maandag 26 september 2016

Lekker Belangrijk avondje bij het Zwols Kampioenschap Voetbalquiz

Of ik mee wilde doen aan een voetbalquiz in september. En dan wel de Zwols Kampioenschap Voetbalquiz. Eigenlijk had ik er nog niet eerder van gehoord, achteraf bleek dat meer te zeggen over mij dan over de desbetreffende quiz. Het werd dan ook een avondje die de voetbalhersenen overduidelijk liet kraken.


Een conversatie tijdens de vierde editie van de Zwols Kampioenschap Voetbalquiz

Toen de 'doe je mee'- vraag gesteld werd kwam ik tot de conclusie dat ik als zelfbenoemd quizmaster (Uiteraard bekend van de EK/WK-koortsquizzen, Tourpoule en Riopoule) eigenlijk nooit zelf aan dergelijke quizzen mee doe. Het werd natuurlijk tijd om daar eens verandering in te brengen.

Zo wisselden de goede en foute antwoorden elkaar de eerste twee ronden net zo snel af als de lege en volle bierglazen. Het zorgde ervoor dat ik na ronde twee gedwongen en onbewust een groot risico nam

Daar was nu dan de gelegenheid voor. Al hoefde ik mij gelukkig van te voren al geen illusies te
maken. Een blik op de voormalige winnaars van het toernooi toonde namen als Michel Abbink (die onder de naam Sportzeloot voetbalfeitjes presenteert waar zelfs het bovengemiddelde voetbalbrein niet op zou komen) of Mark van Rijswijk, commentator bij Fox Sports.

Maar met de mede voetbalkenners Stefan en Maurice onder teamnaam Lekker Belangrijk zou het dan toch in elk geval gezellig worden. De organisatie had daar dan ook alles aan gedaan. Bij binnenkomst werd duidelijk uitgelegd dat er vorig jaar wat gedoe met het bier was en dat er nu een extra tappunt geregeld was. Natuurlijk zijn goede quizvragen belangrijker, maar het is fijn dat de organisatie gevoel heeft voor de juiste prioriteiten.

En dus zat de sfeer er al vroeg in en was het wachten tot presentator Dwight Lodeweges het startsein zou geven voor de eerste ronde. Een pasfotoronde. Zeven van de tien goed. Dat kon beter, maar toch ook slechter. Jurgen Streppel mét haar bleken we niet te herkennen. Duncan van Moll bleek Marcel de Bruijn te zijn en Raymond Atteveld was toch Jeffrey Kooistra.

Zo wisselden de goede en foute antwoorden elkaar de eerste twee ronden net zo snel af als de lege en volle bierglazen. Het zorgde ervoor dat ik na ronde twee gedwongen en onbewust een groot risico nam. Ik heb namelijk de vreemde gewoonte dat zo snel ik ook maar een het schuim van een vers getapt biertje ruik zo ongeveer linea recta het toilet bezoeken moet. Dat mocht echter pas na ronde drie om vals spelen te voorkomen. Toch zag ik geen andere mogelijkheid om de zaal tijdelijk te verlaten. Onderweg kwam ik alleen een dame van de bediening tegen. 


Een conversatie tijdens de vierde editie van de Zwols Kampioenschap Voetbalquiz

Volgens de spelregels mocht ik niet terug de zaal in, maar omdat er nergens gespierde stewards stonden om mij tegen te houden waagde ik de gok en nam weer plaats naast mijn teammaten en de vers gevulde bierglazen. Niet veel later kwam de dame van de bediening langs met de (uiteraard op een avond als deze onmisbare) bitterballen. Ze zag mij en besloot mij blijkbaar te sparen. Of ze kende de spelregels niet natuurlijk. Mocht er twijfel zijn: Ik beloof u dat ik hangend boven het urinoir heb ik geen hulplijnen ingeschakeld.

Vol ongeloof nam ik tijdens de tussentijdse kroegpraatmomentjes door kennis van het feit dat iemand het logo van Torpedo Moskou had ontrafeld

Zo kabbelde de avond in gezelligheid voort en beantwoorden we vragen over het EK2016, FC Twente, Ajax en 60 jaar Eredivisie. Bij blijkbaar makkelijke vragen (Welke Nederlander speelde de meeste EK-duels?) waande ik mij een echte voetbalkenner, om deze illusie gelijk weer met de grond gelijk te maken als blijkt dat om mij heen mensen wel wisten dat een beer die iets uit een boom plukt een gedeelte is van het logo van Atletico Madrid. Vol ongeloof nam ik tijdens de tussentijdse kroegpraatmomentjes door kennis van het feit dat iemand het logo van Torpedo Moskou had ontrafeld. 

Gelukkig hadden we niet te hoog ingezet. Met vijfenzeventig deelnemers, die overigens wonderlijke namen hadden als Alle Ballen op Jan, sPEC en bonen en Het Deense Campingelftal hadden we ingezet op het linkerrijtje. Het moest zelfs de top-35 worden. We wisten uiteindelijk slechts op plek 44 te stranden. Winnaar was een team genaamd Mukweyanzo Bulayima in Oranje. Met opnieuw Mark van Rijswijk in de gelederen. 

Even leek het erop dat we niet helemaal met lege handen naar huis gingen. Bij de verloting wonnen we een shirt van Football Culture met daarop de prachtige culttekst: 'Het is je moeder niet'. Echter wist een ijverige schoonmaker deze keurig netjes op te ruimen op een plek waar hij niet meer teruggevonden zou worden. 

Dus verlieten wij de vierde editie van de Zwols Kampioenschap Voetbalquiz zonder tastbare herinnering, maar wel met de belevenis van een gezellig avondje in de pocket én de wetenschap dat we nog lang niet de grootste voetbalkenners zijn van Zwolle. Werk aan de winkel dus voor volgend jaar.

Geen opmerkingen: