woensdag 3 juli 2013

Tour de France: Verstand op nul en kijken

Als je op het weer af zou gaan dan zou je denken dat het bij lange na nog niet zo ver is, maar getuige de sportevenementen die op dit moment op de vaderlandse televisie te bewonderen zijn is de zomer daadwerkelijk begonnen. Hoewel de eerste Eredivisieclubs hun oefenwedstrijden alweer afwerken in mijn favoriete sport, gaat het vizier nog heel even op Frankrijk. De honderdste editie van de Tour de France is afgelopen weekend van start gegaan en trekt meteen de volle aandacht.

Drie jaar geleden had ik nog helemaal niks met de Tour de France. Met dank aan wat vrienden en het toegankelijke Tourprogramma Tour de Jour ben ik het de afgelopen jaren wat meer gaan volgen en verdorie... Het is best leuk. Sterker nog: als je het echt volgt is het echt interessant. Daarbij leveren de verschillende televisiezenders prachtige plaatjes van de omgeving waar de renners fietsen. Waar ik vroeger zowel de deelnemers als de kijkers voor gek verklaarde dat ze 21 dagen lang als een gek berg op berg af gingen of, nog erger, dagen lang op de bank zaten te kijken naar deze mensen, kan ik nu voorzichtig zeggen dat ik wel enigszins besmet ben met het virus dat Tour de France heet.

En dus ook dit jaar probeer ik zoveel mogelijk af te stemmen op de NOS, Eurosport of de Belgische televisie. Sterker nog: In navolging van de EK-Koortsquiz en de Eredivisierebus is er een heuse bescheiden Tourpoule. Vandaag pakten Japie en Floris als reeds opgenomen leden van de Hall of Fame de eerste punten, samen met topfavoriet Bart. Mijn eigen bijdrages bewijzen dat ik nog lang geen upcoming Mart Smeets ben, maar dat ik op de goede weg ben.

Toch zijn er terecht veel mensen die vragen waarom je nog kijkt naar een sport die wederom beweert 'schoner dan ooit' te zijn, maar waarvan weer volop geroepen wordt dat 'winnen zonder doping onmogelijk is'. Dit blijft waarschijnlijk altijd wel een puntje van discussie in de Tour de France. Maar ach, wie garandeert mij dat die andere mooie sport wel helemaal zuiver is. Recent zond Andere Tijden Sport toch ook weer een aflevering uit waarin spelers van Juventus doping gebruikt hadden in de Champions League finale van 1996. Ik heb boeken gelezen als 'Doorgestoken Kaart' en 'Voetbal & Maffia'. Hierin wordt vrijwel onomstotelijk bewijs geleverd dat de voetbalsport vervuild is door het inmiddels ingeburgerde begrip 'Matchfixing'. Wie garandeert mij dat ik de afgelopen drie jaar terecht heb zitten juichen bij de kampioenschappen van Ajax? Wie beloofd mij dat het doelpunt van Iniesta in de finale van het Wereldkampioenschap daadwerkelijk uit de lucht kwam vallen en dat Howard Webb echt per ongeluk de corner die Nederland een minuut eerder moest hebben over zijn kale hoofd zag? Tot dusver niemand.  

En daarom zeg ik: Verstand op nul en kijken. Wat je niet ziet, dat is er niet. Althans nu niet. En morgen ook nog niet. En als er over tien jaar een boek verschijnt met als titel 'De vervuilde wielerzomer van 2013'? Ach ja, wie dan fietst, wie dan zorgt....

Lees ook: Het ware verhaal van de spijkergooier


Geen opmerkingen: