vrijdag 31 augustus 2012

Centerparcs, Even helemaal terug

We schrijven eind jaren '80 en begin jaren '90. Langzaam maar zeker druppelen verschillende kinderen binnen op het schippersinternaat in Zwolle. Verdeelt over de jaren, de een is wat eerder zes jaar dan de ander, mogen ze allemaal samen met vader en moeder poseren bij het witte muurtje van de voordeur. Een traditionele foto wordt gemaakt van iedereen die zijn eerste week op het internaat in gaat. Vanaf daar begint het. We worden ouder en we worden vrienden. We gaan samen naar de middelbare school en gaan samen stappen. Maar eens gebeurt het onvermijdelijke: Een nieuwe baan, verhuizingen, relaties, kinderen en vele andere factoren voorkomen dat je nog vaak met elkaar gezellig een biertje kan doen.

Feestcommissie
We maken een forse sprong in de tijd. Ergens midden juni 2012. De locatie is een relatief oud pand in Amsterdam-Noord. Tegenwoordig huist er een bevrachtingskantoor. Twee jongens die ooit met papa en mama tegen het witte muurtje mochten poseren zijn inmiddels mannen geworden. Tijdens hun werkzaamheden door mijmeren ze over vroeger. Over het internaat, over heimwee, over rommel op de kamer en straf krijgen. Over de vrienden van vroeger. We zien ze nog allemaal, binnenkort zelfs een reünie, maar wat zou het toch lachen zijn om allemaal weer eens een biertje te drinken. Ach ja, komt niet vaak meer voor. Ieder doet zijn ding, de een vaart, de ander woont in Amsterdam. Vele wonen er nog in Zwolle. Je ziet elkaar vaak, maar allemaal tegelijk, kun je vergeten tegenwoordig. Ach ja, zo gaan die dingen....

" Één plus één is twee. Een feestcommissie wordt geboren en het eerste zaadje is gepland. Centerparcs, here we come!"

Het gesprek gaat verder. Over zomervakanties. Vroeger met schepen bij elkaar liggen. Bootje varen, waterskiën. Leuk. Maar niet zo leuk als de weekendjes centerparcs. Centerparcs? Ja, dat was echt leuk. Even is het stil, maar dat duurt niet lang. Één plus één is twee. Een feestcommissie wordt geboren en het eerste zaadje is gepland. Centerparcs, here we come!

Niks veranderd
Oké, we moeten het ook niet te veel dramatiseren. We zien elkaar nog regelmatig afzonderlijk van elkaar. Maar weer eens een biertje drinken met z'n allen zit er, zoals al geschreven, natuurlijk vrijwel nooit meer in. En na een digitale ronde op internet hadden we zestien vrienden en vriendinnen (Plus twee baby's en aanhang) over die wel zin hadden in een weekendje 'even helemaal weg'. 24 augustus druppelden we dan binnen in Centerparcs 'Het Meerdal'. En jawel. Er is in 20 tot 30 (echt 30? Ja, zelfs één van veertig!) jaar tijd weinig veranderd. Nog steeds steggelt men over wie met wie op de kamer wil, discussieert men over wie moet afdrogen en zo zijn er nog tal van dingen op te noemen. Toen ik de volgende ochtend zag dat er van de zes kratten nog tweeënhalf krat over was wist ik het zeker: Er is niks veranderd. We zijn in grote lijnen allemaal nog hetzelfde.

Zwemmen, sporten en eten
Hoewel de alcohol nog in de hoofden werkzaam was, bleek iedereen fris genoeg de volgende ochtend te beginnen. Centerparcs biedt veel mogelijkheden, maar ik ken maar weinig mensen die niet bij het subtropisch zwemparadijs beginnen. En dat deden we dan ook. De wildwaterbaan. Een bekend begrip. Vroeger was hij toch wel wat wilder. Nu moesten we hem zelf wild maken. Dit lukte. Tot afgrijzen van het badpersoneel. Na een keer of tien op elkaars rug sprigen werd ons dan ook verzocht iets rustiger aan te doen. Dan maar het bubbelbad. Een romantisch stel kan met één persoon erbij in het bubbelbad nog leven, de tweede persoon kan ook nog net, maar de overige negen wordt ze toch echt te veel. Na het bubbelen maken we nog gebruik van het golfslagbad, het koude dompelblad en de glijbaan. Daarna sporten. Iedereen kent het wel. Beetje tennissen, beachvolleyen, airhockeyen, bowlen en natuurlijk het legendarische boksbal slaan. Voor het uiterst schappelijke prijsje van € 1,00 mag je één keer op de bal slaan, heb je nog € 2,00 in je broekzak dan mag je zelfs 3 keer slaan. Frustratie kan oplopen als je niet het hardst kan slaan (op een schaal van 0 tot 999), blijdschap kent geen grens als je de sterkste bent. Als je dan eindelijk de sterkste bent van de 15 aanwezigen met 972 punten en er komt een onbekende mini-kleerkast die € 2,00 in het gleufje gooit en drie keer boven de 990 slaat is de lol er snel af. Hoe dan ook, dit alles en het gezamenlijk uit eten aan het eind van de dag maakte het tot een groot gezellig weekend.

"Als je dan eindelijk de sterkste bent van de 15 aanwezigen met 972 punten en er komt een onbekende mini-kleerkast die € 2,00 in het gleufje gooit en drie keer boven de 990 slaat is de lol er snel af"


30 seconds
Maar gelukig hoef je niet altijd buiten je huisje te komen om er wat van te maken. Het nu al legendarische spel '30 seconds' laat je niet alleen in 30 seconden vijf begrippen raden die omschreven worden door je teamgenoot. Het spel laat je ook in 30 seconden lachen, ruzie maken en jezelf het idee geven dat je dom bent. Mocht u ooit met iemand uw (vriendschaps)relatie willen testen dan biedt dit spel de ideale gelegenheid. Als na het spelen van dit spel de goede relatie nog steeds intact is, dan zijn er maar weinig andere zaken die deze vriendschapsband, die ijzersterk moet zijn, nog kan verstoren. En mocht u van een beetje extra uitdaging houden, dan is het een idee om alvorens wat alcoholische consumpties te nuttigen. De spanning bereikt dan een nog net iets hoger niveau als bij de normale, nuchtere mens. De test hebben wij met z'n allen gedaan en we hebben hem doorstaan. Dat heet dat we elkaar (met alcohol) niet in de haren zijn gevlogen. Het spel stond al bekend om deze uitspraken:
"Een feestdag in april? - 5 mei?"
"Ernie en ....?  Ehhh. Ernst!" (Inderdaad: Ernst, Ernie en de rest)
En de komende uitspraken worden ook legendarisch  sinds afgelopen weekend (misschien voor insiders iets grappiger als buitenstaanders):
"Oh Iloon, Had dan met die bovenste begonnen"
"Oh Iloontje. Had het dan zo gezegd, dan wist ik hem wel"
"Iloonnáááá, Had dan gezegd het oude schip van die en die, dan wist ik die plaatsnaam toch gewoon!"
"Porsche komt niet uit Duitsland"
"In welke competitie Bayern speelt? Geen idee" (Copyright van de grootste voetbalfan uit de Meppelerstraatweg)
"Ik vind het wel gezellig bij jou in het team, maar dan moeten we niet echt voor de winst willen gaan"
Dit spel moet je ervaren. Ik raad het iedereen aan.

Vrijdag aangekomen en maandag weer terug. We zijn inmiddels een week verder en tijd om terug te kijken is er nog nauwelijks geweest. De week is voorbij gevlogen. Of het nou een weekend is of vele jaren, waar blijft de tijd? Hopelijk vliegt de tijd ons snel weer naar de volgende gelegenheid om met z'n allen te proosten, want de gezelligheid van Centerparcs... 'Even helemaal weg' bracht ons even helemaal terug.

Bennie, Kim, Brendan, Ilona, Marcel, Leo, Bart, Jack, Leen, Japie, Michel, Dieneke, Berend, Ely en natuurlijk Gerdie! Allemaal bedankt voor een gezellig weekendje Centerparcs! Wie weet komt er nog een volgende keer!

Geen opmerkingen: