dinsdag 17 februari 2015

Het Schrijfspook

'Schrijver wordt je niet. Schrijver ben je'. De dame op de radio, die Marianne Zwagerman heette en die ik verder niet ken, gebruikte deze zin recent in een gesproken column. 

Ik ben een schrijver
Je bent natuurlijk pas een voetballer in de volksmond als je als voetballer dat ook echt voor je beroep doet. Zoals dat ook van toepassing is op presentatoren, metselaars en timmermannen. Of welke beroepsgroep dan ook. In dat licht zal ik mijzelf nooit een schrijver kunnen noemen.

Als je het letterlijker neemt ben je natuurlijk een presentator als je presenteert en een metselaar als je metselt. Ik schrijf. Althans op dit moment. Dus ben ik een schrijver.

"Als er geen verhaal in zit, dan misschien toch wel een klein blogje. Anders een kleine tweet misschien?

Schrijfspook
Och man. Hoe klein de gebeurtenis ook mag zijn. Bij het minste of geringste ben ik bezig met het formeren van een verhaal in mijn hoofd. Als de buurman de auto achteruit in parkeert vorm ik complete volzinnen in mijn gedachten. Als er thuis iets grappigs gebeurt dan zorgt het Schrijfspook in mijn gedachten er wel voor dat ik op zoek ga naar de meest grappige zinsneden om het gebeurde op papier te krijgen. Recent waren we in het Beeld en Geluid museum in Hilversum. Je raadt het al, daar ga je binnenkort wat over lezen. 

Bij vrijwel alles wat ik onderneem vraag ik mij af of er een verhaal in zou zitten. Als er geen verhaal in zit, dan misschien toch wel een klein blogje. Anders een kleine tweet misschien?

Letters zijn voor iedereen gemaakt
Iedereen is een schrijver. Want wie heeft er niet wat te vertellen? En wie iets kan vertellen zou dat ook op papier of beeldscherm kunnen zetten toch? Je moet het alleen even doen om schrijver te worden. Met dank aan het Schrijfspook dat vanzelf vat op je krijgt zal je ook een schrijver blijven.

Schrijver ben je, maar je moet het wel eerst worden.


Lees ook:
Legendarisch blog
Blogverslaving
Aanraders

Geen opmerkingen: