vrijdag 24 maart 2017

Oranjeavond

Vanavond speelt het Nederlands voetbalelftal een interland tegen Bulgarije. Een ouderwets kwalificatieduel waarbij Nederland met man en macht in het spoor van Frankrijk moet zien te blijven en vooral Zweden en Bulgarije moet zien te lossen. Ik heb er zin in.


Een oranjeshirt met KNVB logo

En vooral die laatste zin is een understatement. Het is zaterdagavond en het Nederlands elftal speelt. Gewoon een lekkere zaterdag met een zonnetje en aan het eind van de dag speelt de nationale voetbaltrots. Mooi toch?

Jaren geleden was dat standaard. Niet dat we elke zaterdag een zonnetje hadden, maar wel dat de interlands op zaterdag en/of op woensdag werden gespeeld. Maar Michel Platini, ooit grote baas bij de Europese voetbalbond UEFA, nog verder daarvoor grote ster van het Franse nationale voetbalteam, maar inmiddels verguisd als een voetbalboboboef, wilde van de interlandperiode een voetbalfeest maken. Een hele week lang elke avond voetbal. Lees: een commercieel feest, want elke avond kijkers is nu eenmaal elke avond inkomsten. 

Jaren geleden was dat standaard. Niet dat we elke zaterdag een zonnetje hadden, maar wel dat de interlands op zaterdag en/of op woensdag werden gespeeld

Hierdoor zaten we soms opeens op een zondagavond te kijken naar Nederland-Letland of moest de vaderlandse trots opeens maandagavond opdraven. En maandagavond is normaal toch echt een avond waarop alleen in de Jupiler League troosteloze potjes met nauwelijks toeschouwers gevoetbald wordt. En natuurlijk in de Premier League, maar daar wordt altijd gevoetbald. 

Maar vanavond gewoon dus weer gewoon een duel op zaterdagavond. Net als vroeger. Even het clicheverhaal: Ik met natte haartjes op de bank. Chips en cola op tafel. Pa mopperde wat over het slechte spel terwijl Oranje met pak 'm beet 3-0 voorstond. Ma had er altijd nog vertrouwen in, ook als Oranje met pak 'm beet 3-0 achterstond. Broer was de fanatiekste, terwijl zusje met een pop speelde en af en toe hinderlijk voor het beeld langsliep. Supergezellig, en Oranje won bijna altijd.

Tegenwoordig zit je al ruimschoots voor de wedstrijd zenuwachtig op je kaasknabbel te knabbelen als pak 'm beet Luxemburg de tegenstander is

Sinds de vorige EK-kwalificatiecyclus, toen we inderdaad ruimschoots naast het EK grepen, weten we dat altijd winnen er niet meer bij is. Tegenwoordig zit je al ruimschoots voor de wedstrijd zenuwachtig op je kaasknabbel te knabbelen als pak 'm beet Luxemburg de tegenstander is. In de tijd dat Bergkamp, Cocu, Van Bronckhorst en Davids het gras betraden ging je pas bij het Wilhelmus afvragen wie de tegenstander was en met hoeveel tegen nul Oranje zou winnen (oké, ik chargeer. Maar toch)

Vroeger was dus alles beter. Dat geldt ook voor het Nederlands elftal. Maar daar komt vanavond verandering in. Als ik met chips en cola plaatsneem op de bank gaan we zien hoe Oranje met 0-4 wint in Sofia. Wat ik u brom. Had ik al gezegd dat ik er heel veel zin in heb? 

Wat feiten over Bulgarije tegen Nederland