vrijdag 15 juni 2012

Bert van Marwijk en Robin van Persie blijven helden


Zoals ik al schreef was het de bedoeling dat het zwarte gat, die ik jaarlijks over hou aan Nationaal Kamp Hattem, gedicht zou worden door drie weken op een oranje wolk te gaan zitten. En als drie weken dan niet zou lukken dan toch zeker twee weken. Inmiddels ben ik nog niet helemaal van de oranje wolk afgestuiterd, maar dat we nog slechts aan de richel hangen is nu wel duidelijk.

Feitelijk heb je nergens tijd voor tijdens een EK. Oké, werken moet. Daar kun je niet om heen. Maar daar buiten is het erg druk. Als ik thuis kom kan ik nog net even het laatste half uurtje van de eerste wedstrijd van de dag zien. Daarna het EK-Journaal. Met geluk tussendoor douchen en eten. Daarna weer een wedstrijd en vervolgens VI Oranje of Studio Sportzomer. Half 12 kan je dan naar bed. En dan moet ik eigenlijk ook nog mijn Voetbal International lezen. Die ook nog eens in plaats van één keer per week nu twee keer per week met een uitgave komen. Ondoenlijk dus.

"Nu lijkt het erop dat het WK van twee jaar geleden uit de geheugens gewist wordt en Van Marwijk de geschiedenis ingaat als de bondscoach van de foute keuzes en deze eigenwijs volhouden"

Nu de Oranjekoorts iets gezakt is komt er weer een beetje ruimte om adem te halen. Liever had ik het anders gezien, maar het ziet er sterk na uit dat we zondag om 22:30 uur weer over kunnen tot de orde van de dag.

En dus zal Bert van Marwijk vast wel eens denken: Was ik maar opgestapt in de zomer van 2010. De bondscoach, die ook al tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika actief was, zou dan de geschiedenis in gaan als misschien wel de beste bondscoach van Nederland sinds Rinus Michels. Nu lijkt het erop dat het WK van twee jaar geleden uit de geheugens gewist wordt en Van Marwijk de geschiedenis ingaat als de bondscoach van de foute keuzes en deze eigenwijs volhouden. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd, of in dit geval: Je bent zo goed als je laatste toernooi. Dat hij bijna als eerste bondscoach in de Nederlandse geschiedenis met de wereldbeker in zijn handen stond is nu voor niemand van belang.

Er is nog iemand die het erg moet ontgelden. Afgelopen voetbalseizoen was het een zegen om abonnee van Sport1 te zijn. Sinds ik niet meer voetbal op zaterdagmiddag heb ik mooi de tijd om voetbal uit alle grote competities kijken. Ook Arsenal komt regelmatig voorbij. Het was afgelopen seizoen een feest naar Robin van Persie te kijken. Elk doelpunt was mooi. Elke wedstrijd was goud. Huntelaar scoorde in de Duitse competitie ook veel. Maar Van Persie deed dat mooier en vooral ook op de belangrijke momenten tegen de grote ploegen. In tegenstelling tot zijn collegaspits van Schalke 04. Maar ook Van Persie moet het ontgelden. Want ook voor hem geldt: Je bent zo goed als je laatste toernooi, en zo beslissend als hij is in Engeland, zo onzeker oogt hij in het Oranje. Zijn schitterende optredens in Londen dit jaar, die bijna van historische waarde zijn en waar zo´n beetje elke Nederlander zich aan verlekkerd heeft, zijn even niet interessant. Wanprestaties worden keihard afgestraft.

Zowel Robin van Persie en Bert van Marwijk blijven natuurlijk nationale helden. Alleen deze zomer niet. Ze hebben allebei nog precies 48 uur om daar wat aan te veranderen.

Geen opmerkingen: