zaterdag 13 mei 2017

Feyenoord is de terechte kampioen (2)

Eigenlijk zou het blogje van deze week over een puzzel gaan. Of over het Eurovisie Songfestival. Maar als je vorige week nog luidkeels schreef dat Feyenoord dat weekend al kampioen zou zijn, dan kun je niet nu opeens over O'Gene gaan oreren alsof er niks gebeurd is. Ik zal u direct geruststellen: Feyenoord wordt nog steeds kampioen.

Natuurlijk was het allemaal wat sneu te noemen. Mensen kwamen zelfs vanuit Sydney om het kampioensfeest te vieren, maar honderdduizenden fans in Rotterdam en omstreken moesten met lede ogen toezien dat kleine broer Excelsior dit feestje zonder medelijden in de kiem smoorden. Mocht u het gemist hebben: Excelsior won met 3-0.

Nadat de ploeg in De Arena door Ajax gedeclasseerd werd moest Go Ahead Eagles het vervolgens in De Kuip ontgelden (8-0)

Dat komt vast even aan, maar ergens midden in het seizoen zou dit gewoon een incident geheten hebben. Zoals Feyenoord ook incidenteel uit verloor bij Go Ahead Eagles of bijvoorbeeld punten liet liggen in Zwolle bij PEC. 

Uit mijn hoofd som ik even op dat Feyenoord in de Kuip volgens mij alleen punten liet liggen tegen Ajax en SC Heerenveen. Dit is een ander kaliber dan Heracles Almelo. Feyenoord wist zich ook na tegenslagen iedere keer aardig te herstellen. Nadat de ploeg in De Arena door Ajax gedeclasseerd werd moest Go Ahead Eagles het vervolgens in De Kuip ontgelden (8-0) en gedurende het seizoen zijn er meer van dit soort voorbeelden te noemen.

Als Ajacied zat ik natuurlijk op het puntje van mijn stoel afgelopen zondag en opeens gloorde er dus weer wat hoop. Eerlijk verhaal: De verjaardag van dochterlief zouden wij zondagmiddag om 15:00 uur vieren. Feyenoord zou kampioen zijn, Ajax tweede en PEC Zwolle veilig. De samenvattingen om 19:00 uur zouden volstaan. Het liep dus anders en het bescheiden kinderfeestje is vervroegd naar 10:00 uur. 

Bij Ajax wordt alweer de klassieke denkfout gemaakt: Als Feyenoord niet wint van Heracles in De Kuip, dan zijn we kampioen. Willem II moet echter nog wel even verslagen worden in Tilburg zondag. Opnieuw uit mijn hoofd: Ajax liet dit seizoen regelmatig punten liggen na zware Europese duels en zal dus morgen het duel met Lyon nog in de benen hebben. Ajax verspeelde vorig seizoen de titel uit bij De Graafschap en Willem II lag in 2007 ook al eens in de weg (Ajax kwam niet verder dan een 0-2 overwinning. 0-3 had volstaan voor een titel).

Bij Ajax wordt alweer de klassieke denkfout gemaakt: Als Feyenoord niet wint van Heracles in De Kuip, dan zijn we kampioen

Er is dus maar weinig reden om aan te nemen dat Feyenoord niet wint van Heracles morgen en ook Ajax moet het nog maar laten zien. Ik voorspel dat Feyenoord het al beslist heeft als ik mijn eerste bakje borrelnootjes nog niet achter de kiezen heb. Binnen twintig minuten staat het 2-0 en is de competitie beslist.

Een competitie die spannend bleef tot de laatste speelronde. Of Feyenoord nu wel of niet kampioen wordt, beide scenario's passen in het huidige beeld van de club. Namelijk die van het oneindige lijden. Worden ze kampioen dan heeft het oneindige wachten de Rotterdamse voetbalharten laten lijden tot het einde. Worden ze geen kampioen dan hoef ik u vast uit te leggen hoe pijn dit zal doen. 

De vorige week opgesomde groep vrienden gun ik nog steeds de Rotterdamse titel en ik zeg nogmaals dat er weinig reden is om te denken dat dit niet lukt. Geniet ervan als de kurk van de fles knalt. Loopt het toch anders en juicht Amsterdam morgen dan wijs ik graag nog op een andere waarheid als een koe uit het verhaal van vorige week: Wie over 34 duels de meeste punten heeft vergaard is de terechte kampioen.

Geen opmerkingen: