zondag 11 januari 2015

#KaneStopt

27 december van het afgelopen jaar gaat onder anderen de geschiedenis in als de dag dat de rockband Kane bekend maakte dat ze de microfoon en de gitaren aan de wilgen gaan hangen. Op de website van de band laten de leden van de band, primair bestaand uit Dinand Woesthoff en Dennis van Leeuwen, onder meer weten dat ze gezegd hebben wat ze wilden zeggen. 'Voor nu is het uit. For every and a new beginning. Zo zal het zijn. En ze leefden nog lang en gelukkig.'

Op Twitter, voor mij een van de beste sociale mediums als je echt de algemene opinie wilt volgen bij de recente gebeurtenissen, zocht ik toch maar eens onder de hashtags #Kane. Dat was even zoeken. In Londen voetbalt een zekere Harry Kane voor Tottenham Hotspur op het moment de pannen van het dak en zijn treffers wonnen het nog van de aankondiging dat een Haagse rockband de stekker eruit ging trekken. Ongeveer hetzelfde geldt voor een worstelaar met iets grotere biceps als gemiddeld. Doorzoeken onder #Kanestopt bracht iets meer resultaat. De sociale virtuele wereld stond niet op zijn kop, maar men nam zeker de moeite om zijn of haar mening te delen met de wereld.


Vind ik niet leuk!
Zo jammer. Mijn favoriete band stopt 
If I see you one more time, maybe I feel better ): 
Kane stopt. Zoveel mooie herinneringen aan hun muziek.

Bovenstaande tweets zijn overwegend vriendelijk en op het oog getweet door fans die oprecht treuren dat een van hun favoriete bands stopt. Ik zou er nog een handvol kunnen opschrijven, maar constateerde wel dat de haters in de meerderheid waren:

Een verlaat kerstcadeautje! Kane stopt ermee!
Na het overweldigende succes van het stoppen van Acda en De Munnik is het godzijdank de beurt aan Kane
2015 is nu al een mooi jaar! Kane stopt ermee!
Kane stopt ermee. Champagne? Iemand?
Ze hebben gezegd wat ze wilden zeggen, met dat criterium hadden ze 16 jaar geleden kunnen stoppen.
My best wasn't goud enough... Inderdaad!
Heb een nieuw CD-rek voor mijn Kane collectie gevonden.

Ook de woordspelers en grapjassen waren weer volop aanwezig:
Kane over voor Dinand
Er is Kane weg terug, hoop ik
Dinand en Dennis hebben er Kane zin meer in.
Die dag die je wist dat zou komen. Kane stopt!
We klagen wel over de NS, maar één dagje sneeuw en Kane stopt er helemaal mee.

Een tweet van een man viel ook op:
Psst.. Ik vind het stiekem jammer #Kanestopt

Zelf was of ben ik overwegend fan van Kane. Niet zo zeer van het Haagse gebral van de twee vooraanstaande bandleden. Wel van de muziek. Zeker die van de eerste albums. Maar ook de recentere muziek kon mij in elk geval bekoren. Twee keer was ik aanwezig bij een concert. De eerste keer in de Heineken Music Hall en daarna het geweldige concert op het Java-Eiland. Vele live-DVD's heb ik in mijn kast staan. Hetzelfde geldt voor de CD's.

Toen ik de vele tweets las waarin Kane ongenadig neergehaald werd door de vaderlandse opinie was ik verbaasd. Ik besloot even de feiten te checken: 5 platinaplaten, 4 gouden platen, 2 nummer-1-noteringen in de Top 40, 4 maal aanwezig in de zo bewierookte Top2000 en vele uitverkochte liveconcerten waarvan Ahoy twee keer in 20 minuten tijd uitverkocht was. Aan de hand van die statistieken
zou je toch denken dat we hier praten over een alleraardigst bandje met een zeer aanvaardbare staat van dienst.

Zelf vergeleek ik Kane wel eens met Goede Tijden, Slechte Tijden. De soapserie die steevast hoog bij de kijkcijfers, maar het is toch best lastig om iemand te vinden die het kijkt in je omgeving. Zo is het blijkbaar zolang je een imago met je meedraagt ook een hele opgave om toe te geven dat je Kane een goede band vindt. Of vond. De laatste bovenstaande tweet bevestigd dat. Iemand die het stiekem jammer vindt. Blijkbaar zijn er velen met hem. Benieuwd naar de reacties als RTL ooit de laatste aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden aankondigt.


Lees ook:
Wereldrecordhouders
Kerstlampjes

Geen opmerkingen: