zaterdag 26 maart 2016

Married at First Sight

Een paar weken geleden zapte ik in de auto langs de verschillende radiozenders. Ik viel middenin een interview tussen Edwin Evers en Peter van der Vorst. Het ging over een programma waarin mensen die elkaar niet kenden met elkaar gingen trouwen. Omdat ik halverwege het interview binnen kwam ging ik ervan uit dat ik het helemaal verkeerd begrepen had.

Even voor de duidelijkheid. Voor de tweede keer schrijf ik kritisch over een televisieformat. Het is ook nog eens zo dat één van mijn gewaardeerde collega's ervan overtuigd is dat ik in mijn vrije tijd enkel op de bank zit en tv kijk (al is dit vooral te wijten aan hoe de gemiddelde feestvierende vrijgezel tegenover jonge vaders met een buikje aankijkt). Toch wil ik benadrukken dat ik niet de TV-recensent wil uithangen. Want verstand van TV-programma's heb ik niet.


Met je ogen dicht de snelweg oversteken tijdens spitsuur of met een stuk rundvlees op je rug gebonden tussen een paar bloeddorstige hyena's in duiken is ook gedurfd. En evengoed knettergek

Wel is het zo dat als ik dan op die bank zit en tv kijk het soms moeite kost om niet van die bank af te vallen van verbazing. Zeker toen ik tot de conclusie kwam dat ik het interview tussen Evers en Van der Vorst niet verkeerd begrepen had. 

'Realityprogramma waarin mensen de gedurfde stap wagen om met een wildvreemde in het huwelijksbootje te stappen'. Met deze zin opent RTL een stukje promotietekst van dit zogezegd wetenschappelijke (ja, echt! Je verzint het niet.) programma. Kort samengevat houdt het in dat mensen die door een seksuoloog, bioloog en psycholoog aan elkaar gekoppeld worden wettelijk met elkaar verbonden worden. Door de afleveringen heen worden de kersverse paartjes gevolgd door een camera om te zien hoe een en ander uitpakt. 

Een gedurfde stap dus. Met je ogen dicht de snelweg oversteken tijdens spitsuur of met een stuk rundvlees op je rug gebonden tussen een paar bloeddorstige hyena's in duiken is ook gedurfd. En evengoed knettergek. Doet in principe niemand, totdat RTL het vraagt.

Na wat Googelen kwam ik erachter dat het eigenlijk een concept vanuit het buitenland is. Net zoals destijds bij Adam zkt. Eva vroeg ik mij af hoe deze waanzinnige TV-formats tot stand komen. Want laat het eens tot je doordringen: Iemand, of dat nu in het buitenland is of hier, heeft dus bedacht dat het leuk is om mensen die elkaar niet kennen met elkaar te laten trouwen. Plak het label 'wetenschappelijk' erop en we hebben weer wat uren zendtijd gevuld. En dat idee heeft het dus nog gehaald ook!


Ik denk dat Irene Moors heeft gedaan wat Peter van der Vorst had moeten doen.

Het meest gênante vind ik eerlijk gezegd nog dat Peter van der Vorst, toch een soort kroonprins van het presentatiegilde, het presenteert. Om eerlijk te zijn vind ik hem namelijk een van de betere presentators op TV. Een presentator die kwaliteitsprogramma's hoort te presenteren (nogmaals, ik heb er geen verstand van en ben geen recensent). Ik denk dat hij dan ook óf ooit een contract heeft getekend bij zijn werkgever waarin hij zelfs verplicht is Klein, klein Kleutertje te zingen verkleed als Bumba Baloo óf hij had een complete black-out toen hij toezegde dit programma te gaan presenteren. 

Want een presentator met een beetje zelfrespect had wel gezegd: 'Weet je wat. Vraag lekker iemand anders. Vraag lekker iemand die zichzelf net zo serieus neemt als dit programma is. Misschien heeft Dries Roelvink nog wel tijd of  Johan Vlemmix. Zelfs die gaan het denk ik niet doen. In elk geval: laat mij lekker met rust'. Ik bedoel: Het lijkt mij dat serieuze programma's van het kaliber RTL Late Night of De Wereld draait de Door vanaf nu onmogelijk nog door hem gepresenteerd kunnen worden. 

Vanochtend las ik in de krant dat Irene Moors bij RTL vertrokken is. Officieel omdat ze het gevoel had dat ze 'op de reservebank zat'. Ik denk dat het heel anders is gegaan. Ze hadden Irene Moors in gedachten als presentatrice voor Married at First Sight. Ik denk dat Irene Moors heeft gedaan wat Peter van der Vorst had moeten doen. Ze is naar buiten gerend en heeft aan de eerste de beste persoon in de buurt gevraagd om haar te knijpen. En wat bleek? Ze droomde niet. Toen wist ze het zeker. Wegwezen hier.  

3 opmerkingen:

Paul zei

Ik snap niet dat mensen hieraan meedoen. Het zal wel zijn dat ze een graantje bekendheid willen meepikken, ofzo. Aandachtsgeil, noem ik het maar.

Anoniem zei

Mijn tv stond eerst geruime tijd uit en is nu al weer enige tijd het huis uit.
Bloggen is nu mijn hobby.
Ik blijf dus wel naar een scherm kijken ......

Vriendelijke groet,

Hendrie zei

Ja, Paul. Ik kan daar ook maar weinig bij voorstellen. En het bedenken vind ik ook bijzonder knap.

Rob, de TV gaat er hier niet uit, maar soms zou je het wel overwegen (-: