zondag 18 januari 2015

De Gouden Bal, bijbehorende vriendjespolitiek en de terechte winnaar

Een kleine week geleden werd het ego van de Portugese ster Cristiano Ronaldo opnieuw gestreeld toen hij te horen kreeg dat hij voor het tweede jaar op rij de beste voetballer ter wereld was. Even voor de duidelijkheid: Persoonlijk denk ik dat de Gouden Bal dit jaar bij de persoon op de open haard komt te staan die er het meeste recht op heeft. Maar elk jaar is het stemgedrag van de grote sterren weer een feest voor het oog.

De stem van de genomineerden
Mocht u het gemist hebben dan vat ik het kort samen. Na een voorselectie waar enkele tientallen topvoetballers in staan bleven er drie voetballers over. In dit geval eigenlijk twee voetballers (Cristiano Ronaldo en Lionel Messi) en één doelman (Manuel Neuer). Van elk land die bij de Wereldvoetbalbond FIFA is aangesloten mag er gestemd worden door de aanvoerder van de nationale ploeg, de bondscoach van de nationale ploeg en een vaderlandse journalist. Aan het eind van de rit blijft de beste over.

Jaarlijks als de winnaar bekend gemaakt wordt is dat heus wel een spannend momentje, maar persoonlijk kijk ik veel meer uit naar de lijst waar het stemgedrag van de stemgerechtigden op staat. Deze lijst wordt meestal direct door de FIFA gepubliceerd en toont vooral aan dat de stemgerechtigden niet wars zijn van een stukje partijdigheid. Wat gelijk in het oog springt bij de drie genomineerden: Lionel Messi stemt niet op Neuer of Ronaldo, maar wel op zijn landgenoot Angel di Maria en zijn twee ploeggenoten bij Barcelona, te weten Andres Iniesta en Javier Mascherano. Doet Cristiano Ronaldo dit dan eerlijker? Uiteraard niet. Messi en Neuer krijgen van hem geen vinkje. Maar Ronaldo zet met Sergio Ramos, Gareth Bale en Karim Benzema ook geen landgenoten in het zonnetje. Hè, dat is eerlijk! Toch niet helemaal, daar de Spanjaard, Welshmen en Fransman allemaal teamgenoten zijn van de Portugese aanvoerder bij Real Madrid. Manuel Neuer mocht niet stemmen gezien hij geen aanvoerder is bij de Duitse ploeg. Bastian Schweinsteiger denkt aan zijn teamgenoot en zet hem op de eerste plaats. Phillip Lahm en Thomas Müller zijn twee en drie voor de Duitse aanvoerder.

Van je buren moet je het maar hebben
Waar we als Nederlanders bij het Eurovisie Songfestival altijd wel op onze oosterburen kunnen rekenen houdt dat dus op als de Duitsers zichzelf op het stemformulier kunnen zetten. Ook bondscoach Joachim Löw en journalist Wild Karlheinz zijn niet vies van zelfbevlekking. Ook zij kiezen voor landgenoten op plek één, twee en drie. Op het andere zekerheidje kunnen we gelukkig wel rekenen. De zuiderburen laten ons niet vallen. Vincent Kompany kiest dan nog wel voor zijn landgenoten Thibaut Courtois en Eden Hazard op de eerste twee plaatsen, maar dan volgt toch onze eigen Arjen Robben. Bondscoach Marc Wilmots blijkt een nog grote vriend. Hij zet Arjen Robben zelfs op de eerste plaats.

Bondscoach Marc Wilmots blijkt een nog grote vriend. Hij zet Arjen Robben zelfs op de eerste plaats.

En wij?
Doen wij Nederlanders het dan eerlijker? Natuurlijk niet. Robin van Persie mocht het potlood ter hand nemen en bleek een tactische stemmer. Arjen Robben op nummer één, gevolgd door Zlatan Ibrahimovic en Manuel Neuer. Geen Messi en geen Ronaldo. Een verstandige keus als je weet dat Robben misschien wel een kleine kans maakte op de Gouden Bal. Dan kun je de concurrenten maar beter niet te veel punten toe stoppen. Voor bondscoach Guus Hiddink telden die sentimenten minder. Om de vaderlandse opinie niet over zich heen te kijken ging zijn eerste stem nog wel naar Arjen Robben, maar hij laat Ronaldo ook niet uit de top drie. Al moet hij nog wel Thomas Müller als nummer twee voor zich dulden. Frans van den Nieuwenhof begreep het spelletje iets minder goed. Zijn stemmen gingen naar Cristiano Ronaldo, Manuel Neuer en dan pas Arjen Robben. Opmerkelijk: Geen van de Nederlandse stemmers gunde Lionel Messi een stem.

Een handjevol onpartijdigen
En zo blijft het een spelletje van gunnen. Een paar voorbeelden: Diego Costa staat maar bij weinigen op de eerste plek. Echter wel bij Diego Godin. De Uruguayaanse aanvoerder stond vorig jaar met de genaturaliseerde Spanjaard onder contract bij Atletico Madrid en beleefde daar grote successen. Niko Kovac, bondscoach van Kroatië, kiest voor Phillip Lahm als beste van der wereld. Dat kan toeval zijn, maar kan ook te maken hebben met hun gezamenlijke historie bij Bayern München. Toch zijn er ook stemmers die wel serieus overkomen. Zo zijn de stemmers namens Ivoorkust niet per se voor Yaya Touré, die uit zijn vaderlands slechts één keer de tweede plaats krijgt toegewezen. In Zweden zal journalist Ysten Henrik de vaderlandse ster Zlatan Ibrahimovic voorlopig ontlopen. In tegenstelling tot de Zweedse bondscoach hield hij hem buiten de top-drie. Iker Casillas, Spaans aanvoerder, kon zowel uit een keur van genomineerden kiezen uit het Spaanse elftal en het elftal van Real Madrid. Toch ruimde hij in zijn top-drie een plaatsje in voor Thomas Müller.

Lekker zo laten
Zelf kan ik er uren over doorpraten en over filosoferen. Ik zou haast zeggen oordeel eens zelf door hier de lijst te downloaden. Wat voor mij wel als een paal boven water staat is dat Ronaldo geen onterechte winnaar is. Messi, die al tot beste speler van het WK gekozen werd om een reden die door het voetbalminnende universum nog steeds niet gevonden is, presteerde relatief weinig dit jaar. Manuel Neuer werd dan wel wereldkampioen, maar is een doelman. Een verdediger en een aanvaller langs de meetlat leggen is soms al moeilijk genoeg, maar is nog te doen. Een doelman is echter een heel andere discipline. Het is waanzin om die te laten concurreren met een linksbuiten of een spits. Natuurlijk zou je op basis van het WK moeten kiezen voor een Duitser of vanuit een iets chauvinistischer gedachte: Arjen Robben. Toch zal niemand vallen over de keus voor de Portugees.

En dus moet de verkiezing lekker blijven zoals hij is. Jaarlijks geniet ik van de gepubliceerde lijst met vriendjespolitiek en daarnaast krijgen we toch nog de winnaar waar iedereen achter staat.


Lees ook:
Ajax
Wereldrecordhouder
#Kanestopt

Geen opmerkingen: