zaterdag 3 oktober 2015

Kapsalon met Chocomel

Als het om eten gaat zal iedereen zo wel af en toe wat bijzondere combinaties consumeren. Zo ken ik iemand die graag een broodje kaas in koffie doopt en las ik van de week een verhaal over iemand die graag dropjes bij de thee snoept. Zelf maak ik mij ook weleens schuldig aan een slecht verteerbare combinatie: Kapsalon met chocolademelk.


Dat is inderdaad een combinatie waar de Rens Kroesjes en Wilfred Geneetjes stijl van achterover zullen slaan en ach, je zou het wel met recht een caloriebom kunnen noemen. Het is dan ook niet dat ik op een gemiddelde dinsdagavond mezelf een kookschort aan meet om een kapsalonnetje te bereiden en deze te serveren met een heerlijke ambachtelijke chocomel. Nee, doorgaans nuttig ik deze verfoeide combinatie aan het einde van een zaterdagavond die meestal al even ongezond is begonnen als dat hij dus beëindigd wordt.


Je ziet ze een lach onderdrukken en eenmaal achter de toonbank weet je zeker dat ze tegen hun collega zeggen: 'Er zit er nu één binnen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.'

Enkele weken terug was het weer eens raak. Een vrijgezellenfeest. Inderdaad zo'n feest waarbij de dopjes spontaan van de fles lijken te springen en waarbij de ogen groter waren als de lever. En dan borrelt het op. Zo rond de klok van vieren 's nachts kwam die niet te remmen drang. En zo verraste ik dus ook die nacht de serveerder van de shoarmazaak met een bestelling. De kapsalon begrijpen ze vaak nog wel. Die vliegen als warme shoarmabroodjes over de toonbank. Bij de chocolademelk willen ze vaak dat ik het herhaal. 'U zei?'
'Chocomel'
Je ziet ze een lach onderdrukken en eenmaal achter de toonbank weet je zeker dat ze tegen hun collega zeggen: 'Er zit er nu één binnen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt.'

De chocomel met kapsalon doet wel vaker de wenkbrauwen fronsen. Ongeveer een jaar geleden rolde ik na mijn eigen vrijgezellenfeest ook de shoarmatent binnen. Ik nam plaats aan een tafeltje en weet aangesproken door twee meiden twee tafeltjes verderop.
'Je bent blauw', zeiden ze.
Daarmee hadden ze geen woord teveel gezegd, maar anderzijds vroeg ik mij toch wel een heel klein beetje af waarom het gezegd moest worden. Het was namelijk een tijdstip waarop 99% van de shoarmazaakbezoekers toch minimaal geen auto meer mag rijden.
'Maar jij bent écht blauw', maakten ze het nog duidelijker.
Er ging een lampje branden. Onderdeel van de feestelijkheden was dat mijn witte T-shirt vol gekalkt moest worden met allerlei leuke trouwboodschappen. 


 'Hoorde jij ook Kapsalon met Chocomel? Jeetje, die moet wel heel zat zijn'.

'Ik heb mijn schrijgevelleteest gehad'
Eerlijk gezegd heb ik geen idee meer hoe ik het geformuleerd heb. Wat ik wel zeker weet is dat ik het woord vrijgezellenfeest niet vloeiend achter elkaar uitgesproken heb. Ik was namelijk zeer druk met mijn lichaam recht op mijn stoel houden in gedachten een potje Scrabble spelen met een veel te moeilijk woord was daarbij geen welkome afleiding. 

De dames giechelden en hadden al vrij snel in de gaten dat ik die dag niet geleefd had op Karvan Cevitam. Ze waren tot op dat moment nog wel genadig. Het keiharde oordeel kwam pas toen ik mijn bestelling aan het mannetje met een kladblok doorgaf. 'Hoorde jij ook Kapsalon met Chocomel? Jeetje, die moet wel heel zat zijn'.

En daar was wederom geen woord van gelogen. Maar dat mag (nee, dat moet. Of nee, dat gebéúrd gewoon) natuurlijk op zo'n uitzonderlijke dag. De volgende Kapsalon met chocomel zal daarentegen nog weer even duren, want mijn spijsverteringssysteem heeft het tegenwoordig drukker met het verwerken van quinoa en blauwe bessen. Voorlopig zal de horecabediening de lol dus ergens anders vandaan moeten halen.

Bijvoorbeeld uit mensen die dropjes en thee bestellen of hun koffie gebruiken als dipsaus voor een broodje kaas.


4 opmerkingen:

Unknown zei

LOL opnieuw voorgelezen aan eega. En net als de "ikjes' in NRC even hilarisch en in te denken... :)

Hendrie zei

Dank je wel, Mindel. Het is nog waargebeurd ook! (-:

Bloggelientje zei

Ik vind het wel een bijzondere combinatie inderdaad : )
Zelf vind ik een broodje kaas met koffie lekker, maar dat is toch minder apart.

Hendrie zei

Je hebt gelijk dat chocomel en kapsalon de kaas met koffie ruim overtreft. Het is dan ook alleen in bijzondere, zeer nevelige omstandigheden toegestaan (-: