zaterdag 21 februari 2015

Mediteren

Of het echt een hype is weet ik eigenlijk niet. Maar recent las ik meerdere keren iets over mediteren. Gewoon een kwartier lang je ogen sluiten en aan niks denken. Daar zou het ongeveer op neer komen. 

Eerlijk gezegd was ik wel benieuwd naar dat mediteren. Met een baan waarbij je veel aan je hoofd hebt en het altijd aanwezige schrijfspook op de loer wil je best je gedachten eens uitschakelen. Al kan ik mij niet herinneren dat ik ooit aan niks heb gedacht. Toch vond ik het wel een poging waard.

Volgens mijn collega was het probleem van het aan niks denken wel te tackelen. De tip om aan een leeg A4'tje te denken omarmde ik. Tijdens mijn eerste meditatiesessie zou ik gaan denken aan een blanco velletje papier. Dat is niet helemaal gedachtenvrij, maar komt wel het dichtste in de buurt. Mocht je overigens meer een type van het grote denken zijn dan is een A2 of groter ook geschikt natuurlijk.

Wie een kwartier op de wc zit krijgt een naam. En als iemand die nodig moet op de deur bonst ligt dat velletje papier waar je aan denkt al snel in de kreukels.

Op kantoor mediteren leek mij niks. Zomaar een kwartier van de wereld zijn met alle collega's om mij heen. Dat kan niet goed gaan. Ook het toilet leek mij geen geschikte plaats. Wie een kwartier op de wc zit krijgt een naam. En als iemand die nodig moet op de deur bonst ligt dat velletje papier waar je aan denkt al snel in de kreukels.

's Avonds thuis in de slaapkamer. Gewoon op bed. Een kwartier leek mij wel lang. Ik reduceerde het tot vijf minuten. 

Ik sloot mijn ogen en gelijk ging het mis.
'Hoe laat zou het eigenlijk zijn?'
'Gaan de buren nou weg of was het een andere auto?'
'Reed ik nou te hard bij die flitspaal vanavond of niet?'
'Hoeveel kleuren zou een kameleon in zijn assortiment hebben?'
'Waarom is 13 eigenlijk een ongeluksgetal?'

Potvoldrommels! Dat valt nog niet mee! Waar is mijn blaadje. Snel schoof ik mijn lege A4'tje voor de vragen die in mijn gedachten opborrelden.

Op dat blaadje verschenen al snel lijnen. Rechts van het blaadje verscheen een potloodje dat begon te schrijven. En wat schreef het potloodje? Het potloodje schreef mijn gedachten op! De resterende minuten zag ik een schip varen (waar ik gelijk weer het A4'tje voor schoof), het volledige acht uurjournaal (voorgelezen vanaf míjn A4'tje) en het A4'tje als een keurig gevouwen vliegtuigje aan de binnenkant van mijn oogleden voorbij vliegen.

Toen waren de vijf minuten voorbij. Als het een kwartier was geweest was ik gek geworden van de gedachten die bij mij tijdens het aan niks denken omhoog komen. 

Of het mediteren van deze week iets heeft opgeleverd? Absoluut. Het blogje wat je nu aan het lezen bent namelijk. En daarom heb ik vandaag een vrije zaterdag. Eens denken wat ik daarmee ga doen. Alle tijd in elk geval om eens even lekker aan niks te denken.


Lees ook:
Fris rondje Zwolle met hindernissen
Valentijnsdag en carnaval
Het verhaal van de tribalschoen

Geen opmerkingen: