elkaars puntenverlies in de gaten te houden in de wetenschap dat de rest toch al vroegtijdig af zal haken. Natuurlijk waren er de incidentjes van AZ en FC Twente in respectievelijk 2009 en 2010, maar we weten inmiddels ook op wat voor rotte fundering deze incidenten gebouwd zijn destijds. Volgend jaar zal Feyenoord zich vermoedelijk wederom vanaf dag één melden in de kampioenenrace. De volledige top-3 zal elkaar weer serieus nemen.

Maar hoe dan ook zal in Rotterdam eerst het kampioenschap gevierd worden. Ik zal dan denken aan de vele privé, zakelijke of virtuele Feyenoordvrienden. Bijvoorbeeld aan Bart die jarenlang de meest verschrikkelijke duels in De Kuip heeft moeten bekijken en nu hij geen seizoenkaart meer heeft het succesjaar via TV heeft moeten volgen. Maar ook aan Jan-Willem die elke maandag zijn lippen stijf op elkaar hield wanneer ik weer eens zei dat Feyenoord kampioen ging worden. In tegenstelling tot Arend die elke maandag aan de telefoon juist de eerste klanken van het Hand-in-Hand heeft gezongen. Of Karina, die vermoedelijk niet weet wat buitenspel is, maar als een trotse Rotterdamse het Feyenoordfeest mee zal vieren. Ik gun het zelfs Cees, hoewel ik die er van verdenk eigenlijk misschien wel niet eens voor Feyenoord te zijn, maar gewoon tegen Ajax.

Kort samengevat: Ik gun alle Feyenoorders deze titel van harte. Geniet van dit geweldige moment. Geniet ervan als de kurk die jarenlang muurvast op de zwaar onder druk staande fles heeft gezeten eraf knalt. 

Voetballen we later wel weer verder.

Geen opmerkingen: