zaterdag 30 mei 2015

Veertig dagen zonder Facebook

Een paar jaar geleden deed ik eens mee aan een actie op Facebook. Het betrof 40 dagen lang geen alcohol drinken. Het lag een beetje in het verlengde van het TV-programma '40 dagen zonder seks'. Aangezien de uitdaging van het TV-programma mij een weinig zinvolle en uiterst zware exercitie leek (40 dagen lang, pfoe...) ging ik voor de Facebookvariant. 

Het was dan ook na een zware decembermaand (met de nodige alcoholische versnaperingen) dat ik de stoute schoenen aantrok en de laatste restjes uit de lege flesjes in de kratjes dronk. Een vriend deed ook mee, maar deze besloot de 40 dagen te verdelen over een heel jaar.

Recent ontdekte ik snuffelend op het internet dat er mensen zijn die 40 dagen stoppen met Facebook. Even overwoog ik hier een persoonlijke nieuwe challenge van te maken. Tot ik het verslag hiervan al voor mij zag:

Alle kinderen uit de buurt zeggen dat ik vandaag volledig blauw gebodypaint door de straat heb gerend en continue 'vind-ik-leuk' heb geroepen

Dag 1: Zo! Pfoe! Veertig dagen zonder Facebook. Het is toch wat! De eerste paar uurtjes gingen best goed. 
Dag 4: Vanochtend was ik wat rillerig en ik heb ook slecht geslapen. De dokter zegt dat het de eerste afkickverschijnselen kunnen zijn. Cold Turkey stoppen is het beste, maar natuurlijk ook loodzwaar. Ik ben vandaag dan ook in bed gebleven.
Dag 11: Na de zestiende kop koffie vanochtend rende ik naar boven om mijn telefoon te pakken. Net toen ik in wilde loggen op Facebook greep mijn vrouw in. De dokter zegt dat een terugval normaal is. Al moet je er wel mee uitkijken. 
Dag 14: Zelf kan ik het mij niet meer herinneren, maar alle kinderen uit de buurt zeggen dat ik vandaag volledig blauw gebodypaint door de straat heb gerend en continue 'vind-ik-leuk' heb geroepen. Ook voor de dokter was dit een nieuwe ervaring.
Dag 16: Als mijn vrouw mij aan bed vastgebonden heeft komt de dokter toch een keer lang. Bij wijze van methadon mag ik een maal daags een tweet plaatsen.
Dag 18: Eindelijk een overwegend goede dag. Al probeerde ik wel een bericht uit een (papieren) krant te delen. Uiteraard heb ik geen shareknop kunnen vinden en door een oudere man liet ik mij vertellen dat men vroeger de krant wel eens door gaf aan elkaar. Ook een soort sharen dus, maar dan anders.
Dag 23: In de bus keek ik bij iemand op het telefoonscherm en zag per abuis het magische Facebooklogo. Mijn hartslag ging sneller. Hoewel ik dacht dat ik het makkelijk onder controle had ontdekte ik dat ik nat was van het zweet toen ik de bus uitliep.
Dag 28: Vandaag ontdekte ik dat ik de afgelopen 28 dagen niet op de hoogte was van vier verjaardagen, 2 huwelijksaanzoeken, 1 bruiloft en een vermiste kat. Uiteraard omdat ik Facebook niet had gebruikt.
Dag 30: Vandaag ontbrak er een collega op het werk. Toen ik vroeg waar ze bleef liet ze mij weten dat ze zich ziek gemeld had. Dat wil zeggen: Ze had het op Facebook gezet.
Dag 38: De politie schijnt op het journaal melding gemaakt te hebben van een verijdelde aanslag op 'een jongen die veertig dagen zonder Facebook zou leven'. Het gerucht gaat dat de directie van Facebook hier achter zit. Iemand die zo lang zonder Facebook kan is tenslotte een even groot gevaar als iemand die een motor uit kan vinden die op water draait.
Dag 39: De laatste zware dagen kom ik nauwelijks mijn bed uit. Overigens schijnen er journalisten voor mijn huis te staan omdat er iemand schijnt te bestaan die het 40 dagen zonder Facebook vol kan houden. Ik dus.
Dag 40: Ik loop mijn huis uit en wordt opgewacht door een grote menigte. Men applaudiseert en vraagt naar mijn geheim. Ik wordt uitgenodigd door RTL Late Night. Oh ja, en Barack Obama heeft mij gevraagd om op de koffie te komen bij het Witte Huis. 'Do you like it?' vroeg hij. "Natuurlijk niet, heb ik geantwoord. Wanneer had ik dat moeten doen de afgelopen veertig dagen!"

Nou ja, voorlopig geen 40 dagen zonder Facebook voor mij dus. Overigens, meer als 60% van de lezers van dit blog komen binnen via Facebook. Ik zou dus wel gek zijn. Ha!

Hoe mijn veertig dagen zonder alcohol afliep? Prima, hoor. Ik hield het veertig dagen vol. Al had ik halverwege wel een kleine pauze tijdens een iets te gezellige verjaardag. Maak er dus maar 2 x 20 dagen van. 

2 opmerkingen:

Paul zei

Mooi verwoord, en inderdaad bij komt er ook aardig wat verkeer via Facebook. Toch heb ik zelf de indruk dat Facebook alweer op z'n retour is. Ik zie steeds minder mensen daarop dingen delen. Dus het sterft binnen een paar jaar net zo'n stille dood als Hyves, let maar op!

Hendrie zei

Ik moet het nog zien. Maar ben benieuwd wat dan de volgende hype wordt! (-: