maandag 9 juli 2012

Genieten van Louis van Gaal, ondanks de Tour

Het is alweer meer als een week terug dat de laatste bal getrapt werd in Oekraïne. Na al het voetbalgeweld met tweedaags een wedstrijd, VI Oranje en Studio Sportzomer verkneukelt de liefhebber zich deze weken aan massale valpartijen, zinderende bergetappe's en natuurlijk de Tour du Jour. De club voetballers die niet van wielrenners houdt moet het doen met gezapig nieuws en Europees voetbal dat de Nederlands kampioen van 2010 gedwongen is te spelen tegen een ploeg uit Andorra.


De Tukkers wonnen met 6-0. Zelfs HTC 3 had een kans gemaakt tegen UE Santa Coloma, nummer drie van de Andorrese competitie. Een boeiende wedstrijd werd het afgelopen donderdag nooit. Niet dat dit in de verwachting lag, want voor spanning en sensatie moet je in de julimaand doorgaans niet bij het voetbal zijn. Hoewel, transferperikelen bieden soms uitkomst. Ajax en Tottenham Hotspur speelden een keurige minisoap uit bij de transfer van Jan Vertonghen, PSV zwaait tevreden haar reservekeeper Andreas Isaksson uit en Feyenoord roept van de daken dat het niet per se een spits nodig heeft om er vervolgens bloedfanatiek na te blijven zoeken. En natuurlijk: Robin van Persie. Nu hij niet verlengt bij Arsenal is het speculeren
begonnen.

"Vele kilometers op de fiets gezeten en vervolgens nog doodleuk de hongerige journalisten te woord staan. Met een gebroken heup"


Leuk die papieren spanning in het voetbal, maar voor de echte actie moeten we dus hedendaags de bergen in. Als leek ga ik niet op de technische details in, maar ik blijf diep respect houden voor de manier waarop wielrenners met de pers omgaan. Vele kilometers op de fiets gezeten en vervolgens nog doodleuk de hongerige journalisten te woord staan. Met kapotte knieën desnoods. Of met een gebroken heup. Voetballers hebben duidelijk deze gave niet. Deze gaan als hun imago's gekrenkt zijn liever aan de kant staan bellen. Bij het geringste tikje gaat de gemiddelde voetballer kermend naar de grond en acteert een val in het ravijn. Als een voetballer de kans ziet om onder een interview uit te komen zullen ze dit niet laten, de wielrenner zal dit blijkbaar nooit doen. Dat verschil moet ook maar blijven. Je moet er ook niet aan denken dat Bauke Mollema plotseling een schwalbe maakt.

Toch kwam ondanks het pedalengeweld uit de Tour het grote nieuws van iemand uit de voetbalwereld die eigenlijk ook niet met de media over weg kan, maar die zijn kwelgeest altijd te woord staat. Met wisselende resultaten, dan dan weer wel. Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. En dit gaat natuurlijk weer voor leuke televisie zorgen.  Heel even terug naar het verleden. Het was erg leuk om op YouTube te spitten en grootse optredens als de karatetrap en het 'vrienden en vriendinnen van de pers' bleven zelfs buiten deze twijfelachtige erelijst. Om ons allemaal alvast op te warmen voor het bondscoachscap van Louis van Gaal presenteer ik u de Louis van Gaal media-optreden Top 3:

Op nummer drie: In november van het jaar 2003, als Louis van Gaal net een deceptie met het Nederlands Elftal er op heeft zitten en aansluitend gedesillusioneerd zijn spullen heeft gepakt na een jaar Barcelona, keert de man die zijn grootste successen op dat moment gekend heeft bij de Amsterdamse club terug bij Ajax. Hij doet dit tijdens een persconferentie met een gedicht. 'De cirkel is rond', beëindigd hij zijn even poëtische als genante pennevrucht. De even verraste als verbijsterde zaal journalisten zal jaren later samen met de rest van de wereld constateren dat de cirkel nog lang niet rond was. Na een ruzie met trainer Ronald Koeman zullen er nog vele werkgevers volgen waaronder AZ en Bayern München.


Op nummer twee: Dat Louis van Gaal zijn slechte perskwaliteiten misbruikt blijkt uit een filmpje van Sport1. Kees Jansma en Louis van Gaal krijgen in het voorjaar van 2009 een ruzie op tv als Jansma aankondigt dat bij de Final Fever, als de prijzen verdeeld worden, niet de "grote" Louis van Gaal mag analyseren, maar Wim Kieft en Marc van Hintum. Boos beent Van Gaal aan het eind van de discussie. Later bleek het in scene gezet te zijn en te dienen als promofilpje voor de sportzender. 
Op nummer één: De absolute klassieker. 'Ben je nou zo stom of ben ik nou zo slim.' Een uitspraak waar Van Gaal nog vaak aan herinnerd wordt en die in elke parodie wel voorkomt. Als Ted van Leeuwen na een wedstrijd in 1996 een blijkbaar domme vraag stelt, reageert de Ajax-trainer als door een adder gebeten en gooit zijn allereerste klassieke oneliner eruit. Zoals bekend zouden er nog vele volgen. Maar zijn eerste legendarische media-optreden, wat in deze zin van het woord een twijfelachtige eer is, is na deze persconferentie een feit.

Eerlijk is eerlijk. Als voetballiefhebber moet ik eerlijk toegeven dat de eerste wielrenner die zulke belachelijke teksten uitslaat nog met zijn voetjes bij de pedalen moet kunnen, maar wat wordt het toch genieten de komende interlandperiodes.

Geen opmerkingen: