zondag 21 juni 2015

Adam zkt. Eva

Al bijna een jaar wilde ik hier iets schrijven over Adam zkt. Eva. Het programma dat RTL twee televisieseizoenen geleden aankondigde als een waanzinnig experiment in de liefde. Voor zij die het niet weten: In Adam zkt. Eva worden mensen die willen daten in hun blote huppeldepupje naar een tropisch eiland gebracht om daar naast levend te verbranden in de zon ook elkaar beter te leren kennen.

Het was zelfs zo dat ik alweer bijna vergeten was dat dit onderwerp mij al een hele tijd geleden triggerde. Het kwam eigenlijk door Peter R. de Vries. Dat is op zich raar, want Peter R. de Vries is niet het type dat in zijn blote kont door de tropen huppelt. 

Daar lag het verband ook niet. Kort gezegd kwam het omdat ik zag dat Peter R. in zijn 'Internetpesters Aangepakt' weliswaar goed werk verricht door pestleed op internet aan te pakken, maar hier en daar had ik toch wat bedenkingen over de manier waarop dit dan gaat. Ik twijfelde om er een blogpost aan te wijden, maar besloot dit (voorlopig) niet te doen. Voor een luchtig blog als dit vond ik het niet passen en ach, wie zit er te wachten op de kritische mening van een invloedloze blogger uit Zwolle?

Voor een luchtig blog als dit vond ik het niet passen en ach, wie zit er te wachten op de kritische mening van een invloedloze blogger uit Zwolle?

Maar toen ik mij tijdens dit programma afvroeg hoe het bedenken van zo'n format tot stand komt dacht ik: Hè, dat heb ik mij eerder afgevraagd!

En zo zijn we dus weer terug bij het blotekontentropendaten. Vooropgesteld: Ik ben niet per definitie tegen naakt op de televisie. En nee, het hoeft ook niet per se functioneel te zijn. Maar om nou te luisteren naar een conversatie dat ongeveer zo gaat:

'Hoe heb jij de makreel het liefste?'
'Met rozemarijn en tijm gekruid vind ik altijd wel lekker?'
'Geen peper en zout?'
'Ja, natuurlijk altijd peper en zout?'
'Wij doen het thuis vaak serveren met taugé en mais?'
'Alleen tauge en mais?'
'Nee, nog veel meer natuurlijk'
'Nou, thuis moet je het recept maar eens sturen'
'Da's goed'

Leuk voor 24kitchen, maar voor een regulier RTL programma niet zo spannend. Tenzij de twee gesprekspartners dus samen onhandig in een pannetje staan te roeren en daarbij proberen de delen van het lichaam die er toe doen niet te verbranden, terwijl ze ondertussen elkaar ook nog onopvallend proberen te bekijken. 

Als u meer wilt weten van dit programma verwijs ik u door naar RTL Gemist. Waar ik vooral benieuwd naar ben. Hoe kom je op zo'n programma? 

Ik stel mij zo voor dat er enkele afgestuurde programmamakers aan een tafel zitten met een grote fles wijn (ik bedoel, dat kan echt niet anders, zonder alcohol of nog veel sterkere verdovende middelen bedenk je zo'n programma niet) en vervolgens vanuit het niets zomaar een format eruit flansen zonder daarbij al te veel nagedacht te hebben. In mijn beleving zijn dit niet de succesvaders van The Voice of Holland, Voetbal International (zie plotseling Johan Derksen en Rene van der Gijp naakt voor me, brrr..) of Heel Holland Bakt. Nee, dit moet de categorie zijn die het net niet heeft. 

Want als je het format van Adam zkt. Eva oppert tussen de formats van de programma's die hier boven genoemd worden dan lijkt het mij dat er een paar mensen je verbaasd aan kijken en snel weer over gaan tot de orde van de dag alsof er niks gebeurt is. Vervolgens verwacht ik dat de volgende dag je koffers klaar staan en je vriendelijk verzocht wordt uit te kijken naar een nieuwe uitdaging.

Maar dan komt het klapstuk van je lumineuze idee: 'Naakt!'

Maar zo'n brainstormsessie kan natuurlijk ook heel anders gaan. Ik ben er tenslotte nooit bij geweest. Stel dat er eerst ideeën worden geopperd als 'wat denken jullie ervan om drie patatboeren 10 verschillende merken frikadellen te laten eten en als hij van alle 10 het juiste merk raadt mag hij een avondje daten met.... Cora van Mora' of 'Is het misschien een idee om mensen geblinddoekt verschillende voorwerpen te laten vastpakken en als ze het hete strijkijzer in handen hebben en dit raden krijgen ze een geldbedrag'*. Ja, dan heb je opeens een aardig idee te pakken als je opeens zegt: 'Ik heb het. We gaan mensen laten daten op een eiland!' Dan zullen je medebrainstormers eerst nog zeggen: 'Boring'. Maar dan komt het klapstuk van je lumineuze idee: 'Naakt!'

Zo moet het dan ook ongeveer gegaan zijn. Uit honderd slechte ideeën was dit het beste. Bewust heb ik pas na het schrijven van dit artikel wat gegoogled naar de kijkcijfers van dit programma. Het tweede seizoen opende met dik een half miljoen kijkers. Dat is blijkbaar nog niks, want het eerste seizoen haalde zelfs een keer 900.000 kijkcijfers. Dat zijn veel mensen, maar nog altijd minder als pak 'm beet De Rijdende Rechter (en die heeft, en daar mogen we de hogere machten enorm dankbaar voor zijn, toch echt gewoon zijn kleren aan) die doorgaans op dezelfde avond werd ingedeeld.

Maar wel meer als het Internetpesters Aangepakt van Peter R. de Vries. Blijkbaar zien we als televisiekijker toch liever het naakte lichaam van de gewillige eilandhopper als dat we kijken naar de naakte waarheid van een internetspeurneus. 

*Ik heb grote (nee, hele grote!) angst dat een zender als SBS6 ook nog wat ziet in het idee met de frikadellen of het strijkijzer. En die mogen dan na de zomer mijn geliefde Champions League uitzenden. )-:

Geen opmerkingen: