vrijdag 23 januari 2015

Weekendblog: Artiestennamen

'Hendrie Writes, hè? Hmm, zo heet je toch niet? Gebruik je dat nu als artiestennaam?' Ik geef toe dat de opmerking op zichzelf getuigd niet van een overschot aan intelligentie. Als het als grap bedoeld was zou het weer niet getuigen van een surplus aan humor. Het feit dat zowel intelligentie en humor niet aan de basis lagen van deze vragen maken het dan juist wel weer grappig.

Kent u Priscilla Veltmeijer of Glenda Batta?
Het deed mij in elk geval eens googelen naar artiestennamen. De mensen van Wikipedia zijn er, zoals bij bijna elk onderwerp, diep ingedoken. Verbazingwekkend hoeveel mensen blijkbaar niet content genoeg zijn met hun eigen naam en zo snel de bekendheid ze toe lacht kiezen voor soms de meest bizarre namen.

"Glenda Batta vind ik een prachtnaam, alhoewel Glennis Grace net iets lekkerder het podium afrolt"

Persoonlijk schiet mij als eerste Ruud Gullit te binnen. Zijn keus is minder spannend. De voetballer die van origine Rudi Dil heet staat ingeschreven onder de naam van zijn vader, maar koos om door het leven te gaan met de achternaam van zijn moeder. Daar kun je natuurlijk je redenen voor hebben. Ben Cramer schijnt eigenlijk Ben Kramer te heten, maar nam een voorschot op internationaal succes waarbij Kramer met een C praktischer zou zijn. Cilly Dartell is een Nederlandse presentatrice, maar zou eigenlijk aangekondigd moeten worden als Priscilla Veltmeijer. Frank Dane, DJ van 538 zou zijn echte achternaam (Jensen) veranderd hebben om de link met zijn broer (Robert Jensen) niet teveel te laten opvallen. Glenda Batta vind ik een prachtnaam, alhoewel Glennis Grace net iets lekkerder het podium afrolt.
'
Iosof Dsjoegasjvilli of Dries van Kuijk misschien?
Mary O'Brien is best een swingende naam. De zangeres die deze naam in haar paspoort gaf er toch de voorkeur aan om op de bühne Dusty Springfield te heten. Robert Allen Zimmermann zou eigenlijk als Bob Allen al meer dan 50 jaar grote hits gemaakt hebben. De aanwezigheid van een andere TV-persoonlijkheid met de naam Robert Allyn, maakte dat er gekozen werd voor de naam Bob Dylan. John Legend zet hoog in met zijn artiestennaam wetende dat hij eigenlijk de simpele naam John Stephens met zich meedraagt. Zelfs een zekere Iosif Dsjoegasjvilli deed mee aan de gekkigheid. Hoewel hij liefst zeventien bijnamen schijnt te hebben en artiestennaam wellicht niet helemaal op zijn plaats is praten wij hier over niemand minder dan Jozef Stalin.

En hoe vindt u het volgende duo klinken? Elvis Presley en Dries van Kuijk"

Enig idee wie Harry Rodger Webb is? Geen idee, maar Gerard Ekdom imiteert hem wel elk jaar in Het Glazen Huis. We kennen hem alleen als Cliff Richard. En hoe vindt u het volgende duo klinken? Elvis Presley en Dries van Kuijk. Laatstgenoemde was er blijkbaar niet zo heel tevreden over. Zijn naam veranderde in Colonel (Tom) Parker.

Hendricadabra
Jaren geleden speelde Zlatan Ibrahimovic bij Ajax met de naam Zlatan op zijn rug. Niet het feit dat zijn achternaam te lang was, maar een reden die zijn oorsprong kent in de familiesfeer had hem hiertoe doen besluiten. Twee jaar later stond er toch Ibrahimovic op zijn shirt. Volgens Voetbal International omdat de Zweed van mening was dat je artiestennamen moet verdienen. Artiestennamen en gegeven koosnamen zijn niet hetzelfde. Feit is echter wel dat Zlatan tegenwoordig door het publiek gekend wordt als Ibracadabra.

Om op de vraag terug te komen waar deze blog mee begon: Hendrie Writes is geen artiestennaam. Er is ook geen artiestennaam. Waarschijnlijk komt er ook geen artiestennaam, bijnaam of koosnaam (buiten de huiselijke sfeer, bedoel ik dan). Maar als er iemand mij vanaf nu Hendricadabra wil noemen. Ach, dan zult u mij niet horen.


Lees ook:
Over reacties en vind-ik-leuks
#KaneStopt
De Gouden Bal.................. 

Geen opmerkingen: