zaterdag 27 april 2013

Nog drie dagen: Nieuwe koning


Nog drie dagen en dan is het dan zover. Een nieuw staatshoofd aan het roer van Nederland. Willem-Alexander treedt als koning in de voetsporen van zijn moeder en zal vanaf dinsdag de nieuwe koning van het land zijn. Het zal je overkomen. Geboren worden als kroonprins. Het zal ongetwijfeld voordelen hebben. Financiële zorgen zal Wim-Lex waarschijnlijk niet echt kennen. Daarnaast durf ik zonder zenuwen geld in te zetten op het gegeven dat onze prins een vrouw als Maxima nooit getrouwd had als hij zoon van een huismoeder en de plaatselijke bakker zou zijn.

Maar heel je leven lintjes doorknippen. Een ambitie waar je toch niet aan zou moeten denken. Of lachen naar de rest van Nederland en vriendelijk zwaaien tot het eigenlijk gewoon een gênante vertoning wordt. Eigenlijk een pijnlijke vertoning natuurlijk.

Wat zal WA dus een moeilijke dag hebben dinsdag. Eerst een hoop ceremonieel gedoe. Echt spannend is het niet, want ja, het is wel duidelijk dat de kroonprins uiteindelijk de koning gaat worden. Vervolgens een toespraak geven aan het Nederlandse volk vanaf een balkonnetje. Het kan niet op want er volgt ook nog een receptie met andere staatshoofden, een luistersessie naar een landverscheurend koningslied* en een ware rondvaart door de Amsterdamse wateren.

Op zich allemaal best vol te houden als je niet wist wat de ‘gewone’ mens mag doen aanstaande dinsdag. Althans, de ‘gewone’ mens begint al maandagavond. Want dan is het voorlopig de laatste Koninginnenacht en waarschijnlijk gaat het decennia duren voordat er weer een nieuwe Koninginnenacht volgt. En dinsdag gaan we, nadat we toch stiekem even hebben gekeken naar de inhuldiging van Zijne Majesteit, gewoon verder met het drinken van een lekker biertje. In Oranje gehuld en opgemaakt met rood-wit-blauwe schmink lopen we de ene polonaise naar de andere. De ‘gewone’ mens geniet van zijn of haar Koninginnedag.

Beste prins, veel plezier dinsdag. Wij zullen op je proosten in menig binnenstad van Nederland. 


*Ik vond naar ik begrijp als enige Nederlander het koningslied wel oké. Maar ik geloof dat we nog niet de democratie hebben om hier openbaar voor uit te komen. 


Geen opmerkingen: