zondag 28 juni 2015

Sing it out fout!

Afgelopen vrijdag eindigde de uitzendingen van de Top 500 van het Foute Uur op Q-Music. Het was mij volledig ontgaan dat het alweer zover was. In de auto hoorde ik de DJ zeggen: 'We gaan bijna over op de Foute Party, maar eerst nog een nummer van de hofleverancier van de lijst. De Backstreet Boys!' Leuk, dacht ik. Het gaat weer beginnen.

Niets was minder waar. Want op het moment dat ik de DJ hoorde praten was de nummer één van de lijst al lang en breed geweest. Langzaam werd mij duidelijk dat ik dit jaar de lijst heb gemist. Mijn wereld stortte in. Geen Foute Uur Top 500 dit jaar. Waarom ik? Waarom nu? Whyhyhyhy!!?? Meeehhh!!!

Oke, tot zover de valse dramatiek. Althans, wie zich pas echt dramatisch moeten voelen zijn de Backstreet Boys natuurlijk. Ik zal u niet te veel vervelen met een overvloed aan goede cijfers van de boyband uit Florida, maar met nummer-1 hits, platinaplaten en vooral ellenlange rijen met hysterisch vrouwelijk schoon voor de deur... Tsja, dan krijgt je blokjesbuikimago wel een knauw als je in een lijstje voorkomt met onder meer The Village People, Aqua en De Lawineboys. Sterker nog, je zou maar hofleverancier van deze lijst zijn.


Oke, tot zover de valse dramatiek. Althans, wie zich pas echt dramatisch moeten voelen zijn de Backstreet Boys natuurlijk

Scrollend door de lijst (klik) zie je meer artiesten voorbij komen die zichzelf eigenlijk serieus achten, maar door de Nederlandse luisteraar keihard gebombardeerd worden tot fout. Denk bijvoorbeeld aan Abba, Britney Spears, Rob de Nijs en ik denk dat Elvis Presley zichzelf ook hoger inschat als een notering in een Nederlands lijstje met louter 'foute' songs.

Nou sta ik niet heel erg bekend om mijn ijzersterke muzieksmaak, maar bijzonder is wel dat ik zo ongeveer elk liedje uit die foute lijst graag mag horen. De Lawineboys met de knaller Sex met die Kale had er dan misschien wel uit gemogen, maar van namen als Nakatomi, Charly Lownoise & Mental Theo of 2 Brothers on the 4 Floor gaat het muzikale hart een beetje sneller kloppen. Althans, mijn muzikale hart. 

Zoals zo vaak in het leven (om maar even de filosofische tour op te zoeken) is het altijd moeilijk te zeggen wat wel en niet goed of fout is. Hoe fout de nummers in de Top 500 van het Foute Uur ook mogen zijn, ze klinken allemaal goed in de oren. Sing it out fout!

Geen opmerkingen: