zaterdag 17 oktober 2015

Over Oranjecynisme en de helden van 2016

Gelukkig kregen we allemaal de kans om ons even voor te bereiden op wat komen ging. Anders was de figuurlijke vuistslag die uiteindelijk Tsjechië mocht uitdelen wel heel hard aangekomen. Nu konden we het in elk geval een beetje afweren. Al was de dreun nog steeds een pijnlijke ervaring. 


Het ergste is dat ik er tot de laatste minuut in heb willen geloven. Verblind door de altijd woedende Oranjekoorts. Ik had zelfs 10 redenen bedacht waarom het allemaal nog ging lukken. Maar bij de 0-3 tegen de Tsjechen begon ik wel langzaam te denken: Hè, zou het wonder toch uitblijven? Maar het werd 1-3, 2-3 zelfs. Nederland had zelfs nog recht op een strafschop. Bijna zou ik het hele echec goed willen praten met één misser van de scheidsrechter in de laatste minuten van een campagne die tien wedstrijden had geduurd. Kun je nagaan. Toen Turkije de winnende treffer maakte thuis tegen IJsland besefte ik pas wat heel Nederland begin september al geaccepteerd had.


Voor de mensen die net zijn ingeschakeld, u kijkt naar mensen die net zijn uitgeschakeld. 

En dan komt het cynisme. Zelf komen bij mij altijd de meest zure grappen op. Van We zijn in elk geval uitgeschakeld op eigen kracht tot Die Wilders gaat wel erg ver in zijn anti-Europa campagne. Soms uitte ik ze op Twitter. Werd niet gewaardeerd. Vrienden appten af en toe of ik er mee wilde stoppen. Om niet zonder EK én vrienden achter te blijven besloot ik het dus bij lezen te laten.

Verzuipende in sportief verdriet leek het allemaal heel grappig. Oranjespelers die voor een televisie de zomer doorbrengen, het Nederlands elftal dat zich afmeld voor een evenement op Facebook, het kindje van Wesley en Yolanthe vond het ook niet om aan te zien of het wat meer subtielere: Voor de mensen die net zijn ingeschakeld, u kijkt naar mensen die net zijn uitgeschakeld. 

Maar eentje was écht goed. Scherp gevonden ook. Een twitteraar ontdekte dat RTL 4 ook volledig in het teken van Oranje stond donderdagavond. Hè? Niks van gemerkt? Kijk zelf maar:

Ik geef toe dat ik hier en daar geglimlacht heb, maar Wolter Kroes maakte er wel een potje van. De volkszanger die altijd vooraan staat als er iets te vieren is vond het nodig om ook voor aan te staan toen sportief Nederland collectief in de touwen hing. Radio 538 gaf hem ook nog een podium en plotsklaps was daar een potsierlijke, misselijkmakende variant op 'Viva Hollandia'. Iets met 'We zijn er niet bij en het is een drama' en de 'leeuw ligt op zijn zij'. Cynisme is prima, maar om er gelijk een carnavalskraker van te maken gaat te ver. Om het nog erger te maken: Het nummer stond binnen 24 uur op de eerste plaats in de I-tunes top 30. Wat het Nederlands Elftal een jaar niet lukt (eerste worden in je vakgebied) lukt Wolter Kroes door een liedje wat toch alleen al aan te horen is als je toetertje lam bent nog verder te verkrachten.

Het was dus een zware week. Na een avondje wild stappen zeg ik 's ochtends altijd dat ik 'nooit meer bier zal drinken.' Dat heb ik al enkele malen plechtig aan mijzelf gezworen. Afgelopen woensdagochtend werd ik met een voetbalkater wakker en besloot ik nooit meer voetbal te kijken. Net als de belofte wat betreft het nooit meer bier drinken zal de belofte over het nooit meer voetbal kijken snel gebroken worden.


En daarna van Dorian, Ranomi en natuurlijk Daphne. Zij zijn er weer bij. En dat is prima. 

Want ook het EK zal ik gewoon kijken. Naast gek op Oranje ben ik namelijk ook gek op voetbal. Al worden wedstrijden met Albanië en Noord-Ierland vermoedelijk wel een zware droge hap. Maar als we die dan achter de kiezen hebben gaan we kijken naar die twee andere grote sportevenementen. Het Oranjeplezier in de zomer van 2016 moet namelijk komen vanuit de Tour of de Olympische Spelen. Van Robert, Bauke of Tom. En daarna van Dorian, Ranomi en natuurlijk Daphne. De helden van 2016. Zij zijn er weer bij. En dat is prima. 

Hopelijk kijken de voetbalhelden, die vermoedelijk dan wel raak zullen schieten als het om selfies gaat, vanaf hun vakantieoorden dan ook mee. En hopelijk kijken ze heel erg goed. 

Geen opmerkingen: