zaterdag 18 juni 2016

Over een oranjeloos EK

Eens in de twee jaar verlaat ik Nationaal Kamp Hattem met net iets minder moeite als normaal. De Kampweek vloeit dan naadloos over in een andere hobby, namelijk voetbal kijken met alles wat daar aan gelieerd is. Nationaal Kamp als voorprogramma voor het EK of WK voetbal. Daarmee doe je het jaarlijkse evenement in het Hattemse bos natuurlijk tekort, maar de volgorde is nu eenmaal niet anders.
VI zette op een rijtje waar de Nederlandse internationals vertoeven tijdens het EK
Dat het dit jaar even anders is dat weten we inmiddels wel. Dat wil zeggen: We kunnen nog steeds volop voetbal kijken, maar zonder dat we massaal oranje klompen op ons hoofd hebben. Voor wie de afgelopen maanden onder een oranje steen heeft geleefd: Nederland doet niet mee. 

Dat wordt eigenlijk gelijk pijnlijk duidelijk als we afgelopen zaterdag de Albert Heijn binnen stappen. Er vliegen geen Wuppies om je oren en er worden geen oranje tompouces of soesjes verkocht. Eigenlijk zijn alle kleuren te herkennen, maar de kleur oranje lijkt angstvallig vermeden te worden. We moeten het doen met de Dino's van Freek Vonk. Dat heeft weinig met schouder aan schouder staan te maken.

Oké, het is misschien wat overdreven, maar het liefst hadden we de Memphis Depay's en Daley Blind's in de diepste krochten van hun villa's alle EK-wedstrijden stuk voor stuk zien tot de laatste minuut zien kijken

Thuis zetten we dan de TV dan maar aan. En daar gaat het wel over voetbal. Althans, het is voetbalgerelateerd nieuws. Russen en Engelsen vliegen elkaar in de haren. Het was blijkbaar een leuk idee om naar Frankrijk af te reizen en daar binnen of eventueel ook buiten het stadion je tegenstander volledig te molesteren. Bij voorkeur slaan ze iemand het ziekenhuis in. De Franse autoriteiten zetten volgens de overlevering 90.000 mensen in om spelers en fans te beschermen tegen gevaar van buitenaf. Dat is niet bedoeld om elkaar binnen de deur de hersens in te slaan. Als ik één van de 90.000 agenten was had ik lekker gezegd: Jullie redden jezelf wel, he? Als er gevaar dreigt rammen jullie er zelf wel op los, toch? En anders hebben jullie vast wel een vuurwerkbommetje ergens liggen. Succes ermee! Ik ga lekker een paar weekjes met vakantie.

Over vakanties gesproken. Waar de Franse politie noodzakelijk aanwezig is in Frankrijk zijn onze Oranjehelden lekker aan het chillen op een mooie vakantiebestemming naar keuze. Oké, het is misschien wat overdreven, maar het liefst hadden we de Memphis Depay's en Daley Blind's in de diepste krochten van hun villa's alle EK-wedstrijden stuk voor stuk zien tot de laatste minuut zien kijken. In de tussentijd zouden ze verplicht de opstellingen van IJsland, Tsjechië en Turkije uit hun hoofd te leren. 

De NOS heeft een aantal aardige analisten, maar ze zitten er ook wel eens naast. Zo was Wim Jonk ooit ook analist. Hij had slechts één probleem. Hij zei niet zoveel.

Doen ze helaas niet. We zien ze onder meer op de gevoelige plaat gelegd in Curacao, Aruba, Ibiza, Grand Canyon, Bali, San Fransisco en een tattooshop in Zuidland (Rick Karsdorp houdt blijkbaar niet zo van zon). Gezien de prestaties van het gros van de spelers het afgelopen seizoen had Centerparcs of Ameland passender geweest, maar eerlijk is eerlijk: Daar had ik ook niet voor gekozen.

Waar ik ook altijd zo naar uitkijk tijdens de Oranjezomers zijn de praatprogramma's. Toch stem ik ook dit jaar weer af op Studio France. De NOS heeft een aantal aardige analisten, maar ze zitten er ook wel eens naast. Zo was Wim Jonk ooit ook analist. Hij had slechts één probleem. Hij zei niet zoveel. En dan kom je toch een beetje over als een slager die geen vlees verkoopt en als kijker voelt het een beetje alsof je in een bos loopt zonder bomen. 

Dit jaar is Rafael van der Vaart gestrikt om af en toe zijn praatje te houden in Studio France. Van der Vaart had beter de tactiek van Wim Jonk kunnen toepassen. Niks zeggen, of in elk geval zo  min mogelijk. Dat was beter geweest. Denk ik. En trouwens: Mocht er iemand bij Ajax op het idee komen om te opperen om Van der Vaart naar Amsterdam te halen. Niet doen. Piet de Visser zag er fitter uit toen ik naast elkaar in de uitzending zag. En Piet de Visser is een 81-jarige voetbalscout met een medicijnkast die zo groot is dat die van Prince daar direct bij in het niet zou zijn gevallen. 

Zo komen we het EK dus wel door. Met Freek Vonk, af en toe een knokpartijtje, een onzin uitkramende Van der Vaart en wat updates over hoe de jongens die eigenlijk in Frankrijk hadden moeten zijn zich kostelijk vermaken in de zon. Nog een paar weekjes doorbijten.  

Geen opmerkingen: