zaterdag 14 maart 2015

Over luchtig nieuws en James Bond

Zelfs James Bond is omkoopbaar. Het was eenn pakkende kop die deze week in één van 's lands grootste kranten te lezen was. Het nieuws blijft altijd een terugkerende bron in onze borrelende samenleving. Oorlogen, verdwenen of opgedoken bonnetjes en andere meeslepende treurigheden houden ons allemaal bezig.

Natuurlijk. Het zou best wel eens lekker zijn om het nieuws totaal niet te volgen. Er zullen mensen zijn die dit ook daadwerkelijk lukt. Hoewel die categorie mensen waarschijnlijk ook dit blog niet lezen zou je ze bijna feliciteren. Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek op los gelaten, maar ga ervan uit dat zeker driekwart van de nieuwsberichten bestaat uit nieuws dat we eigenlijk allemaal liever niet lezen.


Om te voorkomen dat de Nederlandse man een flierefluitersimago krijgt zou het goed zijn om een bescheiden bedrag over te maken aan de regie van Komt een vrouw bij de Dokter

Toch is er gelukkig ook luchtig nieuws. Toegegeven het haalt meestal het achtuurjournaal niet. Ook 's ochtends op de radio bij pak 'm beet BNR komt het maar zelden aan bot. Zelfs het nieuwsoverzicht van Henk Blok op Radio538 is er nog te serieus voor.

Luchtig en luchtiger nieuws
Zo is er een mevrouw die een dodelijk spinnennest aantrof in haar tros bananen. Nu wil ik best zo eerlijk zijn dat ik een dergelijke ervaring zelf niet als bijzonder luchtig zou ervaren, maar nieuwswaardetechnisch gezien verbleekt het natuurlijk bij de inktzwarte pagina's van onze ochtendkranten.

Gelukkig kan het nog een beetje luchtiger. Ook nieuws wat geen nieuws is wordt soms gebracht als een echte scoop. Zo berichtte het AD afgelopen donderdag dat 'Yolanthe Sneijder-Cabau geniet van mediastilte'. Inderdaad. Ik ben geen specialist, maar het lijkt mij toch sterk dat dit nieuwswaarde heeft. Maar wel prettiger om te lezen dan het zoveelste dodelijke slachtoffer in één van de talrijke conflictgebieden. Voor de kenners van de hitserie Breaking Bad wil ik één luchtig nieuwsberichtje niet onvermeld laten: Breaking Bad-Bedenker verzoekt fans te stoppen met pizza gooien. Voor de kijkers van de serie wil ik zeggen: Luchtig nieuws, hè. Voor de niet-kijkers kan ik verzekeren: Dit is luchtig nieuws, hoor.

James Bond
En James Bond is dus omkoopbaar. Wat heet. Ik ging ervan uit dat het ook hier ging om een luchtig nieuwsbericht. Totdat deze wel het achtuurjournaal, BNR en (vrijwel zeker) ook het nieuwsoverzicht van Henk Blok haalde. Strekking van het verhaal: Mexico betaalt 14 miljoen (!) dollar om enkele details te veranderen in de nieuwste nog op te nemen Bondmovie 'Spectre'. Nieuws over zoveel geld kan toch moeilijk meer luchtig zijn.


Men zou er in Mexico toch ook wel van bewust zijn dat heel de wereld op de hoogte is dat James Bond fictie is? 

Men zou er in Mexico toch ook wel van bewust zijn dat heel de wereld op de hoogte is dat James Bond fictie is? Dat er geen mensen bestaan die, om maar even iets te noemen, kunnen meeliften op de vleugels van een vliegtuig?

Pas zorgen bij het bonnetje
Het komt gewoon een beetje over alsof de Nederlandse regering ettelijke miljoenen overmaakt om Sjakie en Kees van Flodder zich iets fatsoenlijker te laten gedragen. Om het Nederlandse volk niet in diskrediet te brengen. Om te voorkomen dat de Nederlandse man een flierefluitersimago krijgt zou het goed zijn om een bescheiden bedrag over te maken aan de regie van Komt een vrouw bij de Dokter. En Linda de Mol had best een riant voorstel kunnen krijgen om de Gooische bevolking wat te ontzien in Gooische Vrouwen.

En waar in Mexico het schandaal al breed uitgemeten wordt op het moment dat er nog geen scene geschoten is hebben de bewindslieden in Nederland een groot bijkomend voordeel. Je hoeft je pas zorgen te maken als het bonnetje boven water komt.

Geen opmerkingen: