zaterdag 26 september 2015

6 dingen die je zou kunnen doen in Saarburg

Afgelopen week mochten we er even lekker tussen uit. Na lang wikken en wegen viel de keus op Saarburg. Een aan de Saar gelegen wijndorp. Uiteraard is de stad zelf leuk om te vertoeven, maar uiteraard hebben we het daar niet bij gelaten. Het is gelukt om zes aanraders eruit te pikken. In willekeurige volgorde.

TrierTrier (Klik)
Op ongeveer een dik half uur rijden vanaf Saarburg bevind zich Trier. In de oudste stad van Duitsland (Trier deelt deze prestatie met Worms) kun je met verschillende Romeinse monumenten, de Dom en andere bezienswaardigheden je culturele hart ophalen. Hoewel we altijd best culturele interesses hebben ging onze voorkeur deze keer uit naar een ander sterk punt van Trier. De vele winkels om ordinair te shoppen. Dat was inderdaad niet mijn idee, al liet ik mij wel verleiden tot de aankoop van een trui. Vrouw en zelfs vier maanden oude dochter gingen met een grotere buit naar huis. Mijn tijd komt nog wel. Shoppen maakt overigens hongerig, zelfs als je het gevoel hebt dat je alleen maar in het zijspan van de shoppingcarroussel zit. De versnapering op de Hauptmarkt smaakte samen met de opgediende spaghetti daarna dus uitstekend.

Omdat we weinig tijd hadden (de Villeroy en Boch stond op het programma, ja hallo zeg!) ging de rondleiding in de Brauerei aan ons voorbij

Villeroy en Boch Keramiekmuseum (Klik)
Impressie uit het Villeroy en Boch Keramiek MuseumShoppen en dan ook nog naar een museum van Villeroy en Boch. Ik hoor u denken: Worden de artikelen op dit blog wel geschreven door een man?
Toch was het best de moeite waard. Als je aan komt rijden zakt als man misschien de moed in de schoenen, want het is toch wel een vrij groot gebouw (een voormalige abdij in Mettlach). De entreeprijs van € 2,50 doet echter al snel vermoeden dat het geen dagvullend programma gaat worden. Wat je te zien krijgt is een tentoonstelling van verschillende producten van het bedrijf dat nu naar eigen zeggen sanitair, muurtegels en huishoudelijke producten maakt. Verschillende stukken tekst met daarin de geschiedenis van het bedrijf en de personen die het daar door de jaren heen voor het zeggen hadden begeleiden u verder door de zaal. Filmpjes met hoe de producten tot stand komen vergen wat geduld maar verrassen ook wel weer. Kortom, even binnenwippen kan geen kwaad. De verschillende outlets van de fabrikant rondom het museum zijn voor de gemiddelde man misschien wel even doorbijten, Er is zelfs een speciale kerstwinkel ingericht.  

Een biertje MettlacherMettlacher Abtei-Bräu (Klik)
Het was eigenlijk een last-minute tip van de receptioniste van ons verblijf. Daarna liepen we eigenlijk nog verkeerd ook en besloten we bijna ergens anders naar binnen te gaan. Toch volgden we ons gevoel en liepen we niet veel later de Mettlacher Abtei-Bräu binnen. Omdat we weinig tijd hadden (de Villeroy en Boch stond op het programma, ja hallo zeg!) ging de rondleiding in de Brauerei aan ons voorbij. Het eten in het restaurant en met name het Mettlacher bier was echter wel de moeite waard. Dus mocht u toevallig Mettlach aandoen in uw vakantie in Saarland. Even een hapje eten dus. Of nog een tip: Mocht u als vrouw naar het Villeroy en Boch willen zonder een chagrijnige manlief aan uw zijde. Drop hem dan lekker bij deze brouwerij. Hou er wel rekening mee dat u in dat geval zeer waarschijnlijk zelf terug moet rijden.

Greifvogelpark Saarburg (Klik)
Gerdie met Einstein. Een uiltjeWe hebben eventjes getwijfeld. De wolven óf de roofvogels. De vogels waren dichterbij. Vandaar onze keus. Men had ons van te voren op het hart gedrukt om wél naar de demonstratie te gaan als we toch naar het Roofvogelpark gingen. Bij binnenkomst krijg je eerste de parkietjes en nog wat minder gevaarlijk gevogelte. Ook wasbeertjes, stokstaartjes en wilde zwijnen. We hebben het even gecheckt: Ze hebben geen vleugels, maar het is toch leuk om ze in een park waarin de vogel centraal staat tegen te komen. Na een aardige voettocht relatief steil omhoog komen we eindelijk bij de zeearend en de gier. Dat is andere koek. Bij aanvang van de demonstratie worden we nog gewaarschuwd: 'Misschien dat sommigen van u met een ander kapsel naar huis gaan.' Hoewel ietwat overdreven had hij niet helemaal gelogen. De klauw van de witkopzeearend heeft onze hersenpan wel degelijk geschampt. Zonder noemenswaardige schade. Aan het eind mochten we nog met Einstein op de foto. Een lief klein uiltje. De rest mag u zelf ervaren.

Hoewel de grondleggers van het als Simonbräu geboren bier allemaal mannen zijn hebben we het feit dat we bier kunnen drinken vooral te danken aan vrouwelijk schoon
Wijn proeven na een rondleiding in Weingut Metzen
Weingut Metzen (Klik)

Toegegeven. In heel de Moezelstreek barst het van de wijnboeren die proeverijen en rondleidingen aanbieden. Waarom dan helemaal naar een Weingut in Winntrich wat meer als een uur rijden is? Het antwoord is vrij eenvoudig. De wijn die jaarlijks op Weingut Metzen geproduceerd wordt mochten we al eens proeven. Wat heet. Meerdere binnenvaartschippers rijden indien in de buurt graag even langs deze van origine sluismeester om als het even kan met kisten vol naar huis te rijden. En terecht. De Rivaners, Rieslings en Dornfelders degraderen de wijn van de plaatselijke slijterij eenvoudig tot de eerste de beste hoofdpijnwijn. Ook de rondleiding mag er wezen. Even eenvoudig als duidelijk wordt het hele proces uitgelegd. Van de pers tot in de fles zullen we maar zeggen. En natuurlijk daar waar de druiven vandaan komen. Met een busje worden we de berg opgehobbeld. We zien prachtige wijngaarden in een al even prachtige omgeving. Je zou bijna je boeltje thuis verkopen en een leven als wijnboer beginnen. Helemaal als je hoort dat het een uitstervend beroep is in de Moezelstreek. Men kiest voor andere beroepen tegenwoordig. Laten we dan nog maar even volop van de wijn genieten. Dat doen we bij de proeverij. Zoet, minder zoet, droog, rosé, rood, nog een rood. Och, als we niet hoefden te rijden hadden we er nu nog gestaan. Maar dan wel wat minder stevig op de benen. Wat we ter plaatse niet meer konden drinken hebben we maar meegenomen. Met de koplampen omhoog en de spatlappen op de grond verlaten we Wintrich. Weingut Metzen is een aanrader dus.

Bitburg Erlebniswelt (Klik)

Bitburger. Voor elk wat wils
Het is bijna jammer. Net nu we ons Duits een beetje op peil hebben wordt ons een Nederlandse rondleiding aangeboden. Toch kiezen we hier maar voor. Om het makkelijk te houden. Een Nederlandse mevrouw waaraan zelfs de Amsterdamse tongval niet ontbreekt legt ons van A tot Z uit hoe een flesje Bitburger, toch het meest getapte bier bij onze oosterburen, tot stand komt. Hoewel de grondleggers van het als Simonbräu geboren bier allemaal mannen zijn hebben we het feit dat we bier kunnen drinken vooral te danken aan vrouwelijk schoon. En wel aan de vrouwelijke hopplant. Dit in verband met de aanwezigheid van Lupuline in de hop. Of zoiets. Voor de technische uitleg mag u googlen of zelf afreizen naar Bitburg, maar feit is wel dat elke mannelijke hopplant die het waagt te groeien in de buurt van de vrouwtjes direct geëlimineerd wordt. Dat zijn nog eens maatregelen. Dit soort details kom je dus zomaar te weten als je een rondleiding in de Bitburg Erlebniswelt gaat ervaren. Ook een uurtje met de auto, maar evengoed de moeite waard. 

In vogelvlucht waren dit een aantal dingen die je zou kunnen doen als je toevallig ooit nog eens in je leven in Saarburg terecht komt. Wat zeker aan te raden is, want naast bovenbenoemde persoonlijke highlights zijn er voldoende bezienswaardigheden om je te vermaken in de omgeving.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Bitte ein Bitburg memoreert eega gelijk de quote van Bitburg! Als ik hem je stukje voorlees over Bitburg Bräu. Ik hou helemaal niet van tips reisblogs, maar jouw onovertroffen saus smaakt naar meer!

Hendrie zei

Dank je wel! En leuk dat je ook wat aan je eega voorleest (-: