zondag 10 juni 2012

Het 55e Nationaal Kamp: Woutervinken, Derriedouches en EK-Perikelen

Het wisselschild en de bijbehorende
medailles. Hetgeen waar het allemaal
om draait. De vaantjes van de jaren 70
zitten er nog op.
Het zwarte gat. Een bekend begrip bij mensen die een bepaalde periode iets groots hebben meegemaakt en die op het moment dat het voorbij is een moeilijk te omschrijven leeg gevoel hebben. Tegen het verdrietige aan. De afgelopen twee weken heeft de organisatie van Nationaal Kamp Hattem weer iets groots neergezet. Samen met ongeveer 300 kinderen werd er door de tijd gereisd. Na een weergaloze periode sloten we gisteren weer de deuren van de Zandkreek. Om het zwarte gat nog even te voorkomen reizen we nog heel even terug in de tijd.

De Woutervink
Wouter Vink, held van de
maandag
Vele prominenten kwamen in het verleden het Nationaal Kamp al openen. Denk bijvoorbeeld aan destijds nog Prinses Beatrix en later ook Prinses Margriet. Maar ook persoonlijkheden als Ron Boszhard waren al present in het Hattemse bos. De laatste jaren werd het kamp geopend door bijvoorbeeld de Burgemeester van Hattem en voorzitters van belangrijke sponsoren. Persoonlijkheden die het binnen onze stichting verdiend hebben een dergelijke handeling te mogen uitvoeren en waar wij heel blij om zijn. Toch brengt het binnen de organisatie altijd een gezonde spanning met zich mee als veel op televisie verschijnende Nederlanders het kamp openen.Wouter Vink, succesvol deelnemer aan de laatste editie van The Voice of Holland, kreeg dit jaar de eer om het 55e kamp te openen Met een grote Koekkoeksklok op het decor was het natuurlijk best leuk om hem daar een rol in te geven. In plaats van een koekkoek in de klok suggereerde iemand een Woutervink in de klok te zetten. Goed gevonden en het activeerde de lachspieren, maar Wouter Vink kreeg een rol als journalist. En deze voerde hij met verve uit. De kinderen hingen aan zijn lippen en toen hij ook nog een liedje ging zingen konden we rustig zeggen dat het Nationaal Kamp in een goede sfeer geopend was. Shut your Eyes van Snow Patrol knalde door de speakers en doordat Wouter de kinderen veel bij zijn liedje betrok werd het een onvergetelijk mini-concert.

"In plaats van een koekkoek in de klok suggereerde iemand een Woutervink in de klok te zetten. Het activeerde de lachspieren, maar hij kreeg een rol als journalist" 


Kampwachten
'Is het vuur al warm?' 
'Jij bent OOK niet slim....' 
'You have to go straight rechtdoor' 

Kampwachten in het zonnetje.
Helden van de week.
Zo aan het begin van de voorbereiding worden de rollen onder de kampwachten verdeeld. Wie neemt al snel de leiding tijdens de werkzaamheden? Wie is een harde werker en wie moet zich een beetje laten motiveren? Tijdens deze natuurlijk verlopende rolverdeling komt vaak ook naar voren wie er af en toe wat ongelukkig uit de hoek komt. Niks mis mee. Als men 12 dagen moet buffelen is humor hard nodig. Dergelijke personen zorgen voor deze humor. Voor de dame in kwestie leverde het de bijnaam Britt op. Erenamen moet je verdienen. Zij verdiende hem.

Feitelijk verdient natuurlijk de hele kampwachtenclub een bijnaam. Ze hebben gebuffeld en wederom met succes.

Dingen die je thuis niet doet

Slechterikken Mr. Merchant,
Lottovic en Totovic krijgen
een lading derrie over zich
heen
Het Nationaal Kamp. Het blijft een fenomeen waar je onvergetelijke gebeurtenissen blijft mee maken. Zeker voor de kinderen. Die ooit in het bejaardentehuis nog praten over destijds in het Hattemse bos. Maar ook voor de organisatie.Zelf werd ik als slechterik Lottovic getrakteerd op een douche derrie bestaande uit onder meer yoghurt, vla, dreft, kippensoep en vermicelli. Gelukkig werden we daarna afgespoeld met 800 liter water. Dat is wat het Nationaal Kamp Hattem is. Je doet er dingen die je thuis niet doet."404 error, service not found. Voor de minder onderlegde computerexperts onder ons. Hier staat dus gewoon: Sorry, alles is weg....." 
Teleurstellingen om te blijven lachen
En natuurlijk verloopt het ook niet altijd allemaal zoals je wilt. Zo maakte een van de enthousiastelingen een ingenieus apparaat die als een battlemachine gebruikt moest worden. Een draaiend rad waar iemand op moest lopen en via een klimtouw kon hij door dat lopen iemand anders omhoog trekken. Helaas werkte het apparaat niet zo soepel als gehoopt en de persoon in het klimtouw kwam nauwelijks van de grond. Balen, maar ook dit werd wel weer opgelost. Mijn eigen teleurstelling beleefde ik 's nachts om 1 uur. De volgende ochtend 5:45 zou de wekker weer gaan om te helpen bij de voorbereiding van de sportdag. Toch bedacht iemand nog even een klusje. ' Hendrie, kun jij even wat voor de website schrijven voor morgen?' Natuurlijk, dacht ik. Waarom niet. ' Oke, hier heb je nog drie biertjes (die bevorderen de creativiteit) en leef je uit.' Een klein uur later stond er en mooi verhaal klaar. De IT'er van de club sleutelde er nog wat aan en drukte op verzenden. 404 error, service not found. Voor de minder onderlegde computerexperts onder ons. Hier staat dus gewoon: Sorry, alles is weg...... Een vierde biertje werd geopend en we lachten er maar weer om.

56e kamp
Volgend jaar staan we samen voor het bord met 56
jaar.
Ook dit jaar was het jubilerende Nationaal Kamp Hattem weer een daverend succes en met veel plezier kijk ik terug op weer een geweldig jaar. Wat het zwarte gat betreft, de even jaren vallen altijd wel mee. Waarom? Omdat er een groot voetbaltoernooi achteraan komt. Dat verzacht altijd weer de pijn. Niet iedereen begrijpt dit heb ik moeten constateren. Om een datum te prikken voor een bespreking ter voorbereiding voor het 56e kamp vroeg een vrouwelijke Hattemcollega: 'Kan het in juni?' Ik antwoorde: "Nee, want dan is het EK". Zij antwoordde: 'Ja, dus? Je gaat toch niet vier weken voetbal kijken?' Waarop vier mannelijke collega's mij bijsprongen: "Het zijn er maar drie, maar vier was ook gewoon gelukt"  De bespreking wordt dus pas in juli. En dan gaan wij ons voorbereiden op weer een onvergetelijke week in juni. Het 56e kamp. Het kriebelt nu al.

Alle kampwachten, stafleden, mentoren, kinderen, Wouter Vink en Wouter Nohlmans, Sponsoren, bezoekende ouders en ieder ander persoon die betrokken was bij het 55e Nationaal Kamp of het een warm hart toedraagt: Heel erg bedankt!

2 opmerkingen:

Pieter Romijn zei

Lottovic bedankt voor de samenwerking. Ik vind je een geweldig schrijver, speler maar vooral collega crimineel
Totovic

Wouter van Hiele zei

Top verhaal :) haha leuk om weer ff de herinneringen op te halen, het is al weer even geleden natuurlijk!
Goed bezig, met het verhaal voor het 56e gaat het ook vast goedkomen!