vrijdag 30 december 2016

2016: De statistieken

Slechts 22 keer wist ik dit jaar een verhaaltje te produceren voor mijn blog. Ooit haalde ik een gemiddelde van eentje per week, maar door allerlei drukke andere bezigheden (dochterlief, school, Nationaal Kamp enz.) is dat gemiddelde flink geslonken. Maar ook op basis van een relatief klein aantal blogs kun je een aantal leuke statistieken voorleggen.

Statistieken op Hendrieschrijft.nlHendrie Schrijft werd ruim 2000 keer bezocht
Zelf heb ik natuurlijk een aantal favoriete blogs en die bloggers geven ook weleens een inkijkje in hun bezoekersaantallen. Getallen die soms duizelingwekkend zijn. Sommige halen het aantal bezoekers van dit blog maal 10 en soms zelfs maal 100. Vraag blijft: Kloppen de getallen van de desbetreffende blogs of worden ze een beetje aangedikt. Hoe dan ook, ik kan best trots zijn op 2000 bezoekers het afgelopen jaar. 

Nationaal Kamp Hattem wint weer
Dit jaar blogde ik onder anderen over de Olympische Spelen, de Tour de France, dochterlief en het EK voetbal. Dit leverde aardige aantallen op, maar niet voor het eerst werd het jaarlijks traditionele artikel over ons Nationaal Kamp Hattem (Superlatieven, vliegende Tapijten en Kippenvel) het best bezochte artikel van het jaar en kreeg ook met gemak het meest aantal likes op Facebook. Een goede tweede plek is er voor Married at First Sight, terwijl op nummer drie De Tourpoule Begint te vinden is. Over de exacte aantallen van de artikelen zijn de statistiekenverzamelprogramma's het niet helemaal eens. Ik laat ze dus maar in het midden.

Best bezochte dag: Maandag 11 juli
Op maandag 11 juli kende dit blog de piek van het jaar. Op die dag werd het artikel De Grasmeester van het Stade de France geplaatst. Opmerkelijk dat dit artikel niet in de top drie van de best bezochte blogartikelen van het jaar staat. Hoe dan ook kende het artikel in elk geval een goede start.

Hoe kom je op dit blog?
Duh. Door de URL in de adresbalk te typen natuurlijk. Daar is geen letter van gelogen en een kwart van alle bezoekers komt ook op die manier binnen, maar stel dat je dat niet doet? Dan kom je voornamelijk binnen via sociale media. Meer dan 50% kent zijn entree op Hendrie Schrijft via deze weg. Niet geheel verrassend vooral via Facebook, waar Twitter op gepaste afstand volgt. De overige sociale mediakanalen zijn vervolgens te verwaarlozen. Het resterende kwart van de bezoekers komt binnen via zoekmachines en via verwijzingen van andere websites.

Zoekwoorden
Om privacyredenen geeft Google niet meer alle zoekwoorden weer waarop mijn blog gevonden wordt, maar enkele woorden zijn toch te traceren. Daar zitten natuurlijk wat opmerkelijke bij. Zo wordt dit blog regelmatig gebruikt door mensen die iets willen eten in Saarburg en via Google op Hendrie Schrijft terecht komen. De zoekterm 'Zwart Snot' bracht enkele gebruikers van Google op deze pagina en ook iemand die op zoek was naar 'Sietse Stenekes' kwam dit blog uit'

Nog wat losse cijfers
Geen idee hoe Google Analytics het doet, maar de volgende gegevens schijnen te kloppen:

  • Dit blog wordt door mensen uit verschillende landen bezocht, maar de meeste zijn uiteraard Nederlands. Daarna volgen bezoekers uit de VS en Duitsland. Af en toe zit er een verdwaalde bezoeker uit een onverklaarbaar land bij. Denk aan Australië of Curacao.
  • De meeste bezoekers bezoeken dit blog vanuit Amsterdam. Verder staan Dordrecht, Terneuzen en Zwolle hoog. Vanuit Duitsland wordt dit blog vaak bezocht vanuit Keulen en Dortmund. Voor de echte feitenfreak: Een Amerikaan uit Oskhosh bezocht dit blog 40 maal...
  • 62% van de bezoekers van dit blog is van het mannelijk geslacht.
  • De meeste bezoekers van dit blog zijn tussen de 25 en 34 jaar. De minste bezoekers vallen in de categorie 65+. Wat een jong en hip blog is dit toch :-)
  • Google Analytics meet echt alles: Want zo kan ik ook opmaken dat de meeste bezoekers van dit blog affiniteit hebben met voetbal/sport, films en dating services
De Quiz-winnaars
Ook dit jaar weer met erg veel plezier gedaan: De oude vertrouwde Tourpoule én de verfrissende Rioquiz. Leuke voorspellingen, gezellige discussies en spannende ontknopingen. Het zat er allemaal in. Ik moet mij excuseren aan de winnaars, want ze hebben nog geen prijs gehad. Toch nog een mooie vermelding in he laatste artikel van dit blog: Nogmaals felicitaties aan 'Gouden Pik' Bennie en de 'Verenigde Staten van de Riopoule' Richard

Mijn persoonlijke favoriet(en)
Al waren het er niet zo heel veel, ook dit jaar heb ik weer met erg veel plezier mijn blogjes getikt. Als u zoveel plezier in het lezen zou hebben als ik in het schrijven dan had ik de Nobelprijs van de Literatuur gewonnen. Natuurlijk heb ik ook mijn persoonlijke favorieten. 

Blogs over een maand zonder alcohol, wintersportkriebels, kangoeroevlees en een oranjeloos EK. Verschillende onderwerpen kwamen er voorbij en ik kan niet anders zeggen dat ik ze met plezier geschreven heb én dat de reacties van de lezers op z'n minst sympathiek te noemen zijn.

De Tour de France en de Olympische Spelen zijn natuurlijk al snel mijn favoriete onderwerpen, maar ik moet eerlijk zeggen: De artikelen die ik dit jaar hierover schreef brachten niet het trotse gevoel in mij naar boven dat je als amateurschrijvertje graag even voelt.

Tijdens het typen van Ondertussen bij de Schmeichels (de voetbalkenners weten waar het over gaat) voelde ik dat euforische gevoel. Ik dacht van een leuk onderwerp een goed verhaal te kunnen maken. Nu ik het, een paar maanden na publicatie teruglees, denk ik: Man man man, ik heb hier kansen laten liggen. Dit had een veel beter verhaal kunnen zijn...

Feel Good Gerbera ging over dochterlief. Op dit blog wordt weinig over dochterlief gepubliceerd, maar in dit huis wordt er wel regelmatig wat voor en over dochterlief geschreven. Het leukste en mooiste onderwerp. En als verhaal mijn op één na mooiste dit jaar gepubliceerd.

Want op mijn persoonlijke nummer één staat natuurlijk: De Grasmeester van het Stade de France. De dag na de finale van het EK-voetbal zat ik in de auto onderweg van werk naar huis. Ik kreeg het idee en ik wist dat ik thuis direct achter de computer moest springen. Lees hem nog even een keertje, al is het alleen maar om mij een plezier te doen.

Bedankt dat jij als lezer ook dit jaar de artikelen op dit blog weer hebt willen lezen. Volgend jaar is minder dan twee dagen weg. Hopelijk zie ik je hier weer terug :-)

Geen opmerkingen: