maandag 23 februari 2015

Blogspiratie Tag

Blogtags. Tot voor kort had ik er zelf niet van gehoord, maar het schijnt nogal hip te zijn in wat men noemt de blogwereld. Kort gezegd maakt iemand een vragenlijst en die kunnen andere bloggers dan invullen. Eigenlijk hoor je genomineerd te zijn, maar ik was zo vrij om de Blogspiratie Tag van Blogqueen te gebruiken voor mijn dinsdag/woensdag blog.

En dat zijn de blogs die doorgaans over mijn ervaringen tijdens het bloggen gaan. Precies waar deze vragenlijst ook over gaat. Daar gaan we!

1. Volop inspiratie of loop je vaak tegen het zogenaamde writers of bloggers block aan?
Een pen van Parker? Toetsenbord?
Ik had geen idee wat voor plaatje mij
inspireerde. Maar de opdracht luidde wel
dat ik een illustratie moest plaatsen die
mij inspireerde. Een leeg vel papier is het
geworden. Uit een kladblok.
Dit blog heeft geen niche en dus kan het vrijwel over elk onderwerp gaan die in mij op komt. In die zin heb ik maar zelden geen inspiratie. Voordeel van bloggen is dat je ook een foto, filmpje of ander alternatief kan plaatsen als de woorden even niet vloeiend uit je vingers typen. Daarnaast heb ik naar niemand verplichtingen met dit blog, waardoor het niet eens erg zou zijn als er een tijdje niks gepost wordt. Maar het antwoord op de vraag is dus eerder volop inspiratie als dat ik tegen een block aan zou lopen.

2. Als de woorden even niet uit je vingers komen, hoe voel jij je dan?
Voor een andere hobby heb ik wel eens deadlines bij het schrijven van verhalen. Dat geeft weleens wat druk, maar het blijft hobby. Er zijn belangrijkere zaken dus het drijft mij niet tot wanhoop.

3. Hoe blijf je gefocust tijdens het uitwerken van een bericht?
Focussen op een stuk schrijven is niet mijn sterkste kant. Ondertussen doe ik vaak andere dingen. Even de vaatwasser uitruimen, stukje televisie kijken en soms zelfs de boodschappen! Maar in de tussentijd blijf je dan vaak wel met je verhaal bezig, waardoor je in de korte tijd dat je gefocust bent op het scherm of vel papier de woorden en zinnen er ineens uitvloeien.

4. Welke brainstormtechniek zorgt gegarandeerd voor blogspiratie?
Soms maak ik weleens een woordenwolk, maar meestal begin ik gewoon met schrijven. Het voordeel is dat je alles wat je schrijft direct weer kan wissen. Zo kom ik vanzelf tot voldoende inspiratie om een artikel te schrijven.

Als er ooit een laptop komt die tegen water kan wordt het bad misschien de meest inspirerende werkplek 

5. Helpt muziek je ook als je blogspiratie zoekt?
Nee, dat maakt weinig verschil. Al heb ik meestal wel een muziekje opstaan.

6. Waar ontstaan de beste ideeën?
Zoals al eens geschreven is het brein een groot deel van de dag op zoek naar verhalen. Op het werk, waar je toch veel andere zaken aan je hoofd hebt, is dit niet het geval. De meeste ideeën ontstaan dan ook in de auto of tijdens het fietsen. Op de momenten dat je niet al te veel aan je hoofd hebt dus. En niet te vergeten: bij het mediteren natuurlijk (-; 

7. In welke inspirerende omgeving werk je graag?
Tsja, ik heb mijn artikelen eigenlijk nooit ergens anders geschreven dan thuis. Gewoon aan de tafel in de woonkamer of aan het bureau. Als er ooit een laptop komt die tegen water kan wordt het bad misschien de meest inspirerende werkplek. Ach, doe ook maar niet. Anders komt men nergens meer tot rust.

8. Heb jij ook een ware blogbijbel op je bureau staan voor als je het even niet weet?
Na de ultieme blogbijbel ben ik nog op zoek. Bloggen als een pro van Elja Daae heb ik gelezen en die vond ik enorm nuttig. Binnenkort wil ik op advies Blogboek van Kelly Deriemaecker aanschaffen. Online 'bijbels' als Blogtrommel en Blogaholic raadpleeg ik ook vaak.

Cynische humor en zelfspot waardeer ik daarin het meest (probeer ik zelf ook in mijn geschreven stukken eruit te laten springen, lukt niet altijd)

9. Welke bloggers inspireren jou?
Moeilijke vraag. In aanraders schreef ik in elk geval over de vele blogs die ik leuk vind om te lezen. Het zijn denk ik niet de bloggers in letterlijke zin die mij inspireren, maar wel de blogs die ze schrijven. Ook columns in tijdschriften kunnen mij enthousiast maken om een stuk te schrijven. Cynische humor en zelfspot waardeer ik daarin het meest (probeer ik zelf ook in mijn geschreven stukken eruit te laten springen, lukt niet altijd).

10. Hoe zit het met de andere inspiratiebronnen?
De dagelijkse dingen die ik doe zijn vaak voldoende inspiratie om een verhaal op te baseren. Een klein beetje fantasie en zelfspot doen vaak de rest en niet veel later staat er vaak een verhaal op papier. De ene keer zal die wat leuker zijn als de andere keer, maar het gaat mij vooral om het plezier die ik uit het schrijven haal. Leuke reacties inspireren dan vanzelf om nog meer te schrijven en te delen.

Einde? Zo, dat waren een hoop vragen.

Volgens de regels zou ik nu mensen moeten nomineren die dezelfde vragen als mij gaan beantwoorden. Weet je het nog: Hetzelfde als het massaal bier achterover klokken en posten op Facebook of, voor de bevriende binnenvaartschippers, het collectief in het water springen en vervolgens andere nomineren hetzelfde te doen. Ik nomineer niemand, want ik zou niet weten wie. Kortom, u bent allemaal vrij om deze blogtag van Blogqueen over te nemen.

Geen opmerkingen: