zondag 8 januari 2017

Goede Voornemens

Een week geleden rond deze tijd kwam de altijd zo geliefde decembermaand ten einde. Een maand die onder meer geliefd is door de gezellige sfeer, de decoraties met al haar lichtjes en het zonder excuus naar binnen mogen werken van allerlei zalige hapjes en drankjes. Och, december... En dan nog de goede voornemens die volgen. Want na 1 januari is de kerstboom niks meer dan een groen onding wat nog uit huis moet en is de kalkoen getransformeerd tot calorieën die zich her en der door het lichaam verspreid hebben. Een kleine kroniek (niet autobiografisch overigens)

Goede voornemens
25 december 2016
'Wat een prachtig jurkje heeft Miesje aan, Cora', zegt oma tegen haar dochter. Ze vraagt kleindochter Miesje nog één keer bij de kerstboom te gaan staan. 'Alweer?', zucht Miesje. Maar ze zet haar gemaakte lachje al weer op. Foto 267 is gemaakt. 'Prachtig dat glitterjurkje en die gezellige lampjes van de kerstboom', zegt oma blij. 'Echt magisch.' 

Op tafel zet papa Wim de kalkoen op tafel. 'Ja', zegt hij. 'Het was een prijzig jurkje voor Miesje. Maar Cora zei dat ze hem tot ver naar de kerst ook nog aan kan. En dat veranderde de zaak'. 

'Je mag wel wat doen aan het gat in je hand', oppert Wim. Cora kijkt boos terug. 'Nee, jij dan. Stop eerst maar eens met dat gezuip en gerook van je.

Jaap, neef van Cora en Wim en naar eigen zeggen ietsje te dik, kijkt verlekkerd naar de door Wim geserveerde kalkoen. Met een schuin oog kijkt hij ook naar Ome Adje en schenkt hem nog wat jenever bij. Als het meezit ligt hij al voor het diner lazarus te slapen op de bank en dan mag hij vast Ome Adje zijn stukje kalkoen wel weer. Dat Wim waarschijnlijk voor de zoveelste keer de grap zal maken dat 'Japie al jaren zijn tenen niet heeft gezien' neemt hij maar voor lief.

'Ik ben even roken', zegt Wim. Terwijl hij naar buiten loopt grist hij een biertje vanaf de tafel mee. 'Is goed, schat', zegt Cora. Wim loopt verbaast naar buiten. De laatste keer toen Cora dat antwoord gaf als Wim ging roken of drinken was de 'Maar ik rook niet'-campagne nog op televisie en doopte men een fopspeen nog in de jenever als een kindje niet kon slapen.

Niet veel later zit men allen aan tafel. Dat wil zeggen: Iedereen, behalve Ome Adje. Die ligt als verwacht lazarus op de bank. Jaap stort zich op zijn eigen stukje kalkoen en die van Ome Adje. Wim schrokt tussen het roken en drinken door al het lekkers naar binnen. En alle anderen genieten van de kerst en al haar pracht en praal. 

31 december
'Lieve mensen, kom er even bij. Het loopt al tegen twaalven en ik wil even wat zeggen', zegt oma. 

Vlug komt iedereen binnen. Wim met een peuk in zijn mondhoek en een biertje in zijn hand. Licht geïrriteerd kijkt hij naar Jaap die al de hele avond met een oliebol in zijn hand in Wim zijn oor loopt te smakken. Moeder Cora en Miesje komen er ook aan. Ook ome Adje komt erbij. 'Hé Miesje, heb jij alweer een nieuw jurkje aan?' vraagt ome Adje. Vorige week had je nog die mooie glitterjurk'. Geïrriteerd kijkt ma naar Ome Adje. Die houdt van schrik zijn mond en zet snel de jenever weer aan zijn lippen.

Oma houdt een speech en stelt voor dat iedereen goede voornemens verzint. Jaap weet het al. Hij gaat afvallen. 2 januari gelijk naar de sportschool. Cora weet op haar beurt niks te verzinnen. Ze doet alles toch goed? 'Je mag wel wat doen aan het gat in je hand', oppert Wim. Cora kijkt boos terug. 'Nee, jij dan. Stop eerst maar eens met dat gezuip en gerook van je. En kom dan maar over mijn slechte gewoonten zeuren', roept ze. 'Lukt mij makkelijk', bitst Wim terug. Oma grijpt vlug in. 'Ik stel voor dat wij in elk geval het komende jaar elkaar respecteren en lief voor elkaar zijn'. Dat is Jaap met oma eens. Met volle mond roept hij dat hij de grappen over zijn gewicht ook wel eens zat is. 

'Ooohhh', roept Miesje plotseling tussen alle gezelligheid door. 'acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één.... Gelukkig Nieuwjaar...

1 januari
Met een licht bezweet hoofd komt Wim weer binnen. Hij heeft zojuist heel de straat geveegd en vrij gemaakt van vuurwerkresten. 'Je begint het jaar goed', zegt Cora. Niet veel later komt Miesje binnen. 'Papa, je hebt niet goed geveegd. Ik vond hier nog twee sigare....'
Wim sist naar Miesje dat ze niet verder hoeft te praten en gooit de sigaretten vlug in de prullenbak. 'Hè', zegt Cora. 'Waren dat nu sigaretten?'
'Ja', zegt Wim. 'Lagen nog buiten'
'Maar je had toch geveegd?'
'Jaja'

2 januari
Wim loopt buiten te slepen met de kerstboom. 'Buurman, komt u even helpen?'
De buurman steekt de helpende hand toe. 'Waarom helpt je vrouw eigenlijk niet'
'Lukt niet. Die zit binnen in de knoop met de oh zo magische kerstlampjes', grapt Wim. 'En dat laten we lekker zo.'
'Ach', zegt de buurman. 'Een beetje lief zijn voor elkaar kan toch ook geen kwaad.'

3 januari
Heerlijk altijd die WK darts rondom de jaarwisseling. Spannende duels van vaak iets te dikke mannen die pijltjes gooien richting een bord. Wim pakt zijn telefoon en appt naar Jaap: 'Als je dan toch wilt sporten kies dan darts. Ze lijken daar wel een beetje op jou.'
Jaap stuurt wat screenshots terug van Whatsapp-gesprekken de afgelopen vier jaar op deze datum, waarin Wim exact dezelfde grap maakte. Ook stuurt hij een foto van een ingevuld inschrijfformulier van de sportschool.

Jaap stuurt wat screenshots terug van Whatsapp-gesprekken de afgelopen vier jaar op deze datum, waarin Wim exact dezelfde grap maakte.

4 januari
De Nokia Tune klinkt door de woning.
'Met Cora'
Hallo, met je moeder'
'Hoi mam'
'Heb je nog iets leuks gedaan vandaag'
'Ja, kleertjes gekocht met Miesje. Het was echt weer nodig. Ze groeit zo snel'
'Maar je had toch vorige week al een jurkje gekocht'
'Welke? Bedoel je die met die glitters?'
'Ja, die leuke met de Kerst'
'Och, maar dat was toch maar een Kerstpakje. Die kun je natuurlijk niet het hele jaar aan, zeg nu zelf...'
'En die met oud en nieuw'
'Oh ja..'
Wim, die meeluistert, gromt en werpt Cora een dodelijke blik toe. Spontaan loopt hij naar de koelkast en trekt een biertje open.

Een paar maanden verder
Jaap is zijn woonkamer aan het opruimen en stuit opeens op een aantal papieren die enigszins verstoft in een hoekje liggen. Wat was dat ook alweer? Inschrijving Sportschool 'Het vrolijke calorietje'. Keurig ingevuld. Hij glimlacht en denkt: Hoe zou het de rest vergaan zijn met hun goede voornemens?

Geen opmerkingen: