zondag 21 december 2014

Ajax

Het Nederlandse voetbal zit er op voor dit jaar. Met de krankzinnige slotfase in Enschede, waar 10 Tukkers in de laatste minuten een 1-2 achterstand ombogen naar een 3-2 overwinning, werd de jaargang uitgeleide te gaan. Als Ajaxfan (en ik blijf zeggen: zonder antipathie tegen welke andere club dan ook) kijk ik terug op een wat apart jaar. De chaos was compleet toen uitgerekend Mike van der Hoorn de ban brak tegen Excelsior, tegen wie Ajax eigenlijk opnieuw niet tot voetballen kwam.

Het lijkt er een beetje op dat Frank de Boer Ajax een spelletje wel laten spelen wat ze nooit echt lijken te gaan beheersen. Zeker geen negentig minuten lach. Het lijkt er ook op dat er dit seizoen geen enkele basis ligt om weer kampioen te worden. Overigens net als vorig seizoen, het seizoen ervoor, daarvoor en daarvoor.

Ondanks de vierde titel op rij, toch iets om trots op terug te kijken, had 2014 een aantal sportief pijnlijke voetbalmomenten voor Ajax. De 5-1 nederlaag kon ik als Zwollenaar nog enigszins verdragen. Die dag was toch al duidelijk dat ik zou balen voor de verliezer en zou juichen voor de winnaar. Al kwam 5-1, en vooral het gegeven dat het op geen enkele wijze geflatteerd genoemd kon worden, wel wat harder aan als dat ik gewend was. Veel pijnlijker nog vond ik de wijze waarop de landstitel binnen gehaald werd. Met een salonremise! Tegen Heracles Almelo, een ploeg die zich op dat moment nog veilig moest spelen. Het verzaken van de sportieve plicht in de laatste speelronde tegen NEC deed de tenen nog verder krommen. Een toegift ter compensatie voor de ietwat magere wijze waarop ‘vier op een rij’ binnengehaald werd zat er helaas niet in.

Er gaat gewoon een streep onder vandaag. In 2015 beginnen we gewoon weer opnieuw. We hebben al voor veel hetere vuren gestaan. Met aantrekkelijk voetbal bestormen we PSV, de gedoodverfde titelfavoriet van het moment , en we gaan voor de vijfde landstitel op rij. Geen salonremises en geen recordnederlagen in eigen huis meer zoals de laatste bekerwedstrijd tegen Vitesse. Voordeel van de laatstgenoemde nederlaag is wel dat één scenario zich niet zal herhalen in 2015. De bekerfinale zullen we niet opnieuw op pijnlijke wijze verliezen. De Europa League finale dan?

Nee, de Europa League finale zal nog wel te hoog gegrepen zijn. Alhoewel we vandaag Mike van der Hoorn Ajax aan een overwinning zagen helpen. Hét ultieme bewijs dat alles dus mogelijk is in het voetbal. Benieuwd wat 2015 Ajax gaat brengen!